Infocenter / Att använda Monster / Platsannonser / Publicera en platsannons

Publicera en platsannons

Med Monster kan du snabbt publicera en platsannons! I denna steg-för-steg guide kommer vi visa dig allt du behöver veta om publiceringsverktyget samt informera om tillgängliga extrafunktioner och hur du kan boosta din annons.

Påbörja annonspublicering

Du kan komma igång med en ny annonspublicering genom att klicka på ‘Platsannonsera‘ i menyraden.

HR-biblioteket

Om du har sparat annonser i ditt HR-bibliotek kan du hitta dem i rullgardingsmenyn bredvid ‘Använd sparat jobb’. Du kan redigera information vid behov innan du publicerar annonsen på nytt.

I rullgardinsmenyn bredvid ‘Använd annonsmall’ kan du välja att använda en företagsbrandad annonsmall, om detta finns tillgängligt på kontot.

Jobbinformation

Annonsrubrik, Placering och Anställningstyp är obligatoriskt att fylla i. Lön, Övrig löneinformation, Postnummer och Referensnummer är valfria fält.

Annonsrubriken är det första steget för sökoptimering av din annons. Använd branschtermer och undvik överflödig information som placering, lön eller arbetstimmar då vår sökmotor kopplar ihop dessa i bakgrunden.

Om du anger Postnummer rankas din platsannons bättre i sökresultatet och ökar därmed chanserna att hittas av kandidater i närheten.

Arbetsbeskrivning

Du kan välja att skriva din arbetsbeskrivning direkt i verktyget, eller om du har förberett beskrivningen på din dator kan du antingen kopiera och klistra in, eller ladda upp ett Word-dokument. Det går bra att länka till din hemsida eller karriärsida om du vill.

För mer information och tips på effektiv annonsbeskrivning kan du läsa våra artiklar: Hur skriver jag en effektiv platsannons?, Tips för sökmotoroptimering och 5 steg till mobiloptimering

Företagsinformation

Lägg till eller uppdatera ditt företagsnamn. Om du inte vill visa ditt företagsnamn kan du göra det konfidentiellt, kom ihåg att även ta bort informationen i annonsbeskrivningen.

I rullgardinsmenyn Företagets bransch kan du välja upp till tre branscher. Valfritt steg.

Företagslogo

Om ditt annonspaket inkluderar loggor kan du ladda upp Företagslogo och Logga i sökresultatet. Företagslogo är större i storleken och visas i toppen av annonsen. Loggan som syns i sökresultat är storleken mindre och vid behov rekommenderar vi att ladda upp en version utan t.ex. slogan. Kom ihåg: för att aktivera båda loggorna måste du ladda upp i båda fälten.

Ansökningsmetod

På Monster kan du välja mellan två olika ansökningsmetoder:

  • Ansökan standard låter kandidater ansöka via sitt Monsterkonto. Ansökningarna kommer att skickas till angiven mejladress samt sparas på ditt Monsterkonto.
  • Ansökan via extern länk vidarebefordrar kandidater till ditt externa ansökningsverktyg där de slutför sin ansökan. Monster kan ge statistik på hur många som har klickat på ansökningsknappen, inte hur många som har slutfört ansökan.

Om du inte ser alternativet för extern ansökan kan du enkelt aktivera detta i dina kontoinställningar. Håll muspekaren över kugghjulet i övre högra hörnet och klicka på ‘Kontoinställningar‘, klicka sedan på ‘Kontoinställningar’ i menyn till vänster. Under sektionen ‘Ansökningsmetod’ kan du aktivera alternativet. Glöm inte att spara dina ändringar.

Kontaktinformation

Om du vill inkludera kontaktinformation i din annons kan du kryssa i boxen och fylla i den information du vill att kandidaterna ska få ta del av.

HR-bibliotek

Med Monsters HR-bibliotek kan du spara dina platsannonser och återanvända dem vid liknande tjänster. För att spara en annons kryssa i boxen bredvid Spara annonsen i HR-biblioteket.

Förhandsgranska, Fortsätt eller Spara till senare

Genom att klicka på Förhandsgranska kan du se hur annonsen kommer se ut för kandidaterna. När du är redo att slutföra din publicering kan du klicka på Fortsätt. Om du vill ta en paus från skapandet kan du klicka på Spara till senare, annonsen kommer då att sparas som Ofullständig och du kan fortsätta att redigera och publicera annonsen vid ett senare tillfälle.

Val för publicering

Placering:
När du har fortsatt till nästa sida för publiceringsval kan du ställa in vilket län annonsen ska vara sökbar i. Verktyget kommer automatiskt att välja län baserat på placeringsort ifylld i jobbdetaljer, men du kan ändra detta vid behov. Du kan också lägga till extra län på din annons, för varje län du lägger till dras ytterligare ett annonspaket.

Publicering-och inaktiveringsdatum:
Du kan välja att publicera din annons direkt eller ställa in ett framtida publiceringsdatum. Annonser publicerade med framtida publiceringsdatum publiceras automatiskt på valt datum. Du kan också ställa in ett eget inaktiveringsdatum för annonsen om du vill att den inaktiveras innan automatisk nedtagning (full annonslängd).

Yrkeskategori:
Kandidater kan också söka efter annonser baserat på yrkeskategori. Du kan välja en huvudkategori med upp till tre yrkeskategorier (underkategorier i samma huvudkategori). Obs: Om du lägger till mer än en huvudkategori kommer ytterligare ett annonspaket per kategori att dras.

Extrafunktioner

Genom att använda en eller flera extrafunktioner kan du öka din annons synlighet på Monster och externa sidor.

Obs! Det finns annonspaket som inkluderar många utav dessa extra synlighetsprodukter och kommer då inte vara synliga, eller behöva väljas manuellt.

Kostnadsfria verktyg

Du kan lägga till automatiska svarsbrev på din platsannons. Funktionen kan också läggas till efter publicering, läs vår artikel Automatiskt svarsbrev för steg-för-steg beskrivning.

Om du använder Automatiskt svarsbrev kommer kandidater att få ett mejl när de har slutfört sin ansökan. Du kan enkelt tacka kandidaten för deras ansökan eller informera om när de kan förväntas bli kontaktade tillbaka. Svarsbreven kan automatiskt inkludera kandidatens namn och datum för ansökan för ett mer personligt svar.

Förhandsgranska, Fortsätt eller Spara till senare

Genom att klicka på Förhandsgranska kan du se hur annonsen kommer se ut för kandidaterna. När du är redo att slutföra din publicering kan du klicka på Fortsätt. Om du vill ta en paus från skapandet kan du klicka på Spara till senare, annonsen kommer då att sparas som Ofullständig och du kan fortsätta att redigera och publicera annonsen vid ett senare tillfälle.

Din platsannons är nu publicerad

Inom en till två timmar kommer din annons att bli synlig och sökbar för kandidater på Monster. Du kan göra kostnadsfria ändringar i annonsen vid behov, men det är inte möjligt att pausa annonsen. För mer information kan du läsa vår artikel Hantera platsannonser.

Stå ut från mängden och skriv en platsannons som effektivt attraherar rätt kandidater. Läs mer här.