Infocenter / Uncategorized / 8 tips: Så hinner du jobba färdigt till jul

8 tips: Så hinner du jobba färdigt till jul

8 tips: Så hinner du jobba färdigt till jul

1. Skriv listor och prioritera

De sista veckorna innan det stundande årsskiftet är ofta rätt stressiga. Därför är det viktigt att göra en bruttolista på allt du har kvar att göra och prioritera bland uppgifterna. Finns det något du kan delegera eller lägga på en extern part?

Du kan med fördel hjälpa dina anställda att göra liknande listor. Men kom ihåg att göra ärliga och rimliga listor. Ingen mår bra av att köra hela vägen in i kaklet och du ska vara en förebild.

2. Säg nej

För att kunna efterleva din prioriteringslista i punkten ovan är det viktigt att kunna säga nej. Så när en medarbetare eller kund ber dig att göra något i sista sekunden så måste du först stämma av med din lista. Kommer du verkligen hinna färdigt med allt om du tar dig an den nya uppgiften? Ta inte på dig något med deadline under ledigheten eller precis när du är tillbaka. Det kommer bara att vara en stress som håller i sig under Kalle Anka och julbaket.

3. Sätt en timer och bli färdig i tid

TimerOm du måste bli färdig med en uppgift – sätt en timer på valfri tid, exempelvis 30 minuter. Under den tiden får du inte göra något annat än det som står högst upp på prio-listan. Stäng ner mailen, chatten och gör det tydligt för kollegor att du inte vill bli störd tills du ställer dig upp.

Ta en kort bensträckare för att sedan upprepa proceduren minst två gånger till. Googla på Pomodoro-tekniken för att lära dig mer.

4. Glöm inte att aktivera frånvaromeddelande i mejlen

Kommer mejl att besvaras när du är borta? Är du nåbar per telefon om det är något brådskande? Gör det tydligt för kunder, leverantörer och kollegor när och hur du är ledig.

5. Checka ut

Rensa och städa din arbetsplats så att det är trevligt när du kommer tillbaka.

6. Avsluta sista dagen semestersmart

Gör dig själv en tjänst och skriv ner några punkter som du kan ta tag i när du kommer tillbaka efter ledigheten. Och varför inte plita ner några inspirerande ord som kan motivera ditt framtida jag?

7. Blocka tid när du kommer tillbaka

Första tiden efter ledigheten kan det vara skönt att blocka tid i kalendern för att komma igång och läsa mailen. Försök att inte boka alltför många möten första veckan tillbaka på plats.

8. Koppla av och koppla bort jobbet när du är ledig

Sov, läs en bok, eller gör det du behöver för att verkligen komma ner i varv. Drick en kopp te framför en tänd brasa. Under julen finns det som bekant många måsten, men försök att inte slå knut på dig själv för att vara andra till lags.

Det är faktiskt helt okej att köpa färdigmat eller välja att gå ut i skogen istället för att svettas i olika gallerior för att köpa alldeles för många julklappar som familjen ändå inte använder. Ta hand om dig själv!