Så screenar du CV:n effektivt

Så screenar du CV:n effektivt
“Du letar trotsallt efter en person, eller hur?”. Detta må vara en simpel fras, men ändå så viktig att komma ihåg som rekryterare. För även om du är öppen för att alla kandidater inte uppfyller alla nämnda krav är de ofta alldeles för specifikt skrivna i jobbannonsen – något som kan göra det svårt att hitta rätt. För tänker man efter spelar ju i slutändan inte kraven alltid en avgörande roll. 
 
Kandidatens utgångsbetyg från universitet eller antal år på en viss position kan ju faktiskt vara aningen missvisande. Det finns exempel på personer som på bara några månader lyckats åstadkomma mer än någon som gjort samma sak i flera år; någon som behövt kämpa sig fram och möta svåra utmaningar kan i verkligheten (men kanske inte på pappret) visa sig vara mer erfaren än någon som haft en enkel väg framåt.  
 
Att gå igenom en kandidats ansökan ordentligt kan, förhoppningsvis, ge dig en bild av dennes attityd och arbetsmoral. Sök svaren på dessa frågor: 
•Har han/hon tagit initiativ?
•Hur har han/hon hanterat problem? 
•Har han/hon tagit sig upp igen efter motgångar?
•Har han/hon tagit till sig av konstruktiv kritik?
•Kan han/hon räkna ut vad som lämpar sig i tvetydiga situationer?
 
Svaren på dessa frågor säger definitivt mer än huruvida personen i fråga varit en toppstudent i skolan eller inte. Försök att rikta fokus på om kandidaten kommer kunna lära sig det som krävs under en rimlig tid, istället för om den besitter specifika kunskaper om specifika teman eller system. För de bästa kandidaterna är inte alltid de som på pappret är klippt och skuren för rollen – de kanske inte har erfarenhet från just den mjukvaran ni använder men har erfarenhet från liknande program och kan lära sig snabbt (fråga om detta under intervjun). Kort och gott: det du letar efter visar sig inte alltid i erfarenhet och kunskaper utan om personen har förmågan, och viljan, att lära sig på ett effektivt sätt. 
 
Gå även igenom ditt rekryteringsmaterial på ett objektivt sätt och se om detta reflekterar vilken typ av kandidat du letar efter. De allra flesta passar sällan in i en specifik mall och att försöka hitta en sådan person kommer vara slöseri av både tid och pengar. Satsa istället på att anställa en person vars styrkor, erfarenheter, egenskaper och förmågor kan användas för att hjälpa er som företag att vidareutvecklas.