Infocenter / Personalhantering / Ledaregenskaper / Vilken sorts chef har du? Vi listar 21 olika chefstyper

Vilken sorts chef har du? Vi listar 21 olika chefstyper

Vilken sorts chef har du? Vi listar 21 olika chefstyper

Vilken sorts personlighetstyp är din chef? Eller är du chef? Läs då den här texten, som är skriven med glimten i ögat, om 21 olika sorters chefer som vi hittar på alla arbetsplatser, oavsett storlek. 

1. Martyrchefen
Martyrchefen har, gör och kommer alltid att göra vad som helst för företagets bästa. Hen har arbetat på julafton med lunginflammation i snöstorm. Hen gick fram och tillbaka till jobbet redan fem veckor efter att hen brutit båda benen i en trafikolycka. Hen stannar alltid kvar till åtta på kvällen utan att ens få betalt. Hur kan man mäta sig med en sådan person? Det går inte. Man får helt enkelt lära sig av personen istället. Hen kommer garanterat stanna kvar till långt efter pensionsåldern, så det är lika bra att komma överens så fort som möjligt.

2. Den skrikande chefen
Den skrikande chefen tror att hen får sin vilja fram bara hen höjer rösten till en outhärdlig nivå: ju högre ljudnivå, desto högre engagemang. Hur kan en ”skrikare” bli chef? Någon tankspridd HR-chef måste ha blandat ihop skrikande med någon annan chefsegenskap. Allt som allt, skrikare vill bara bli sedda och få bekräftelse. Om du lyckas komma överens med din skrikande chef och du lyckas vinna dennes respekt och förtroende, kanske du till och med kan få personen att sänka ljudnivån också.

3. Den skrämmande chefen
Anställda gör vad den skrämmande chefen säger, endast för att de är rädda, vilket leder till att hen skräms ännu mer. Hen skrämmer alltid genom hot, och är noga att fullfölja dem för att personalen ska fortsätta vara medgörliga. Sådana chefer har hög personalomsättning, eftersom hen avskedar dem åt höger och vänster bara för att hålla ”skrämselfaktorn” uppe. De driftiga i personalen lämnar, eftersom de vägrar att arbeta för ett sådant monster. En skrämmande chef blir inte långvarig. Tids nog har hen lyckats få varenda anställd utbränd, organisationen har nått botten och budgeten är spräckt för längesen. Vi säger bara: karma.

4. Den manipulerande chefen
Den manipulerande chefen är också känd som den hänsynslösa chefen. Hen skyr inga medel för att nå dit hen vill och är helt samvetslös. Den här typen är oftast extremt intelligent och ibland den farligaste av chefer. Den manipulerande chefen är alltid fokuserad, otroligt motiverad och har alltid en hemlig plan. Hen ser världen som en pyramid och spetsen är hens. Hen skulle gå över lik för att komma dit hen vill. Om du har en chef som är manipulatör, passa din rygg. Din enda och bästa chans är att vara öppen och ärlig. Välj noga vilken information du vill dela med dig av, för din chef har för längesedan glömt bort vad ärlighet är, och blir föga imponerad utav det.

5. Klåparchefen
Klåparchefen är den dummaste av chefer. Det bästa sättet att hanterar en klåparchef är att hjälpa hen att bli befordrad. När klåparchefen bli befordrad är hen känd för att berömma och lyfta fram sina underordnade. Förr eller senare kommer styrelsen också förstå vilket pucko hen är och de kommer göra allt för att få bort personen. Självklart, om du följer det här rådet kommer du att manipulera sanningen lite, men om du inte kan få bort hen underifrån, varför inte hjälpa er båda att klättra uppåt? Du är ju inte ansvarig för vad som händer uppe på toppen.

6. Den okunniga chefen
Den okunniga chefen är inte dum, hen är bara outbildad. Kan hända att hen är helt ny på företaget, inte kan tekniken eller tillfälligt tappat kontrollen om personalproblemen. Den okunniga chefen kan vara en bra chef, men som bara tappat spåret för tillfället. Det bästa sättet att hantera en sån här chef är genom utbildning. Du kommer att bli förvånad över utvecklingen och det är tack vare dig.

7. Bakåtsträvarchefen
Bakåtsträvarchefen befinner sig fortfarande på ”den gamla goda tiden” och använder uttryck som ”så här har vi ju alltid gjort”. Hur som helst, om chefen är så insnöad i det som varit, kommer hen tids nog att sluta fungera i nutiden. Trots sitt konservativa tänk, så har bakåtsträvarchefen mycket erfarenhet och kan bidra med mycket till sin organisation, så länge som hen med vägledning kan acceptera en gradvis förändring. Ha tålamod, och försöka att förstå att ”nytt” inte nödvändigtvis alltid betyder bättre – det är ”annorlunda”. Försök se om du kan få personen till det stadiet.

8. Chefen som är gud
”Gudchefen”, storhetsvansinne, allt handlar om makt. Du kommer att hitta graverade guldplattor på hens kontor, dörr, skrivbord och stol som kungör positionen. Det kan hända att chefen tar sig skamlösa friheter, som till exempel att anställa någon som endast ska tvätta företagsbilen. När du ifrågasätter detta, lutar hen sig tillbaka och pekar på en av sina guldplattor. Resten av personalen är övertygade om att hens makt gömmer en stor inkompetens. Hur kommer man överens med en chef som tror att hen är Gud? Skapa en illusion om att du gör saker på hens sätt. För kom ihåg, chefen kommer aldrig kunna kontrollera dina tankar.

9. Teflonchefen
Denna non-stick-chef förekommer ofta i offentliga sammanhang. All kritik liksom glider av personen. På frågor undviks direkta svar. Om något skulle gå fel, har hen alltid makalösa bevis på att hen inte var där. Non-stick-chefen är mer besvärlig än farlig. När du arbetar med en sådan personlighetstyp, är det bäst att utelämna detaljer om konton och poster i era konversationer.

10. Vadå-chefen?
Vadå-chefen? Hen finns aldrig där när det händer. Chefen är väldigt harmlös, av den enkla anledningen att hen aldrig är där. När personen för en gångs skull är på kontoret, ta till vara på hens närvaro. Du kommer bli arg över bristen på rättvisa – du slavar åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan för halva lönen, medan chefen är på kurs… men kom ihåg, det kunde vara mycket värre. Hen skulle kunnat vara en ”skrikare”.

11. Den paranoida chefen
Den paranoida chefen är alltid misstänksam och ifrågasätter alltid allas motiv. Hen tror att alla vill illa och att vad man än gör så är det ett försök att undergräva chefen själv. En sådan här chefs känslor om att hela tiden vara otillräcklig kommer förr eller senare att skära sig med vad som är bäst för företaget och dess anställda. Vad kan du göra? Övertyga chefen om att du, alltid kommer vara ärlig och rättfram.
 
12. Hela-världen-på-hens-axlar-chefen
Trots att ”hela-världen-på-hens-axlar-chefen” framhäver sig själv som tuff, har hen stora problem att lyckas dölja sina brister. Hen absorberar världens alla bekymmer och bekymrar sig för världen. Chefen går i taket över små detaljer och kommer till jobbet på morgonen helt slutkörd och uppriven, för att hen legat vaken hela natten och funderat och våndas över siffror och beställningar. Hur man skall handskas med en sådan personlighet? Var varsam och försök undvik så mycket samspel som möjligt. Nervositeten kan vara smittsam.

13. Klichéchefen
Klichéchefen älskar sina designkläder, sin bil, penna och sin tandborste. Det hen älskar ännu mer är de klichéer hen hörde på senaste chefsseminariet. Håll i hatten för hen älskar att ”there’s no “I” in team”, att man inte kan stava “success without “u”,” och att ”assume would make an “ass” out of “u” and “me.”” Om det inte vore för “lätt som en plätt”, är faktiskt den här chefen harmlös. Le och håll med. Och om du kan, försöka att lära chefen några ”vanliga” ord. 

14. Kompischefen
Kompischefen vill vara din kompis hellre än din överordnade. Hen vill att ni ska vara bästisar och eftersom vänner ställer upp för varandra kan det vara en bra idé att spendera tid tillsammans. Hur som helst, var lite försiktig. Att bara spendera tid med din chef under arbetsdagarna kan leda till att du får jobba nätter för att hinna ikapp. Nyckeln här är balans.
 
15. Två minuters-chefen
Två minuters-chefen är en blandning mellan ”hela-världen-på-mina-axlar-chefen” och ”gudchefen”. Helt oberäkneligt vill hen ha kontroll över alla situationer (”vad har du gjort medan jag var på semester?”) och sedan avbryter ditt svar ungefär efter två minuter, bara för att hen inte har tid att diskutera det här med dig. Hen kommer konstant, ibland slumpmässigt att be dig att skriva rapporter om hur långt du kommit, men efter ett tag har hen glömt bort det. Två minuters-chefen ger konstant intrycket vara för upptagen för att veta detaljer. Tankarna är alltid någon annanstans – någonstans viktigare. Att arbeta för en sådan här chef är en lärdom i att prata kort och koncist. Försök att summera allt du har att säga inom en två minuters tidsram, och se vad som händer.

16. Den överlägsna chefen
Den överlägsna chefen är en typisk ”old-school martyr”. “Visste du inte det?”- hen har faktiskt byggt upp det här företaget från grunden. I själva verket, har hen faktiskt byggt den där stolen som du sitter i. Du som underhuggare, behöver hens helighets assistans för att klara dig igenom de mest vardagliga och enklaste uppgifter. Hens hjälp, hur som helst, leder alltid – du gissade rätt – till problem. Hur ska man då hantera den överlägsna chefen? Prova att fråga chefen hur det kommer sig att en person med sådan kunskap och talang arbetar på ett sådant här litet företag?

17. Idiotchefen
Idiotchefen är karaktäriserad av sävlighet och dårskap. Det är som om att hen gick in genom dörren igår och startade upp företaget. Dina valmöjligheter här kan vara begränsade. Om du inte gör någonting kan du lätt bli bitter, men vad ska du göra? För du kan ju inte ändra på en idiot. Men du kan förändra ditt tankesätt. Världen är full av idioter som bestämmer, men låt dig inte nerslås. Gör ditt bästa, och kom ihåg att din chef tjänar ett syfte. Försök bara att förstå vad det är.

18. Ensamvargchefen
Ensamvargchefen föredrar att rida ensam. Hen stannar inne på sitt kontor eller jobbar hemifrån. Hen undviker mänsklig kontakt, särskilt när det gäller medarbetarna. Hen kan vara ett tekniskt geni som har blivit befordrad tack vare sina utomordentliga färdigheter, men det betyder inte det att hen är en social människa. Ensamvargchefen lämnar dig att jobba ensam, så förvänta dig inga grupparbeten eller karriärsamtal. Försöka att bygga upp dina arbets- och nätverkskontakter någon annanstans.

19. Perfektionisten
Perfektionisten är en mikro-chef som vill ha kontroll över allt du gör. Hens beteende är tvångsmässigt och lämnar dig med en väldigt liten tro på dig själv och din förmåga. Med tiden lär du dig att det inte spelar någon roll vad du gör, för inget kommer nånsin att vara bra nog ändå. Istället för att tappa all motivation, lär dig att jobba för dig själv och att uppfylla dina egna kriterier. Annars kan du sätta dig ner med din chef och be hen förklara (eller till och med skriva ner) sina förväntningar på dig och ditt arbete, så att ni båda är på samma spelplan.

20. Den originella chefen
Den originella chefen har orealistiska förväntningar på sina anställda. Hen har ett unikt sätt att utföra sitt arbete på och förväntar sig att de anställda skall arbeta på samma sätt. Hen kan vara ödmjuk, men förvirrar oftast alla runt omkring med sina förväntningar och med sina förklaringar av projekt. Det är troligt att en sån här chef har favoriter (eftersom hen dras mot dem som har liknande intressen). Den originella chefen skulle helst av allt vilja göra någonting annat, och ibland lyser det igenom.

21. Den perfekta chefen
Ååh, den perfekta chefen – den stödjande, motiverande chefen som behandlar alla rättvist oberoende av åsikt. Hen kommunicerar, har en öppen inställning och uppmuntrar andra att följa hens exempel. Chefen lever som hen lär, skapar en positiv arbetsmiljö och coachar sina anställda, utifrån en tydlig vision. Hen är orädd och skriker aldrig. När hen slutar kommer medarbetarna att prata om den perfekta chefen i åratal efteråt.