Infocenter / Personalhantering / Att behålla personalen / Femton tips: få mer motiverade medarbetare

Femton tips: få mer motiverade medarbetare

Femton tips: få mer motiverade medarbetare

Många företag kämpar med hur de ska kunna motivera sina anställda. Ja, du kommer alltid att behöva erbjuda konkurrenskraftiga löner för att få personerna innanför dörren, men det är det där lilla extra som hjälper dig att behålla de allra bästa anställda. 

Här är 15 idéer för dig som vill motivera dina medarbetare och visa dem att de är värdefulla för organisationen.

 1. Flextid. Flexibilitet på arbetsplatsen ger bränsle åt medarbetarnas engagemang. Har medarbetaren familj så underlättar flextid enormt mycket för att få ihop det berömde livspusslet. Idag så är oftast det som medarbetaren gör som är det viktigaste. Vissa organisationer kräver att anställda ska vara på jobbet under de viktigaste timmarna och utefter detta kan medarbetarna sätta sitt eget schema. Andra tillåter anställda att utveckla sina egna scheman helt efter eget tycke och smak. 

 2. Innovationsdagar. Avsätt några dagar per år då de anställda får möjlighet att gå ifrån sina vanliga uppgifter och jobba med projekt som istället handlar om hur de arbetar eller miljön de arbetar i. Resultaten diskuteras sedan under ett möte för hela företaget eller avdelningen följande morgon. Detta är ett ypperligt sätt att motivera människor – de känner delaktighet och att de kan vara med och påverka deras arbetssituation. 

 3. Ett välfyllt kök. Standard: Bjud alltid på kaffe, dryck och mellanmål. Lyx: Vill du utveckla detta kan du lägga till färsk frukt och mer hälsosamma alternativ till inköpslistan, samt goda oljor och färska kryddor för att liva upp matlådorna. 

 4. Bjud på måltider. Beställ lunch eller middag till alla anställa regelbundet för att främja gemenskapen och ge medarbetarna en paus från den egna matlådan. Varför inte kvartalsvisa After Works eller trevliga långluncher?  

 5. Människans bästa vän. Består kontoret av hundsälskare? Bjud in de rumsrena vännerna att bli en del av gänget. Men… ha eventuella allergiker i åtanke. Kanske passar en nakenhund bättre? 

 6. En avslappnad klädkod. Många företag i Sverige har redan detta, men varför inte göra kostym och slips till ett tillval snarare än ett krav i din arbetsmiljö om det inte är kutym för just er bransch? 

 7. Sommartid. Låt dina anställda gå en eller två timmar tidigare på fredagar under årets sommarmånader, så hinner folk njuta av värmen eller ta sig ut till landet för helgen. 

 8. Gratis massage. 15-30 minuter massage i veckan gör vem som helst redo att ta tag i att-göra-listan. 

 9. Möjlighet att jobba hemifrån. I en digital värld kan många anställda enkelt arbeta hemifrån deltid eller heltid med hjälp av tekniken. Frihet under ansvar motiverar! 

 10. En kultur som främjar balans mellan arbete och fritid. Skapa en atmosfär där det faktiskt är okej att lämna kontoret innan mörkrets infall. 

 11. Förmåner för deltidsanställda. Många organisationer behandlar sina deltidsanställda eller konsulter som om de vore vikarier. Ge dem samma förmåner som heltidsanställda och de kommer att bli mer motiverade på nolltid. 

 12. Kulturella förmåner. Håll arbetsplatsen lite mer spännande genom olika belöningar såsom konsert- och biobiljetter eller biljetter till olika sportevenemang. Erbjud tävlingar eller konstutlottningar på regelbunden basis. 

 13. Sabbatsår. Erbjud månadslånga ledigheter efter fem års tjänstgöring eller två månader efter 10 år till exempel. 

 14. Tvättservice. Gör dina anställda en tjänst genom att tillhandahålla hämtning och lämning av kläder för kemtvätt på jobbet. 

 15. Erkännande av närstående. När anställda måste jobba sent, är det fler som drabbas, exempelvis deras respektive som är de som verkligen måste jobba dubbelt. Tacka dem för deras insats med exempelvis blommor eller ett presentkort med en personlig kommentar.

Att veta hur ni ska motivera era anställda kommer att hjälpa er att attrahera den bästa kompetensen, öka medarbetarnas trivsel och minska kostsam personalomsättning. I slutändan resulterar utgifterna i väl spenderade pengar – och en mycket bättre stämning på företaget.