Infocenter / Personalhantering / Anställdas prestation / Så visar du dina anställda uppskattning

Så visar du dina anställda uppskattning

Så visar du dina anställda uppskattning
Vi alla vill känna oss uppskattade, och det särskilt på jobbet. Många chefer vet däremot inte riktigt vad deras anställda behöver och blir glada av. För att bjuda på fika då och då är räcker oftast inte.
 
En rapport från O.C Tanner visar att de anställda som känner sig uppskattade mår bättre såväl på kontoret som privat. Dessutom anser sig hela 89 % av dem som mår väldigt bra att de trivs på jobbet, i motsats till de 44 % som mår sämre. De som trivs bra planerar också att stanna kvar längre på sitt jobb.   

Alltså: känner man sig uppskattad på jobbet, mår man också bättre. Och är man glad och mår bra presterar man ofta mer och stannar kvar längre på en och samma arbetsplats. 

Det bästa av allt är att det inte ens krävs särskilt mycket av dig som chef för att visa hur mycket du uppskattar ditt team och allt de gör. 

Lägg märke till det vardagliga arbetet  
Vänta inte med att berätta för dina anställda hur duktiga de är eller när de har gjort bra ifrån sig. Var noga med att visa att du ser och uppskattar det de gör så ofta du kan – gärna på daglig- eller veckobasis. 

“Jag säger Tack så ofta som möjligt till alla i mitt team och nämner bra prestationer i e-mails till hela företaget”, säger Deborah Sweeney, VD på MyCorporation.com. 

På PostCardMania har man istället veckovisa personalmöten där man lyfter fram bra arbete och duktiga kollegor. ”I slutet av varje möte får man räcka upp handen och berömma en kollega som hjälp till och jobbat extra bra veckan innan”, säger grundaren och VD:n Joy Gendusa. 

”Alla är med på de här mötena! All positiv feedback brukar smitta av sig och vi kan sitta i 10 – 15 minuter och berömma varandra”. 
 
Var specifik
Det är viktigt att visa uppskattning på ett meningsfullt sätt och vara tydlig om hur dina anställdas jobb är viktigt för företaget i stort.  

Du var jättebra på mötet igår skiljer sig från Tack vare din proaktivitet igår på mötet blev kunderna jättenöjd och har beställt en stor order från oss, vilket är mer konstruktivt”, säger karriärcoachen Kelly Poulson. ”Prata om varför det de gjort var så bra och vilken betydelse det har i ett större perspektiv”. 

Investera i ditt team
“En löneförhöjning eller bonus är ett naturligtvis ett jättebra sätt att visa uppskattning på, men vill du ge någon beröm längst med vägen är möjligheten till vidareutveckling ett bra alternativ att erbjuda”, säger HR-konsulten Megan Hughes. 

Det kan till exempel innebära utbildning, att få ansvara för ett spännande projekt eller större ansvar inom teamet. ”Var tydlig med varför du valt personen i fråga så att denne vet vad han eller hon gjort bra”, säger Huges. 

Erbjud flexibilitet 
Visa att du vill göra dina kollegor nöjda och glada genom att erbjuda flexibilitet. På företaget Spreadshirt hjälper till exempel deras receptionist till med att aktiviteter efter skolan till barnen eller flexibla arbetstider som underlättar vardagen. 

“När vi pratar med arbetstagare kommer det ofta fram att man vill stanna på företag där man känner att sina chefer litar på en, ger eget ansvar och stöttar”, säger Jesse Gross på HR-ansvarig på Remote Year. 

Ställ frågor
Många chefer gör misstaget att visa sina anställda uppskattning på det sättet de själva vill få bekräftelse på. ”Eller så har de läst några tips i en bok om motivation”, säger ledarskaps- och karriärcoachen Robin Cangie. ”Detta blir nästan aldrig bra”. 

Fråga istället ditt team hur de vill få feedback och uppskattning. Ett omnämnande på ett stort kontorsmöte kan vara kul för någon, men jättepinsamt för en annan. Man kanske föredrar ett mail eller en extra semesterdag eller två. Boka in ett möte och prata med ditt team på individnivå för att få en större förståelse om hur de fungerar.