Infocenter / Omvärldsbevakning / Fotbollsdomaren Jonas Eriksson tipsar: Hantera svåra situationer

Fotbollsdomaren Jonas Eriksson tipsar: Hantera svåra situationer

Fotbollsdomaren Jonas Eriksson tipsar: Hantera svåra situationer

Sveriges mest framgångsrika fotbollsdomare, Jonas Eriksson, är van vid pressade situationer och kan hantera konflikter i sömnen. I LoungePoddens avsnitt 67 gästar han Taimaz Ghaffari där vi får höra om hur det är att hantera konflikter med världens största fotbollsstjärnor och varför han ser felbesluten i karriären som en framgångsnyckel.

Inte bara fotbollsdomare

Jonas Eriksson har sedan barnsben varit intresserad av sport, något som ledde honom till att bli ansedd som en av världens bästa domare bland annat för VM, EM och Champions League. Men något som inte lika många känner till är att Jonas även är en serieentreprenör och har varit journalist på Sportbladet.

Utöver att vara fotbollsdomare är affärer en passion för Jonas. I LoungePodden berättar han hur han varit försäljningschef och delägare för sportsmarketing-byrån IEC. Där var Jonas med och byggde bolaget som sedan såldes till franska jätten Lagardère för över 800 miljoner kronor. Nu har han fullt upp som föreläsare, expertkommentator i SVT och medgrundare av gym-kedjan WE.

Lär dig hantera svåra situationer som ledare

Som fotbollsdomare är en stor del av jobbet att lugna en irriterad situation, vilket även är något som kan vara viktigt i arbetslivet. Jonas lägger vikt vid att hantera relationerna och vara strategisk i pressade lägen. När exempelvis en spelare brusar upp sig vid ett domslut tänker Jonas på hur den spelaren uppfattar situationen; hur arg får han bli? Hur mår han just nu? Vad kan jag säga för att han ska bli lugn och vilken kommentar avväpnar hans irritation mot mig?

En primär fråga som Jonas ställer sig i pressade, sociala sammanhang är hur ska jag förklara mitt beslut för att motparten ska respektera det. Motparten behöver inte nödvändigtvis hålla med om beslutet, men ska kunna acceptera det. Det menar Jonas är precis den strategin man ska använda sig av som chef, nämligen att fundera över vilket läge motparten är i. Om en anställd till exempel vill ha en löneförhöjning måste man sätta sig in i dennes kläder och ställa sig själv frågan, ”hur skulle jag vilja bli bemött om jag vill ha en löneförhöjning?”

Misslyckanden kan stärka

Inför en uppgift tycker Jonas att det är essentiellt att ha rätt mindset. Vare sig man är domare, ska starta eget eller driva ett projekt måste man tänka att det kommer gå bra. Jonas påpekar att om man går in med en negativ inställning är det lika med att be om ett misslyckande. Det kan uppfattas som en liten detalj men är ack så viktigt: tänk positivt inför pressade situationer så blir ditt självförtroende stärkt och slutresultatet bättre.

Jonas förklarar att man däremot inte ska glömma bort misslyckanden. Om du till exempel ska in i ett möte, påminn dig själv om dina förberedelser, syfte och det du inte ska göra om. De felbesluten som du har tagit tidigare ska du påminna dig om, inte för att tänka negativt men för att komma ihåg vad du inte ska göra. Jonas är övertygad om att det är felbesluten han tagit tidigare som har gjort honom framgångsrik.

Minska risken att misslyckas – var förberedd

Jonas poängterar att förberedelser är väsentliga för framgång. Oförberedda möten blir sällan bra och det är viktigt att ha en tydlig plan, syfte och agenda med ett möte eller uppgift. Ju bättre förberedd man är inför en situation eller ett möte ju bättre blir resultatet. Även spontana diskussioner eller situationer hanteras bättre om man är väl förberedd och påläst. Som domare lade han mycket fokus vid att känna till spelare och hur de tidigare hanterade motgångar i matchen. Då visste Jonas vad han kunde förvänta sig och hur han ska bemöta de som individer.

Jonas Erikssons framgångsrecept

  • Bakgrunden till framgång är ingen hemlighet – hårt jobb är ett måste
  • Lär dig av dina misstag och låt dem hjälpa dig i nästa situation
  • Tänk positivt och låt tidigare felbeslut visa vägen för framtida beslut
  • Sätt dig in i andras kläder i konflikter eller pressade situationer
  • Resultat kräver ett syfte, en plan och en agenda. Lösa trådar leder ingenstans

Låt Jonas Erikssons tips och anekdoter hjälpa dig till framgång – lyssna på LoungePoddens avsnitt 67. LoungePodden finns på Spotify, Apple Podcaster eller där du hittar poddar.