Infocenter / Omvärldsbevakning / Aktuella ämnen / Personifiera rekryteringsprocessen med video

Personifiera rekryteringsprocessen med video

Personifiera rekryteringsprocessen med video

Rörligt material injicerar liv i dina platsannonser. Så här gör du för att få med video i din rekryteringsstrategi.

Här är något som vi inom rekryteringsbranschen vet mycket väl: för att lyckas locka toppkandidaterna måste du inte bara fånga deras uppmärksamhet – du måste nästintill blända dom för att sticka ut. Det räcker helt enkelt inte längre med en lång text och några punkter som beskriver de stundande arbetsuppgifterna. 80 % av all internettrafik idag är rörligt material i olika former. Åttio procent. Använd video för att ge dina platsannonser ett lyft, utveckla ert arbetsgivarvarumärke och förbättra helheten i rekryteringarna.

Enklare för jobbsökare att förstå företaget

Video låter rekryterare och arbetsgivare förmedla en mer holistisk bild av företaget, tjänsten och kulturen bakom de fina orden i en platsannons. Kandidaterna kan snabbt bilda sig en uppfattning om det här kan vara något för dom. Utan videoinnehåll i platsannonserna riskerar vi att missa en stor del av arbetstagarna.

"Videoinnehåll är en del av hur vi tar till oss information idag", säger Meghan M. Biro, grundare av TalentCulture, en organisation som studerar arbetsplatskultur och HR-strategier. Hon fortsätter: "Att inte ha videor minskar ett företags dragningskraft och förmåga att locka sin publik – i det här fallet potentiella sökande."

Online = video

"Millennials och generation Z är särskilt mottagliga för rörligt material", säger Kevin Grossman, Talent Boards ordförande, en ideell förening med inriktning på att främja kvalitativa kandidatupplevelser.

Dessutom såg videoföretaget Wistia nyligen att tiden som spenderades på en sajt ökade med 2,6 gånger med video än utan. Besökare spenderade i genomsnitt 7 minuter och 21 sekunder på sidor med video, jämfört med bara 2 minuter och 48 sekunder på sidor utan video.

Bästa sättet att komma igång med video

Håll det kort och koncist

Visst, det finns säkert jättemycket att berätta om företaget, kulturen och arbetsuppgifterna – men försök att vara så kortfattad som möjligt. Grossman säger att 1–3 minuter är en optimal längd: ”Det kanske låter kort, men människor har väldigt kort uppmärksamhetsspann. Är videon längre än fem minuter kommer du troligtvis att tappa publiken”

Om videon dessutom ska delas i sociala medier är det ännu viktigare att budskapet ni vill förmedla kommer snabbt, gärna inom de första två sekunderna. Du ska helt enkelt tänka omvänd dramaturgi.

Fundera på vad kvalitet innebär för er 

Du behöver inte lägga en massa pengar på att låta en extern byrå ta hand om videoinspelningar för tusentals kronor eller låta marknadsavdelningen köpa in dyr utrustning. Har du tillgång till en smartphone? Ladda ner en videoredigeringsapp – det är allt du behöver för att börja inkludera video i dina rekryteringar.

HR-konsulten Tim Sackett lyfter dock fram några bra knep som alla företag kan ta till sig när det gäller inspelningar av rekryteringsvideor: ”Kvaliteten i en bra video beror inte nödvändigtvis på att man har använt en bra kamera, snarare har den som spelat in förstått vikten av att nyttja bra ljus och tydligt ljud.”

Kandidaterna kommer helt enkelt ta till sig budskapet ni försöker förmedla enklare om de ser och hör dig ordentligt!