Infocenter / Rekryteringsstrategi / Kompetensförsörjning / Hur bygger jag en kompetenspool?

Hur bygger jag en kompetenspool?

Hur bygger jag en kompetenspool?

Att försäkra sig om att ni har rätt kompetens på rätt plats i företaget är lite som den heliga Graal för rekryterare. Men hur kan ni försäkra er om att ni alltid har en bra grupp kandidater att välja från?

I en perfekt värld skulle en ledig tjänst tillsättas av rätt person direkt. Men i verkligheten är det osannolikt att den personen skulle finnas tillgänglig just när ni vill ha honom eller henne. När personen sedan väl är ledig söker ni troligtvis ingen ny personal.

Kompetenspooler är en databas av människor som effektivt skulle kunna fylla en ledig tjänst direkt. Det är er säkerhetsplan som reducerar kostnaderna och tidsåtgången för att anställa. Den säkerställer att företagets produktivitet inte påverkas för mycket av resursbortfall.

Fiska till poolen
Vilka är de bästa ställena att börja leta efter människorna som kan komma att forma framtiden för ert företag?

  • Tidigare sökanden: Kommer du ihåg de personer som kom till sista intervjun i rekryteringsprocessen, men som fick stiga åt sidan för en mer lämplig kandidat? Tacka dem inte bara för deras tid för att sedan kasta bort deras kontaktuppgifter, lägg istället till dem till din pool för framtida rekryteringar.
  • CV-databaser: Dessa ”kandidatbibliotek” tillåter dig att prenumerera på personer som matchar de olika rollerna i företaget. Varje gång någon som matchar dyker upp får du ett meddelande. Tänk inte bara på vad ni behöver just nu, utan mer på vad som kommer att behövas i framtiden.
  • Fackpress: Läs på för att få reda på vem som orsakar uppståndelse eller det snackas om inom branschen. Om det finns projekt som du är intresserad av kan du genom pressens hjälp få reda på vilka personer som är involverade i dessa. Sedan kan du använda dig av sökverktyg och professionella nätverk för att ta reda på mer om dessa personer.
  • Praktikanter: Många företag har inte möjligheten att utarbeta omfattande trainee-program. Men genom att ta ombord en praktikant ges en student chansen att få en insikt i arbetslivet och du kan identifiera de ”stjärnor” som kan komma till stor hjälp i framtiden.
  • Nätverk: Använd dig av konferenser, seminarier, professionella nätverk eller helt enkelt slumpartade möten för att hålla utkik efter personer som kan hjälpa företagets tillväxt. Gå inte in för hårt genom att höja ert företag till skyarna, ta först reda på mer om personerna, vad de har för sig nu och vad de är intresserade av. 
  • Sociala nätverk online: Det finns hundratals sociala nätverk på Internet, vilka kan göra det lätt att hålla sig uppdaterad med vad andra har för sig. En stor del av dessa sidor används dock inte i affärssyfte, så bli inte förvånad om dina kontaktförfrågningar blir avfärdade.

Informera dina kontakter
Komplexiteten i lagstiftningen kring personuppgifter och dataskydd är för omfattande för att gå in på här. Men om du behåller kontaktuppgifterna till någon du funderar på att ta kontakt med i framtiden, måste du ha deras tillåtelse. Det bästa är att skicka ett mejl som informerar om att personen finns med i er rekryteringsbas, vilket ger dem chansen att få bli borttagna om de så önskar.

Förklara att trots att ni inte har de rätta tjänsterna lediga just nu, har personen kompetens och färdigheter som företaget är intresserat av och att du gärna håller kontakten för framtida jobberbjudanden. Få personer avböjer ett sådant erbjudande.

Även om det är en lockande strategi till att spara tid, så är ett massmejl till alla på listan ingen bra idé. De ska känna sig eftertraktade och då är personlig kontakt det enda rätta. Ta även upp ett par anledningar till varför just den personen står så högt i dina tankar.

När kompetenspoolen är fylld måste du se till att hålla kontakten med den så att den inte stagnerar. Sikta på att gå igenom din pool i alla fall var tredje månad och låt kandidaterna veta att du fortfarande har ögonen på dem. Genom regelbunden kontakt kommer du se att kandidaterna har byggt upp nya färdigheter under resans gång. Kanske hittar du en helt ny plats för vissa av dem i företaget än vad du hade tänkt dig från början.

Gå inte i fällan att ringa människor varannan vecka för att se om de finns tillgängliga för en intervju. Det är stor skillnad på att vara eftertraktad och att vara pressad.

Bygg en pool, inte en sjö
Det finns en anledning till att det kallas pool – du bör bara inkludera toppkandidaterna; de som kommer att göra skillnad i företaget.

Hur stor poolen är beror på hur mycket tid du har att sköta den. Men kom ihåg att ju mer tid du lägger på att underhålla den, desto mindre kommer det att krävas av dig när det verkligen kommer till att fylla en tom tjänst.

Det finns inga regler som säger att en person ska bli borttagen från din lista om du inte har anställt personen inom 12 månader. Du skulle kunna ha någon som simmar runt i din pool i 20 år eller mer innan de har byggt upp vad som krävs för att få den tjänsten du tänkt dig.