Manustips

 

Att skriva ett manus för din videoannons hjälper dig att definiera vad du vill dela med dig av och hur du ska strukturera informationen för att hålla en röd tråd. Läs vidare för att lära dig hur du skapar en skiss och skriver ditt eget manus.

Starta med en skiss.

Skriv en lista på allt du vill prata om och strukturera sedan informationen så att det är enkelt för lyssnaren att hänga med. Att skriva en lista ser även till att du inte glömmer viktiga detaljer i ditt manus.

Berätta vad det betyder för kandidaten.

Försök att inte fokusera på arbetsuppgifter (vad de kan göra för dig) och fånga istället deras uppmärksamhet genom att berätta vad de kan få ut från att arbeta för dig. Sätt dig själv i kandidatens skor och fundera över vad som skulle motivera dem att ansöka. Berätta om förmåner, fördelar och hur rollen kommer att göra skillnad, etc.

Var ärlig.

Kommer personen att förväntas jobba nätter och helger? Resa 75% av ett år? Var transparent även om det inte är glamoröst. På det sättet vet du att kandidater som visar intresse verkligen är redo för utmaningen. Men kom samtidigt ihåg att inte överdriva. Sätt rimliga förväntningar så att kandidaterna har en förståelse för vad det är ni erbjuder.

Berätta om mer än bara rollen.

En video är ett utmärkt format för information. Du kan enkelt kommunicera mycket mer än vad du kan få in i en textbaserad annonsbeskrivning. Se till att berätta om saker som är unika med ditt företag, som företagskulturen, arbetsmiljön eller teamkänslan. Komplettera informationen med bilder eller videoklipp.

Visa ditt varumärke.

Berätta för kandidater hur ni sticker ut. Fundera på vad det är som skiljer er från konkurrenter. Erbjuder ni utmärkta karriärmöjligheter, har ett prisbelönt produktteam, karriärer med social inverkan eller ett miljövänligt tankesätt? Se till att marknadsföra vem ni är som arbetsgivare.

Uppmaning om ansökan.

Berätta för kandidaterna exakt hur de ska gå till väga. Be dem att läsa igenom arbetsuppgifter och kvalifikationskrav innan de ansöker. Om tjänsten måste tillsättas snabbt se till att kandidaterna är medvetna om detta och uppmuntra till tidig ansökan.

Håll koll på tiden.

När du skriver ditt manus kan du utgå från att 150 ord blir ca en minuts video. De flesta videoannonser är mellan en till tre minuter, så se till att använda tiden på bästa sätt. Håll dig till ämnet och det mest relevanta.

Oavsett om du rekryterar till ditt företag eller till en kund kan din videoannons ta upp många olika ämnen. Se till att fokusera på det som målgruppen finner intressant och får dem att ansöka. Nedan finns en lista med tips på ämnen som du kan bygga ditt manus på. Skriv ner de frågor du vill besvara.

Om rollen

 • Kan du summera arbetsuppgifterna?
 • Vad gör denna tjänst viktig för företaget?
 • Vad gör den bäst presterande anställda annorlunda från genomsnittet?
 • Är det viktigt att kandidaten har branscherfarenhet? Varför eller varför inte?
 • Vilka projekt kommer den anställda kandidaten att börja jobba med direkt?
 • Vilken typ av projekt bör den arbetssökande ha erfarenhet av?
 • Vad gör denna roll tillräckligt intressant för att ansöka?
 • Vad gör rollen så pass intressant att en 10-poängare kommer ansöka?

Företag/Organisation

 • Vilka problem kommer rollen att lösa?
 • Vilken relation har denna roll till andra delar av organisationen?
 • Hur mäter ni framgång för personen som får rollen?
 • Vilka är de tre främsta bidragen den nya rollen kommer bidra med inom de första 90 dagarna?
 • Hur bidrar denna roll till organisationens strategiska mål?

Personlighet/Kultur/Beteende

 • Hur skulle du beskriva företagskulturen?
 • Vilka krav måste kandidaten uppfylla?
 • Vad ser ni som meriterande hos kandidaten?
 • Vilka personlighetsdrag har fungerat bäst tidigare?
 • Hur stor vikt lägger ni på social kompetens?

Team/Karriärsutveckling

 • Vad är storleken/strukturen på det nuvarande teamet och vem kommer kandidaten att rapportera till?
 • Kan du beskriva teamatmosfären?
 • Kommer den nyanställda direktrapportera till någon?
 • Hur ser det ut med karriärmöjligheter för rollen?

Lön/Förmåner/Fördelar

 • Vilket lönespan har rollen?
 • Vilka fömåner och fördelar erbjuds?
 • Vad gör det extra motiverande att komma in till kontoret varje dag?
 • Hur ser arbetsschemat ut för rollen?

Rekryteringsprocess/Startdatum

 • Är det bråttom att tillsätta tjänsten?
 • Vem ansvarar för rekryteringsprocessen?
 • När vill du helst att kandidaten ska kunna börja?
 • Hur ser intervjuprocessen ut för rollen?

När du har skrivit ner allt du vill berätta om är det dags att sätta ihop allt till ett färdigt manus. Läs våra tips nedan på hur du får ner allt på ett papper innan strålkastarna tänds.

Strukturera informationen

Strukturen för ditt manus kan variera beroende på vad du vill ta upp. Nedanför kan du se ett exempel:

1

Introducera dig själv och din titel

2

Introducera rollen

3

Vad kan kandidaten få ut av rollen?

4

Vem är det ni letar efter (erfarenhet/personlighet)

5

Intressant information om företaget

6

Avslut och uppmaning till ansökan

Välj sedan ton.

Se till att använda företagets sätt att kommunicera på genom att använda noggrant utvalda ord och fraser. Är ni mer formella och professionella? Har ni en avslappnad stil? Eller kanske någonstans däremellan?

Om du har svårt att komma igång föreställ dig att du pratar med en kandidat om tjänsten. Prata högt och snart kommer du höra ord som du vill skriva ner till ditt manus.

Ingångsnivå

Hej! Mitt namn är Anna Andersson, vad kul att du tittar på denna video. Jag vill nämligen berätta och visa varför Företag AB är en fantastisk plats att börja din karriär på. Vårt finansteam har precis påbörjat ett nytt projekt som inte enbart kommer ge dig rätt utbildning, men också verktyg för att lyckas inom en dynamisk och spännande bransch.

Jag själv har varit en del av teamet i 10 år och älskar att komma in till kontoret. Det gäller att jobba hårt, och kanske kommer du också att bli en viktig komponent i branschen.

Om du vill få in en fot i ekonomibranschen, är driven och vill jobba på en arbetsplats som erbjuder många bra förmåner och fördelar som bland annat gratis parkering och gratis lunch på fredagar, kolla igenom kvalifikationerna för tjänsten och kontakta mig om du tror att detta är en tjänst som kan passa dig.

Brådskande rekrytering

Hej! Mitt namn är Erik Eriksson och jag är VD på Företag AB. Vi letar just nu efter två marknadsassistenter då vi precis har lanserat en ny produkt som verkligen har tagit fart. Vi vill därför anställa någon som kan börja så snart som möjligt, kolla igenom arbetsbeskrivningen nedan och ansök redan idag.

Om du vill veta mer om vad vi gör, så skapar och utvecklar vi utbildningsverktyg för lärare, vuxna och barn – vi har varit aktiva i över 30 år. Vi är ett stort team och sitter i en trevlig arbetsmiljö med flexibla arbetstider – kanske är det därför majoriteten av våra anställda har varit här i över 10 år.

Som du kan se (vy över produktionslokal) har vi fräscha lokaler och produktionen är i full gång. Så kolla igenom arbetsbeskrivningen nu och ansök så snart du kan. Jag ser framemot att läsa din ansökan!

Rekryteringsföretag: Konfidentiellt företag

Hejsan! Mitt namn är Per Persson och jobbar på Rekryteringsföretaget AB. Jag vill berätta om en spännande tjänst för min kund i Stockholm. De letar just nu efter en supporttekniker som har minst fem års erfarenhet av att lösa tekniska problem för både hård-och mjukvara, Mac och PC. Du kan läsa mer om detaljerna nedan.

Jag har snart jobbat med denna kund i 6 år och har fått ta del av deras företagskultur och arbetsmiljö. Alla är väldigt positiva och sitter I ett vackert och miljövänligt kontor precis utanför centrum. Det är gångavstånd till några av de bästa resturangerna i stan – bara så du vet.

Dessutom, om du har tänkt pendla med buss eller tåg kan företaget erbjuda dig 50% rabatt på ditt pendelkort. Företaget erbjuder verkligen ett av de bästa förmånspaketen som jag har sett på länge. Om du är redo för en ny utmaning behöver du bara läsa igenom annonsbeskrivningen nedan och ansöka om du tror att det är en tjänst som passar dig. Jag ser framemot att läsa din ansökan!