Infocenter / Att använda Monster / CV-sök / Klassiskt CV-sök: Söktips

Klassiskt CV-sök: Söktips

Är du redo att ta din sökning till nästa nivå? Kolla in följande tips för att göra en effektiv sökning varje gång.

Tips #1: Sök med sökord och förfina din sökning

Söka med sökord

Vi rekommenderar att söka med sökord först. Du kan enkelt hitta kandidater genom att söka på jobbtitel, färdigheter, erfarenheter, etc. Skriv in din Booleska söksträng (se tips 2) i sökfältet.

Under sökfältet kan du förfina din sökning med hjälp av CV registrerat, placering (län) och arbetstillstånd. Du kan också inkludera kandidater som kan tänka sig att jobba i valda regioner.

Fler sökalternativ

Du kan förfina din sökning med hjälp av “Fler sökalternativ” längst ner i sökverktyget. Tänk på att informationen hämtas från kandidatens profil och kan saknas om kandidaten valt att inte fylla i.

Tillgängliga sökkriterier:

 • Senaste arbetsgivare
 • Senaste yrkesroll
 • Senaste arbetsbeskrivning
 • Utbildningsnivå
 • Skolor
 • Önskad lön
 • Språkfärdigheter
 • Anställningsform
 • Arbetstid

Tips #2: Använd Boolesk logik

Boolesk logik är en serie av kommandon och operatorer som vi använder för att kombinera sökord så att de förvandlas till meningsfulla fraser för våra sökmotorer. Istället för att söka på enbart ett sökord kan du göra en bred sökning, ställa krav och/eller exkludera sökord – i en och samma söksträng.

Tips #3: Använd en bred titel

Kandidater kan använda många olika titlar för samma roll. Sök därför brett och använd branschtermer. Om du till exempel letar efter en Software Project Manager sök på “Project Manager” OCH Software  istället för “Software Project Manager”.

Sökresultatet sorteras efter relevans. De CV:n som innehåller flest upprepningar av de sökord du använt kommer ligga högst upp i listan.

Fler tips för titelsökning:

 • Titlar bör följa industristandard. Undvik interna titlar.
 • Sök efter en titel som kandidater skulle använda i sitt CV.
 • Testa många olika titlar och se vilken som ger relevanta kandidater.

Tips #4: Sök efter färdigheter istället för titel

Om det finns många olika titlar för samma tjänst kan det kännas överväldigande att skriva in alla i en söksträng. Eller kanske rekryterar du för en junior roll och tycker det är mer relevant att se färdigheter än tidigare titlar.

T.ex. inom IT-sektorn när du söker efter en programmeringsingenjör kanske vikten inte ligger på deras tidigare titlar utan på specifika programmeringsspråk som Java eller C#, eller ramverk som AngularJS.

Inom kundtjänst där det finns många titlar kan du fokusera på relevant kompetens eller kunskaper om processer.

Andra söktips:

 • Söker du efter språkfärdigheter? Testa ‘språk NÄRA färdighetsnivå
 • Undvik icke-tekniska egenskaper eftersom de inte används lika flitigt i CV:n.

Tips #5: Sök efter alla CV:n först

Sökresultatet kommer automatiskt att visa Alla CV då det är rekommenderat att börja med alla kandidater och sedan skala ner. Här är två anledningar till varför du ska söka Alla CV:

 • Den perfekta kandidaten kan för närvarande vara anställd, inte aktivt sökande, men öppen för ett tilltalande erbjudande.
 • Med en låg arbetslöshet kan potentiella kandidater vara i ett mer “passivt” tillstånd. Även om deras CV inte har uppdaterats kan de vara öppna för nya utmaningar.
Att kontakta kandidater som inte har uppdaterat sitt CV nyligen kräver ett övertygande meddelande. Sälj in rollen. Du kan bli positivt överraskad av hur många svar du får.

Tips #6: Förfina ditt reslutat

Vi rekommenderar att förfina din sökning med fler sökkriterier tills resultatet ligger på max 100-200 kandidater. Då vet du att kandidaterna som du kontaktar uppfyller dina krav.

Tip #7: Förhandsgranska kandidaten

Du kan förhandsgranska kandidater från sökresultatet utan att dra visningar från dina inventarier.

Översikten kan ge dig en bekräftelse på att dina sökkriterier har gett matchande kandidater. I översikten kan du se följande information: senaste arbetsgivare, senaste jobbtitel, önskad jobbtitel, utbildningsnivå, karriärnivå, önskad anställningsform och varaktighet, önskad lön, arbetstillstånd samt CV uppdaterat. Vissa fält kan vara tomma om kandidaten har valt att inte fylla i informationen.

Om du har visat eller utfört en aktivitet som drar en visning kommer du att se  “Visat” bredvid namnet.
Visat 
Nils Nilsson – Project Manager
SE-Stockholm

Tips #8: Kandidatöversikt och aktiviteter

Klicka på kandidatens namn för att se hela profilen och CV:t. Från denna vy kan du se CV, Övrig information och Färdigheter. Du kan också utföra följande aktiviteter:

Skicka meddelande – Var proaktiv och skicka kandidaten ett meddelande gällande ditt jobberbjudande.
Lägg kandidat i mapp – Spara dina favoritkandidater i mappar för lätt åtkomst.
Skicka CV – Har du hittat ett CV som passar din kollegas rekrytering? Vidarebefordra CV:t.
Lägg till notering  – Skriv ner dina tankar kring kandidaten (telefonsamtal, intervju, etc.)
Gradera valda – Gradera CV:t och jämför mot andra.
Uppdatera status – Håll koll på kandidatens status i rekryteringsprocessen.
Blockera CV – Markera tydligt de CV:n du vill undvika i framtiden.

Du kan se alla aktiviteter utförda av dig eller dina kollegor i Aktivitets-fliken.

Tips #9: Spara sökning och aktivera mejlbevakning

Spara dina sökningar så att du snabbt kan komma åt dina favoritsökningar.

Du kan spara dina sökningar och aktivera mejlbevakning för att få ett mejl när det finns nya kandidater som matchar din sökning. Klicka på “Spara sökning” i boxen på vänster sida av sökresultatet.

Skriv in ett namn för sökningen och kryssa i boxen om du vill aktivera mejlbevakning. Du kan välja hur ofta du vill få mejl samt till vilken mejladress det ska skickas. Skrolla sedan förbi sökkriterierna och klicka på “Spara sökning” längst ner på sidan.

Du kan se och hantera dina sparade sökningar genom att hålla muspekaren över ”Mina kandidater” i menykanten och klicka på ”CV-agenter”. Du kan spara upp till 10 sökningar per användarkonto.

Tips #10: Håll koll på din användning

Du kan kontrollera din användning när som helst. Logga in på ditt konto och klicka på inställningsikonen längst upp till höger. Klicka sedan på “Visa Paketdetaljer”.

Du kan se paketdetaljer för hela företaget, hur mycket som är inköpt, använt och kvarstående.