Vilken roll ska jag ta på jobbet?

Av Monster Contributor

Känns det ibland som att du är osynlig på jobbet? Att ingen skulle märka om du var sjuk eller borta ett par dagar? Eller är det kanske tvärtom? Du syns och hörs mest, drar igång afterwork varje fredag och är den som är ”nära” vän med hela kontoret, inklusive chefen. Om du nu är den tystlåtne, kan det påverka din karriär? Eller om du är pratkvarnen, kan det påverka hur du bemöts av andra? Det flesta av oss har väl kanske en roll som ligger någonstans mitt emellan, det vill säga vi kanske inte alltid står i centrum men är för den sakens skull inte osynliga. Men om du nu är den utpräglade centrummännsikan eller den tyste betraktaren – hur lämnar du då din roll för ett slag för att låta andra synas eller för att synas själv?

Den tystlåtne
Alla är det inte som tycker om att stå i centrum och prata hela tiden. Många trivs bra med att ha en tillbakalutad roll som kan innebära att man pratar enbart då man verkligen tycker att man har något att förmedla och lämnar ljudliga diskussioner till andra. Det finns dock problem med att ta med sig denna karaktär till jobbet då det lätt kan uppfattas som att man är ointresserad och nonchalant istället för eftertänksam. Självklart kan man inte ändra sitt beteende på en kvart bara för att jobbet kräver det men för att karriären inte ska bli lidande i längden behöver man i alla fall ge det ett försök. Här följer tre små punkter som du kan ha i bakhuvudet:

  • Små steg kan så småningom leda till stora resultat så börja med att ta lite mer plats vid fikastunden eller någon annan stund där stämningen är lite avslappnad. Berätta en anekdot eller vad som helst som visar för dina kollegor att du är med i samtalen som pågår.
  • Bestäm dig för att idag ska jag exempelvis framföra tre saker på mötet, använd dig av en mental checklista som du kan ”bocka av” efter varje yttrande. Med en lista är det lätt att fastställa dina framsteg.
  • Glöm inte att berömma dig själv vid förbättring och utveckling. Det kan kännas larvigt att klappa sig själv på axeln men det är nyttigt att kunna ge sig själv positiv kritik och det ger även en kick att fortsätta försöka.

Den som tar plats
Det finns en stor skillnad mellan att betraktas som en besserwisser eller som en person med stark framåtanda och kraft att driva fram sina idéer. Har du begåvats med ett bra självförtroende och viljan att synas ska du vara glad för det och anamma denna styrka, men tänk även på människorna i din omgivning, det får inte gå till överdrift. Det är inte många på en arbetsplats som gillar den som ständigt ska höras och synas mest. Man bör i alla fall lägga lite band på sig, annars tråkar man snart ut sina kollegor. Här följer några tips som kan vara bra att ha i åtanke:

  • Lyssna! Alla människor, särskilt de pådrivande och de som tar plats måste lära sig att lyssna och ta in andra människors idéer och tankar. Hjälp dina lite mer tystlåtna kollegor under exempelvis möten genom att fråga efter deras synpunkter – se till att alla får komma till tals.
  • Du är kanske en van talare och vet hur du förmedlar dina budskap men alla är vi olika bra på att kommunicera och många tycker att prata i grupp kan vara oerhört jobbigt. Låt folk få prata i sin egen takt och rätta inte folk i tid och otid utan låt dem ”lära” sig själva.
  • Dela med dig av ditt självförtroende. Kanske har du något tips på hur man ska våga ta mer plats som kan hjälpa andra mer tillbakadragna kollegor? Välj vem du ska hjälpa med omsorg bara; blyghet kan vara ett känsligt ämne och risken finns att du trampar på ömma tår om du far fram med tips till ”fel” person.

Kom ihåg att alla är vi olika, som medmänniskor, som kollegor. Och tur är väl det då alla typer av personligheter behövs på en arbetsplats. Det gäller som sagt bara att vi är uppmärksamma på att vår personlighet på jobbet, vår roll, inte blir för överdriven åt endera håll så att det påverkar vår karriär negativt.