Hur är det att jobba inom HR?

HR-sektorn (Human Resources) har genomgått en markant omvandling, och dagarna då det var synonymt med endast administrativa uppgifter är långt gångna. Idag innebär en karriär inom HR stor variation och flera möjligheter till karriärsutveckling.

I och med att organisationer blir alltmer medvetna om behovet av att locka till sig och behålla de bästa personerna, i kombination med de något komplexa egenskaperna hos arbetstagarskydd och anställningsrätt, söker arbetsgivare ständigt kompetenta tillskott till sitt HR-team.

Vad betyder HR

HR hantera samtliga funktioner som berör anställda på ett företag, vilket förklarar varför det ofta kallas personalavdelningen. Även om det finns flera specialistroller inom HR kommer de flesta positioner kräva att du deltar i processer som rör rekrytering, utbildning, anställningsförhållanden, anställningsavtal, klagomål, anställdas rättigheter, hälsa och säkerhet.

Några av de främsta anledningarna till att man väljer en karriär inom HR är möjligheten att påverka flera aspekter inom organisationen, att hjälpa till med medarbetarutveckling samt spela en avgörande roll när det kommer till att fatta strategiska affärsbeslut. Ett företag är alltid lika bra som sina anställda, och en anställd är bara lika bra som företagets HR-team.

Vad gör man inom HR?

I ena änden av skalan finns HR-assistenterna och på den andra HR-chefen, med ett antal olika roller däremellan. Här är några exempel på jobb från hela HR-avdelningen:

  • HR-assistent eller HR-administratör - En ingångsposition som fungerar som den första kontaktpunkten för alla HR-relaterade frågor och hanteringen av allt personalrelaterat pappersarbete samt dokumentation, t.ex. anställningskontrakt.
  • HR-ansvarig – ansvarsområden innefattar rekrytering, lön, utbildning, sjuk- och frånvarofrågor, lika rättigheter och inrättande av personalstödsystem.
  • Rekryteringskoordinator - annonserar om nya lediga tjänster, går igenom ansökningar och väljer ut kandidater, bokar in jobbintervjuer och genomför alla testprocedurer som är relaterade till rekryteringsprocessen.
  • Utbildningsansvarig - identifierar utbildningskraven för anställda inom organisationen samt utformar och genomför lämpliga utbildningsprogram för individer eller grupper.
  • HR Manager - en strategisk roll som innefattar en rad policys, processer och praxis som är relaterade till den övergripande organisationens affärsbehov. Den är involverad i att övervaka andra i HR-teamet och deras utdelning på respektive ansvarsområde, utöver medarbetarnas välmående, löneförhandling och anställningsavtal.
  • HR-direktör - hanterar och kontrollerar avdelningens utgifter inom en överenskommen budget, underhåller teoretisk och praktisk HR-utveckling samt tillhandahåller lämplig implementering inom organisationen.

Vanligtvis är HR-teamet kontorsbaserat och jobbar 40 timmar i veckan, men det kan även förekomma längre dagar under rekryteringsperioder eller vid interna uppsägningar.

Så tillbaka till den ursprungliga frågan om varför du skulle vilja jobba inom HR, där svaret ofta är ”tack vare människokontakten”. Många positioner efterfrågar kandidater som är ”bra med människor” men det finns ingen roll där det är viktigare än inom HR. Här måste du verkligen bry dig om trivsel och utveckling av dina kollegor, vilket ofta leder till nära samarbeten med människor inom hela verksamheten.

IT-avdelningen, säljavdelningen och ekonomiavdelningen kanske håller sig för sig själva; det är din utmaning som HR-anställd att få dem att fungera som en sammanhängande enhet.