Vad kan jag ha på mig på jobbet under sommaren?

Vad kan jag ha på mig på jobbet under sommaren?

I Sverige har många företag en relativt avslappnad attityd till klädseln på jobbet men för dig som arbetar i en formell kontorsmiljö kan ankomsten av varmt sommarväder ofta skapa stilförvirring. Det kan vara 30 grader varmt ute men att bära shorts och flip flops kommer varken göra dig till chefens favorit eller hjälpa dig att klättra på karriärstegen. Så vad är det bästa sättet att få lite svalka samtidigt som du ser affärsmässig ut?

För henne
Många kvinnor spenderar vintern i affärsuniformen svart kostym eller dräkt. Matcha den ljusare årstiden genom att byta till kostymer i ljusare grå nyanser eller kamel istället. Om du måste bära kavaj på jobbet kan en kavaj med trekvartsärm vara ett svalare alternativ. När temperaturen stiger, var medveten om materialen i dina kläder och hur de är skurna.

Bomull och linne är bra alternativ för att hålla sig sval men du måste vara beredd på att ta hand om dem med jämna mellanrum genom strykning eller inlämning på kemtvätt för att försäkra dig om att du ser välvårdar ut. Är du på väg till en viktig presentation eller intervju och vill göra ett gott första intryck kan du överväga att bära en lättare ullkostym; veck och skrynklor syns inte och den håller formen under hela dagen.

Tajta kläder skrynklas lättare i hettan medan löst sittande kläder kommer att vara mer bekväma och eleganta.

Om du inte bär kavaj bör överdelen alltid ha ärmar. De kan variera i längd men grundläggande regeln är att ärmen inte ska sluta där din arm är som bredast. Alldeles för djupa urringningar eller att visa magen är inte ok. Strumpbyxor ser klart bättre ut än bara ben; använd en naturell färg och så tunna som möjligt. Om det är väldigt varmt och du verkligen inte står ut med strumpbyxor, är ett par bomulls- eller linnebyxor ett bra alternativ för att hålla dig sval.

Det är detaljerna som gör din arbetsgarderob. ”Slingbacks”, skor med öppen tå och vävda läderskor erbjuder lite ventilation och hjälper till att hålla fötterna svala. Klack, oavsett om det är en bekväm kilklack eller en träklack, bidrar till att förlänga benet.

För honom
När det kommer till sommargarderob för jobbet, upplever många män att de blir orättvist behandlade. Mörkgrå, marina och svarta kostymer är perfekta under vintern men är för tunga för sommaren. Välj istället mellangrå, andra ljusare grå nyanser eller brungrå. Försök att undvika frestelsen att köra på en krämfärgad linnekostym. När du gör övergången från vinter till sommarkostymer, se till att få de kostymer som du har burit de senaste månaderna kemtvättade (och lämna dem inte hängande i plastpåsarna).

Du bör inte bära kortärmade t-shirts under en kavaj, kavla istället upp skjortärmarna till strax under armbågen. Yllestrumpor kan bytas till bomull och gärna i samma färg som dina byxor eller skor; långa nog så att ingen hud visas när du korsar benen.

För alla
Naturligtvis bestäms vad du har på dig utefter var du jobbar. Det beror också på om du möter kunder i ditt arbete eller om du sitter undangömd på ett kontor. Om du är osäker är det alltid bäst att vara överklädd än underklädd och var heller inte rädd för att be om råd från din chef.

Överväg att ha en mindre garderob med lämpliga kontorskläder på jobbet, medan du kanske har andra mer avslappande kläder på väg till och från jobbet. Det finns inget värre än att fastna i en trasig buss eller ett tåg och sedan behöva rusa in i ett möte när du känner dig svettig från resan. Detta är också ett bra sätt för att hantera sommarhettan om du jobbar i ett luftkonditionerat kontor där det emellanåt kan vara riktigt kyligt.