Vad är kollektivavtal?
Kollektivavtal spelar en stor roll på den svenska arbetsmarknaden, men trots det är många arbetstagare oklara på vad de innebär. De flesta vet att ett kollektivavtal är ett avtal mellan ett fackförbund och en arbetsplats eller arbetsgivarorganisation, men exakt vad är kollektivavtal, hur fungerar de och vad omfattar de?
Vad är kollektivavtal?
Över 90 procent av alla anställda i Sverige omfattas av kollektivavtal. Kollektivavtal förhindrar konflikter mellan anställda och arbetsgivare genom att förbjuda strejker och blockader. De reglerar till exempel löner, förmåner, arbetsvillkor och arbetstider. Kollektivavtal kan komplettera svenska lagar genom att erbjuda bättre villkor, till exempel när det gäller förmåner och arbetstider, men de kan också förhandla bort vissa av dem.
När det gäller löner har kollektivavtal ännu större inflytande. Eftersom det inte finns minimilöner i Sverige avgör kollektivavtal de lägsta lönerna som är acceptabla för olika yrken. Även arbetsplatser som inte har kollektivavtal använder dem ibland för att avgöra ingångslöner för olika tjänster, även om de inte är bundna till det.
När arbetsgivare slutit kollektivavtal måste de använda det för alla anställda, även de som inte är fackmedlemmar. Detta innebär att även om bara 60 procent av alla svenska arbetare är medlemmar i ett fack täcks många fler av dessa avtal.
Vad är kollektivavtal? Förmåner och rättigheter som ingår
Det finns över 680 kollektivavtal på den svenska arbetsmarknaden. De täcker en bred grad av områden på arbetsplatsen, till exempel:
- anställningsformer
- arbetsuppgifter
- arbetstider, som till exempel hur övertid, jour och beredskap definieras
- uppsägningstid
- ersättning, som lön och OB-tillägg
- vidareutbildning
- förmåner som semester, pension och sjukersättning
- arbetsmiljö
De vanligaste yrkena med kollektivavtal
Kollektivavtal finns på de flesta arbetsplatser, men är vanligast hos offentliga arbetsgivare eftersom alla offentliga anställda har kollektivavtal. Några av de vanligaste branscherna som har kollektivavtal är:
Vad innebär kollektivavtal för löneförhandlingar?
Ett kollektivavtal avgör den lägsta lönen du kan få på ditt jobb och ibland hur ofta och hur mycket din lön bör höjas. Det är dock viktigt att komma ihåg att dessa regler gäller undre gränser och det finns inte övre gränser. Detta betyder att du fortfarande har möjlighet att förhandla om din lön. Likaså kan en arbetsgivare ibland erbjuda bättre förmåner och villkor än vad som står i kollektivavtalet.
Vad är kollektivavtal till skillnad från hängavtal?
Ett hängavtal är ett avtal som görs när arbetsgivaren inte är medlem i en arbetsgivarorganisation. I stället ”hänger man på” ett existerade kollektivavtal. Som arbetstagare påverkas du inte nämnvärt om företaget har ett hängavtal i stället för ett traditionellt kollektivavtal eftersom du fortfarande får samma rättigheter.
Fördelar och nackdelar med kollektivavtal
Ungefär tio procent av alla tjänster i Sverige saknar kollektivavtal. En arbetsplats utan kollektivavtal har mer flexibilitet att sätta egna regler och villkor, vilket kan vara positivt eller negativt, beroende på arbetsgivaren.
Detta är några exempel på fördelar med kollektivavtal:
- Du behöver inte vara lika insatt i förmåner eller vilken lön som är lämplig när du tecknar ditt kontrakt, särskilt om du är ny på arbetsmarknaden.
- Du kan ofta få bättre förmåner, till exempel tjänstepension och extra ersättning utöver föräldrapenning.
- Du har i allmänhet mer inflytande över din arbetsplats.
Detta är några exempel på nackdelar med kollektivavtal:
- Arbetsgivaren är ofta mindre villig att förhandla om löner och förmåner.
- Kollektivavtalens restriktioner kan hindra flexibla arbetstider.
- Likaså kan andra restriktioner menade att skydda anställda, som förlängda uppsägningstider, sätta käppar i hjulen om du till exempel vill lämna ditt jobb snabbt.
Vad är kollektivavtal? Så här fungerar de under en konflikt på arbetsplatsen
Om du har frågor om dina rättigheter kan du vända dig till den fackliga företrädaren på din arbetsplats, också kallad förtroendevald eller facklig representant. Om din arbetsplats inte har en sådan kan du kontakta en regional representant.
Din fackliga representant kan också hjälpa dig med problem på arbetsplatsen, till exempel om du har en dålig arbetsmiljö. Om du hamnar i en situation där du är i direkt konflikt med din arbetsgivare kan facket hjälpa dig förhandla, och som en sista utväg ta fallet till domstol.
Om en arbetsplats saknar kollektivavtal
Om din blivande arbetsplats saknar kollektivavtal är det extra viktigt att du får ett detaljerat kontrakt. Det bör nämna din anställningsform, förmåner, din lön och flera andra punkter. Du kan läsa mer om vad som bör ingå i vår artikel om anställningsavtal.
På en arbetsplats utan kollektivavtal har du fortfarande vissa rättigheter enligt svensk lag, till exempel till allmänna förmåner, förutsatt att du möter kraven för dem. Detta är några exempel:
- minst 25 dagars semester per år enligt semesterlagen
- arbetstider som följer arbetstidslagen, till exempel när det gäller övertid och vilodagar
- sjukpenning från Försäkringskassan
- föräldrapenning från Försäkringskassan
- a-kassa om du blir arbetslös
- allmänt pensionssparande
- en bra arbetsmiljö enligt Arbetsmiljöverkets regler
Hitta jobb med kollektivavtal på Monster
Vad är kollektivavtal på din blivande arbetsplats? Hitta svaret genom att skapa en profil och söka efter jobb med kollektivavtal på Monster. Kom ihåg att alla kollektivavtal ser olika ut och att många arbetsgivare erbjuder bättre villkor och förmåner än avtalen. Därför är det viktigt att du söker till många olika jobb och jämför arbetsgivare innan du accepterar ett erbjudande. Monster kan hjälpa dig med detta genom att göra ditt jobbsökande mer effektivt. Du kan till exempel ladda upp ditt CV och använda det för att söka till nya jobb.