Hitta ett jobb med rätt företagskultur för att öka din jobbtillfredställelse
Letar du efter ett mer meningsfyllt jobb eller en arbetsplats där du känner att du passar in? Då kan det vara dags att fokusera på företagskultur.
När företagskulturen inte matchar dina värderingar kan jobbet kännas fel utan att du vet varför. Genom att aktivt söka efter en anställning med rätt företagskultur kan du hitta en tjänst som ger dig mer jobbtillfredställelse, motivation att prestera bättre, och balans i arbetslivet.
Lär dig mer om hur du kan hitta en sådan anställning här.
Vad är företagskultur?
Företagskultur kan delas in i två delar, den uttalade företagskulturen som ofta står skriven i officiella dokument, till exempel i HR-dokument eller på hemsidan, och inofficiell kultur som är lättast att lära sig på plats.
I den officiella företagskulturen ingår till exempel:
- Beskrivningen av företagskulturen: många företag har en skriftlig beskrivning av sin kultur på sin hemsida.
- Kärnvärden: företagsvärderingar som det sätter högt och identifierar sig med
- Företages sociala ansvar: olika initiativ som till exempel volontärarbete och donationer
- Företagets syfte: vad företaget vill åstadkomma med sina produkter och tjänster, till exempel att sammanföra människor på nätet (sociala nätverk) eller främja hållbarhet (ekologiska förpackningar)
- Företagsstrategi: en sammanfattning av vart företaget är idag, vart det vill nå och metoder för att nå de målen.
Den inofficiella företagskulturen utvecklas naturligt på arbetsplatsen och kan förändras när nya chefer blir anställda. Här ingår till exempel:
- Hur kommunicerar anställda med varandra? Är det vanligast att skicka email, ringa, chatta, eller gå över till någons skrivbord?
- Tar folk ut sin rast eller äter vid skrivbordet? Fikar anställda tillsammans på morgonen?
- Är det högt till tak på arbetsplatsen? Är det vanligt och uppskattat att man ifrågasätter sin chef, kommer med förslag, och ger kritik om någonting inte fungerar?
- Ger folk mycket positiv feedback till varandra, eller kommunicerar man mest när någonting bör ändras?
- Företagets psykiska och sociala arbetsmiljö: Är arbetsbelastningen hög? Är anställda i allmänhet vänliga och tillmötesgående eller råder det en negativ stämning?
Några av de här punkterna kan också beskrivas i officiella dokument, men ibland kan den officiella och inofficiella företagskulturen stå i kontrast med varandra. Det är inte heller ovanligt att olika lokala kontor eller till och med avdelningar skiljer sig åt på vissa av dessa punkter.
Vad är organisationskultur?
Organisationskultur är en term som har liknande betydelse som företagskultur, men används för att beskriva kulturen på arbetsplatser som inte är vinstdrivande, till exempel offentliga myndigheter och ideella organisationer.
4 Olika företagskulturer
Företagskultur, oavsett om den är inofficiell eller officiell, kan delas in i olika kategorier. Det finns olika sätt att göra detta. Det är till exempel vanligt att dela in företagskulturer i platta organisationer och hierarkiska organisationer.
En annan vanlig indelning är:
- Klan: De anställda är starkt bundna till varandra och lojala till företaget.
- Adhokrati: Företagskulturen är flexibel och anpassningsbar med mycket utrymme för risktagande.
- Hierarki: Företaget fokuserar på struktur, regler och ordning.
- Marknad: Företaget sätter stor fokus på konkurrens, resultat och måluppfyllelser.
Vad kännetecknar en bra organisation?
Vad som är en lämplig kultur är till viss del individuellt, speciellt när det gäller faktorerna ovan, men det finns några faktorer som är viktiga för alla anställda. De inkluderar:
- en bra arbetsmiljö
- företag som prioriterar de anställdas mentala och fysiska hälsa
- klar kommunikation, till exempel om förväntningar och mål, och regelbunden feedback
- högt till tak, så att anställda känner sig bekväma med att uttrycka brister och problem
- etablerade procedurer och strategier för att förhindra och hantera problem på arbetsplatsen som mobbning, utbrändhet och diskriminering
Företag som anses ha en bra kultur främjar dock inte bara de anställda. De bidrar också till ett bättre samhälle, till exempel genom sitt sociala ansvar. Detta är långsiktigt också i företagets intresse eftersom det kan hjälpa att rekrytera personal och bygga varumärket. Företag i Sverige numera speciellt på att öka sina insatser inom mångfald, jämlikhet och inklusivitet för att attrahera nya talanger.
Hur hittar man ett företag med rätt kultur?
Att hitta rätt företag för dig är en process som kan delas upp i flera steg.
Steg 1: Fundera över vilka värderingar du värdesätter
Det första steget för att hitta rätt arbetsplats för dig är att fundera över vilken kultur du letar efter. Vilka värderingar har du, och vilka är viktiga för dig att hitta på en arbetsplats? Om du är osäker på svaren på dessa frågor, tänk över vad för sorts organisationer du har donerat till, utfört volontärarbete på, vad du värderar i dina vänner, och vad som har varit viktigt för dig på tidigare jobb. Skapa gärna en lista över dessa punkter för att göra det extra tydligt.
Steg 2: Undersök kulturen hos blivande arbetsgivare
Näste steg är att undersöka potentiella arbetsplatser för att se om kulturen matchar dina värderingar. Den officiella företagskulturen är ofta lätt att hitta. Det är vanligt att den finns beskriven på företagets hemsida under rubriker som ”om oss”, ”kärnvärden”, ”våra värderingar” eller ”syfte”.
Den inofficiella företagskulturen kan vara svår att förstå innan du har din arbetsintervju. Du kan använda följande metoder:
- Läs mellan raderna på jobbannonserna.
- Gissa företagets kultur baserat på produkterna de säljer, industrin det är i och det sociala ansvaret företaget tar.
- Hitta ledtrådar i hur företaget presenterar sig och vad det fokuserar på i sina sociala medier.
Steg 3: Ställ rätt frågor under din arbetsintervju
När du väl går på en anställningsintervju kan du fråga om företagets kultur. Börja med att ställa den generella frågan ”hur skulle du beskriva företagets kultur?” så länge den informationen inte går att hitta på hemsidan. Du kan också ställa frågor som:
- Har ni en platt eller hierarkisk organisation?
- Är det högt till tak?
- Hur skulle du beskriva arbetsmiljön här?
- Vad gör företaget för att främja gemenskap mellan anställda?
- Vad gör ni för att främja en bra arbetsmiljö och jobbtillfredställelse?
- Vad tycker du är de största fördelarna med att arbeta här?
- Vad gör ni för att förebygga ojämlika löner?
- Har ni några initiativ för att främja hållbarhet?
- Vad tar ni för steg för att öka mångfalden på arbetsplatsen?
Företagskultur: Exempel på företag som blivit uppmärksammade i olika områden
Dessa är några exempel på företag med bra företagskultur som blivit utmärkta av olika organisationer:
- Jämställdhet (SHE Index): IKEA, Axfood
- Hållbarhet (Greenmatch): IBM, Axfood, ABB
- Mångfald (Financial Times): Ericsson, Scandic, MAX Hamburgare, Scania
- Anställdas lojalitet, förtroende för ledningen och kamratskap (Great Place to Work): Specsavers, Centiro, Hilti, C.A.G., SBAB
Andra sätt att använda informationen om företagets kultur
Det är inte bara viktigt att känna till företagets kultur för att hitta en arbetsplats som passar dig. Du kan också använda den här informationen för att skräddarsy ditt CV och göra ett bra intryck på en jobbintervju, till exempel med att välja hur du klär dig, vilka egenskaper du betonar, och hur du beter dig. (Du bör till exempel undvika att ta med dig en engångsplastflaska till en intervju på ett företag som säljer ekologiska produkter.)
Om du däremot behöver anstränga dig för mycket för att passa in kan det dock vara dags att börja om från början med att söka efter ett företag som är en bättre match för dig.
Hitta företag med bra företagskultur på Monster
Det bästa sättet att hitta rätt företagskultur för dig är att söka till många jobb inom ditt område så att du har alternativ att välja mellan. Då kan du ställa rätt frågor under anställningsintervjun för att utvärdera arbetsgivaren. Monster kan hjälpa dig hitta rätt jobb efter att du skapar en profil. Då kan du lägga till ditt CV i vår databas för rekryterare så att de kan nå ut till dig angående lediga jobb. Du kan också använda din profil för att skicka ansökningar via Monster.