Utmattningssyndrom-sjukskrivning: Så fungerar det

Det är inte ovanligt att känna sig stressad på jobbet, men om du konstant känner dig överväldigad är det möjligt att du har drabbats av utmattningssyndrom, ett sjukdomstillstånd orsakad av långvarig stress. Fysisk och psykisk utmattning, ibland till den grad att det är svårt att utföra även enkla arbetsuppgifter, är de vanligaste symptomen på utmattningssyndrom. Sjukskrivning är ibland nödvändigt för att överkomma utmattningssyndrom. Genom att återhämta dig och behandla dina symptom kan du hitta en väg tillbaka till jobbet igen.

Utmattningssyndrom: Sjukskrivning och läkarintyg

Utmattningssyndrom är ett tecken att du bör trappa ner på takten och minska stress. Ibland kan du göra det utan att gå ner i timmar på arbetsplatsen, men detta är inte alltid tillräckligt om du har akut utmattningssyndrom. Sjukskrivning är ibland den bästa lösningen för att du ska kunna återhämta dig.

För att bli sjukskriven behöver du först en diagnos. Du kan kontakta vårdcentralen för att boka tid för ett läkarbesök. För att få en diagnos måste du ha haft fysiska och psykiska symptom på utmattning under minst två veckor. Du kan läsa mer om dem i vår artikel om utmattningssyndrom. Symptomen måste ha orsakats av stressfaktorer som existerat under minst sex månader. Diagnosen är därför delvis baserad på dina svar på läkarens frågor eller frågeformulär och uteslutande av andra sjukdomar.

Utmattningssyndrom kallades tidigare utbrändhet. Den nuvarande termen blev officiell när det blev en unik medicinisk diagnos i 2005, men informellt används fortfarande ibland ordet utbrändhet. Sjukskrivning föll tidigare under andra stressrelaterade diagnoser.

Utmattningssyndrom sjukskrivningstid

Du kan bli sjukskriven på heltid eller deltid upp till sex månader efter att du fått en läkardiagnos. Om du fortfarande har kognitiva svårigheter efter sex månader kan du få en förlängd sjukskrivning.

De första 14 dagarna avgör arbetsgivaren om du har rätt att vara sjukskriven eftersom hen betalar sjuklön under denna period. Hur länge du får vara sjukskriven efter det bedöms av Försäkringskassan beroende på din unika situation. En längre sjukskrivning kräver regelbundna läkarbesök och kontakter med Försäkringskassan då läkarintyg vanligtvis utfärdas för högt två månader i taget.

Sjukskrivning: stress

Det finns andra stressrelaterade diagnoser som potentiellt kan resultera i sjukskrivning, förutom utmattningssyndrom. Stressen behöver inte alltid ha orsakats av ditt jobb för att ge dig rätt till en sjukskrivning. De är:

  • Anpassningsstörning
  • Akut stressyndrom
  • Posttraumatiskt stressyndrom

Sjukskrivning stress: Hur länge kan man vara sjukskriven?

Det är graden på din diagnos som avgör hur länge du kan vara sjukskriven. Detta är Socialstyrelsens rekommendationer:

  • Anpassningsstörning: ingen sjukskrivning för lindrig anpassningsstörning. För medelsvår till svår grad kan du sjukskrivas upp till tre månader.
  • Akut stressyndrom: ingen sjukskrivning vid lindrig reaktion; vid medelsvår grad, sjukskrivning upp till fyra veckor.
  • Posttraumatiskt stressyndrom: Vid lindrig till medelsvår PTSD, upp till tre månader. Vid medelsvår till svår PTSD: upp till ett år.

Bör du bli sjukskriven?

Om sjukskrivning är bäst lösning för dig är ett beslut du bör fatta med din läkare, beroende på din unika situation. Syftet med sjukskrivning är att du får tid att trappa ner på takten och återhämta dig, vilket är viktigt för att behandla utmattningssyndrom. Sjukskrivning ger dig också mer tid för behandlingar, som psykoterapi.

Att vara sjukskriven en längre tid kan dock medföra vissa risker. Experter varnar om att långvarig sjukskrivning kan leda till depression och ha negativa konsekvenser för ditt självförtroende och dina karriärmöjligheter. Samtidigt kan det vara svårt att bli frisk utan långvarig sjukskrivning om ditt tillstånd bedöms vara akut.

Utmattningssyndrom-sjukskrivning: Ersättning

Din ersättning när du är sjukskriven blir i allmänhet lägre än din lön och består av:

  • Sjuklön: Du får sjuklön de första 14 dagarna. Den betalas av arbetsgivaren och är 80 procent av din lön.
  • Sjukpenning: Försäkringskassan betalar en sjukpenning från sjukdag 15. Den är något under 80 procent av din lön. Efter 365 dagar går den ner till under 75 procent.
  • Påbyggnad av sjukpenningen: Du kan få denna ersättning genom ditt facks kollektivavtal, som också avgör hur mycket du kan få och tiden du kan få ersättning. Den betalas av arbetsgivaren.

Arbetsgivarens skyldigheter

Om du har en fast anställning har du generellt sätt rätt att behålla den under din sjukskrivning. Det finns dock undantag till denna regel.

Arbetsgivaren kan höra av sig av omtanke, men får inte pressa dig att återvända till jobbet. Även om du inte är skyldig att berätta varför du är sjukskriven kan det vara en bra idé eftersom det ofta är faktorer på arbetsplatsen som bidrar till att orsaka utmattningssyndrom. Arbetsgivaren har en skyldighet att erbjuda en bra arbetsmiljö och rimliga anpassningsåtgärder, till exempel när det gäller hjälpmedel, arbetstider och arbetsuppgifter.

Alternativ till sjukskrivning

Det går inte alltid att förutsäga hur Försäkringskassan kommer behandla ditt ärende, eftersom det beror på din unika situation. Om Försäkringskassan inte beviljar din sjukskrivning eller vill att du ska återvända till arbetet innan du och din läkare bedömer att du är redo, finns det alternativ:

  • Du kan be om en omprövning av beslutet.
  • Du kan ansöka om obetald tjänsteledighet.
  • Om du måste återvända till jobbet kan du ta steg för att förbättra arbetsmiljön med din arbetsgivare och fokusera på metoder för att hantera stress och andra behandlingar för utbrändhet.
  • Du kan söka rehabilitering från Arbetsförmedlingen. Detta är samma belopp som en sjukpenning och ger dig betalt för rehabilitering på arbetsplatsen och yrkesvägledning eller arbetsträning om du inte kan återvända.
  • Om utmattningssyndromet är orsakad av en dålig arbetsmiljö som du inte tror kommer förändras bör du överväga att söka ett nytt jobb.

När det är dags för ett nytt jobb

Det finns en väg tillbaka efter utmattningssyndrom. Sjukskrivning kan spela en stor roll men är inte alltid rätt lösning. Om sjukskrivning inte fungerar för dig och du tror att en ny arbetsplats skulle förbättra din situation, kan du söka efter ett nytt jobb med bättre arbetsmiljö. Vi kan hjälpa dig hitta ett nytt jobb genom att göra processen smidigare och snabbare. Skapa en profil på Monster för att lägga till ditt CV och skicka jobbansökningar via din profil.