Steg-för-steg-guide till att få lönen du vill ha på nya jobbet
Inför en löneförhandling är viktigt att vara förberedd för under ett enda ögonblick påverkas din karriärs framtid. Men det är lättare sagt än gjort och rätt så stressigt när mycket står på spel. Så hur löneförhandlar manegentligen på bästa sätt? Vi hjälper dig med en komplett steg-för-steg guide med 13 tips på hur du löneförhandlar och får lönen du vill ha på nya jobbet.
Hur löneförhandlar man?
Jobbsökarprocessen må vara tuff ibland, men värst av allt måste väl ändå löneförhandlingen vara. Och vi förstår varför då mycket står på spel. Det är under detta ögonblick som din karriärs framtid påverkas. Ganska stressigt, eller hur?
Men det behöver inte vara svårt, så ta det lugnt och läs igenom våra 13 bästa tips på ”hur löneförhandlar man” där vi går igenom alltifrån hur du tar reda på ditt värde till när löneförhandlar man, vad ett för högt löneanspråkär och mycket, mycket mer.
13 tips och facit till ”hur löneförhandlar man?”:
- Vad är ditt mål?
- Vet ditt värde
- Förstå vad erbjudandet innebär inklusive förmåner
- Ta upp ditt löneanspråk vid rätt tidpunkt
- Var inte rädd för att förhandla
- Lyft resultat istället för kunskaper
- Framhäv din spetskompetens
- Lägg ett högre bud än vad du vill ha
- Sammanfatta
- Öva på din pitch
- Håll känslorna utanför
- Använd andra jobberbjudanden till din fördel
- Var tuff och stå på dig
1. Vad är ditt mål?
Hur hög behöver din lön vara för att du ska vara nöjd? Och vart går din smärtgräns? Hur står den sig i jämförelse mot din tidigare eller nuvarande lön? Det finns många frågor du måste besvara och ha i åtanke innan du kan gå vidare till frågan ”hur löneförhandlar man?”, så det är viktigt att du har ett tydligt och realistiskt mål.
2. Vet ditt värde
Du måste veta vad du värd på arbetsmarknaden och för att ta reda på just ditt värde krävs det att du gör research. Det kan vara alltifrån att kolla upp lönestatistik för din bransch/industri och yrkesroll där faktorer som arbetsplats och år av erfarenhet spelar in till att prata med din mentor, före detta chef eller gamla kollegor. Eller känner du kanske någon som jobbar på företaget du sökt jobb på och kan få en inblick i hur lönerna ser ut på företaget i övrigt.
För att ta reda på svaret på: hur löneförhandlar man?, så måste du se till att göra din läxa först, för när arbetsgivaren senare ger dig ett erbjudande har du mer att jämföra med och ta ställning till.
3. Förstå vad erbjudandet innebär inklusive förmåner
När man får ett jobberbjudande är det vanligt att fokusera på lönen då den självklart är den största förmånen. Men andra förmåner kan också ingå så det är viktigt att veta detaljerna om alla förmåner som ingår i anställningsavtalet. Det kan vara alltifrån en extremt givande och inspirerande arbetsplats till fler semesterdagar, flextid, etc.
Och dessa förmåner kan göra mer än bara öka din inkomst. De kan påverka din tillredelse på jobbet, balansen mellan jobb och fritid och din livskvalitet. Så just därför är extra viktigt att förstå vad erbjudandet innebär och att förhandla inte bara om själva lönen men också om dina förmåner.
4. Ta upp ditt löneanspråk vid rätt tidpunkt
När löneförhandlar man? Finns det en perfekt tidpunkt att förhandla lön? Det bästa är att försöka vänta så länge som möjligt under rekryteringsprocessen och låta arbetsgivaren ta upp frågan. På så vis har du längre tid på dig att fundera på vad tjänsten innebär, göra ordentligt med research och ta reda på vad en rimlig lön att begära är.
Och ju längre in i rekryteringsprocessen, desto färre kandidater är dessutom kvar i urvalet. Vilket är till din fördel eftersom rekryteringsprocesser är både tidkrävande och kostsamma och det då finns större möjlighet till att dina lönekrav möts.
5. Var inte rädd för att förhandla
En arbetsgivare förväntar sig alltid en förhandling och blir snarare förvånade om du väljer att inte förhandla. Även om du erbjuds det du hade hoppats på eller förmåner du bara hade kunnat drömma om så finns det aldrig någon anledning till att inte förhandla då arbetsgivaren inte vet om det de erbjuder är mer eller mindre än det du förväntat dig. Du alltså ingenting att förlora om ingenting hellre står på spel om du redan blivit erbjuden det du vill ha.
6. Lyft resultat istället för kunskaper
När du är redo att börja löneförhandla tänk på vad du åstadkommit och bidragit med på dina tidigare arbetsplatser. Din potentiella framtida arbetsgivare har förmodligen redan koll på vad du har för kunskaper och erfarenheter genom din ansökan, så fokusera istället på dina resultat. Har du tydliga exempel på tidigare resultat eller positiva förändringar du genomfört? Lägg dem på bordet så att arbetsgivaren har möjlighet att se vad du har möjlighet att bidra med.
7. Framhäv din spetskompetens
Är du ovanligt kompetent inom ditt arbetsområde eller sitter du på spetskompetenser inom företaget? Då bör du givetvis lyfta dessa och trycka på det vid en löneförhandling. Ge gärna levande och specifika exempel på hur dina spetskompetenser gynnar arbetsgivaren.
8. Lägg ett högre bud än vad du vill ha
Eftersom en löneförhandling ofta består av kompromissande så finns det en risk för att din lön blir lägre än vad du tänkt dig om du lägger dig för lågt. Lägg istället ett högre löneanspråk och förbered dig på att förhandla.
Ett alldeles för högt löneanspråk kan dock vara till din nackdel så det är viktigt att vara realistisk och försöka hitta ett perfekt löneanspråk, men fortfarande högre än vad du tänkt dig. Med ett större lönespann har du mer förhandlingsutrymme mellan din mållön och det lägsta du kan tänka dig och risken för en för låg lön minskar.
9. Sammanfatta
Att dra en lång lista och nämna fyrtioelva anledningar till varför du är bäst är inte till din fördel. Sammanfatta istället din pitch, håll dig lugn och var saklig. Tänk dig att din förhandlingspitch ska vara lika enkel att dra som en hisspitch.
10. Öva på din pitch
Övning ger färdighet som man brukar säga, så glöm inte bort att: öva, öva, öva! Ju mer du övar desto mer självsäker och trygg kommer du att både känna dig och upplevas som och desto bättre kommer du att leverera när det väl är dags.
11. Håll känslorna utanför
Det är lätt hänt att man känner sig kränkt eller nedvärderad vid en löneförhandling. Så kom ihåg att hålla dig lugn och sansad då det inte har något med dig som individ att göra. Det är ett företag och det är chefens och/eller rekryterarens uppgift att hålla personalkostnaderna nere så mycket som möjligt.
12. Använd andra jobberbjudanden till din fördel
Har du sökt fler jobb och fått erbjudanden som du nu väger mot varandra? Var inte rädd för att nämna detta när du löneförhandlar. Gör det dock inte skrytsamt, det är bara meningen att du vill informera din potentiella framtida arbetsgivare att du är eftertraktad på arbetsmarknaden för att få dem att förhoppningsvis inse att du är värd den lön du begär.
13. Var tuff och stå på dig
Du hade inte kommit såhär långt i rekryteringsprocessen om arbetsgivaren inte var intresserad av att anställa dig. Så tro på dina kunskaper, inse ditt värde på arbetsmarknaden och var tuff och stå på dig genom att våga argumentera för din sak.
Få lönen du alltid drömt om med Monster
Även med svaret på frågan ”hur löneförhandlar man?” i handen så kan det vara så att du ännu inte hittat den perfekta jobbmatchningen – med den perfekta lönen – för dig. Genom att skapa en profil med Monster där över 14.000 företag aktivt letar efter nya kandidater ökar du möjligheterna till att rekryterare får upp ögonen för just din ansökan och kontaktar dig direkt genom att göra din profil synlig. Du kan även välja att bli meddelad när passande tjänster som matchar dina kriterier dyker upp. Du är bara ett klick bort från ditt nästa jobb och lönen du alltid drömt om.