3 enkla steg: så väljer du din karriärbana

Känner du dig lite vilsen i livet och din potentiella karriär? Låt dessa tre tips hjälpa dig på vägen.

3 enkla steg: så väljer du din karriärbana
Du har ditt examensbevis och studietiden ligger bekvämt bakom dig. Men nu då? Kommer karriären per automatik? Tyvärr inte särskilt ofta. Sanningen är den att hela 36 % (enligt en studie genomförd av Accenture Strategy) av färdiga studenter inte jobbar med någonting som kräver en universitetsutbildning eller är inom deras huvudämne. 
 
Är du osäker på hur, var och när du ska komma igång med din karriärresa efter studierna är du alltså långt ifrån ensam. Något som kanske ge en liten tröst. Mer tröst hade du däremot säkert fått om du visste att du hittat en karriär som innefattar något du är intresserad av. Så, hur går du från en slingrig stig till en rak vägbana mot en karriär som passar just dig? 
 
Använd erkända karriärtest
Om du googlar “karriärtest” kommer du få tusentals med träffar. Fungerar de? Är det värt att betala för onlinetest? Det är uppenbart att det finns en stor marknad för tester som ska guida en rätt i karriären, men tyvärr är många av dessa oklara och dyra. Se därför till att endast använda de som är billiga eller gratis och faktiskt har hjälp massor att hitta sin väg i karriären. 
 
Hitta en karriärcoach
Enligt karriärcoachen Kathy Brunner är det ofta människor som är frustrerade efter en lång jobbsökarprocess som använder sig av en karriärcoach. Men varför vänta tills det gått så långt? Brunner rekommenderar att du skaffar en karriärcoach i ett tidigare stadie. ”De som tar hjälp av en karriärcoach innan en långdragen jobbsökarprocess har det generellt lättare att hitta ett jobb inom den bransch de vill”, säger hon. 
 
Exakt hur kan en karriärcoach hjälpa till? Tänk på att det är deras jobb att introducera personer till en karriär de kommer att älska. ”Karriärcoacher är generellt sätt väldigt duktiga på att nätverka och kan ofta ge dig tillgång till resurser du inte kan hitta på egen hand”, säger den exekutiva chefen på Yakima Schools Foundation, Debra Yergen. 
 
Vi vet vad du tänker: att du inte har runt 1 500 kr över att lägga på varje timme med en karriärcoach. Det finns däremot gratis alternativ också. Ditt universitet har t.ex. ofta en avdelning för denna typ av rådgivning, där det finns personer som kan hjälpa dig vidare. 
 
Börja intervjua andra 
Lauren Milligan är karriärsutvecklingscoach och ger alla unga tipset att skapa informativa intervjutillfällen. ”Att sitta ner, titta någon i ögonen, fråga dem frågor och få ärlig feedback är mer lärorikt än alla tillgängliga appar och läroböcker. Detta är det bästa sättet att dels få dina karriärfrågor besvarade, dels samla ihop ett team av människor som kan stötta dig i din karriär”, säger hon. 
 
Men vilka borde du träffa då? Milligan tipsar om att börja med människor som redan känner dig – en lärare, mentor eller bekant som jobbar inom den bransch du är intresserad av. Detta innebär däremot inte att du ska vara rädd för att kontakta människor du inte känner. ”Var trevlig och öppen för att lära. Det är en personlighetstyp som alla tycker om att hjälpa”, säger Milligan.