Tips och råd om att jobba i Norge
Som svensk medborgare behöver man inte arbetstillstånd för att jobba i Norge. Nordiska medborgare får uppehålla sig och arbeta i Norge på obestämd tid utan att behöva tillstånd. Mer information finner du på den nordiska skatteportalen: http://www.nordisketax.net
Branscher
Högkonjunktur, oljepengar och en stor mängd byggnads- och infrastrukturprojekt gör att möjligheterna i Norge för utländska arbetare är många. Arbetslösheten var i januari rekordlåga 1,8 procent. Norge har stor efterfrågan på både kvalificerad och okvalificerad arbetskraft. Exempel på branscher och yrkesgrupper där efterfrågan på arbetskraft är hög är byggnadssektorn, transport, sjukvården, serviceyrken, IT, ingenjörer, förskolelärare m m.
I Norge finns ingen lagstadgad minimilön. Om arbetsplatsen omfattas av kollektivavtal, något som många branscher har, gäller avtalets regleringar om löner, arbets- och anställningsvillkor.
5 miljarder av svenskarnas löner kommer från Norge. Både de utan högre utbildning och de över 55 år har högre chans att få jobb i Norge än i Sverige. Och det med som regel betydligt högre lön och med flera andra fördelar.
Genomsnittsinkomsten för en norsk löntagare var 2007 35 200 SEK per månad, vilket är högre än genomsnittsinkomsten i Sverige. Arbetslösheten är väldigt låg och bemanningsföretagen anstränger sig för att få över svenskar för att jobba i Norge. Det finns nästan inte en restaurang eller butik i Oslo som inte har svenskar bland personalen. I dag jobbar cirka 30 000 svenskar i Norge. Halvparten av dessa har sin huvudinkomst i Norge, medan den andra hälften har tillfälliga jobb som exempelvis läkare och sjukskötare.
Lönebesked
När din arbetsgivare betalar din lön, får du samtidigt ett lönebesked som visar din bruttolön och mycket skatt som har dragits. Spara lönebeskedet eftersom det är ett bevis på hur mycket skatt du har betalt.
Skattekort
Alla arbetstagare i Norge måste ha skattekort. Skattekortet visar hur mycket skatt som ska dras från din lönen. Om du har en norsk arbetsgivare måste du uppsöka det lokala Skattekontoret för att få ditt skattekort.
För att skatten som dras skall bli riktig måste skattekontoret få upplysning om hur mycket du räknar med att tjäna under året samt hur länge du beräknar att stanna i Norge. Skattekortet ger du till din arbetsgivare. Om du inte ger din arbetsgivare ett skattekort, måste han dra 50 procent av lönen i skatt.
Om du är svensk får du ett standardavdrag, vilket innebär att din skatt minskar med 10 procentenheter, dock maximalt 40 000 NOK under ett år. Detta gäller om du beräknar att stanna i Norge i upp till 2 år.
Självdeklaration
Alla som arbetar i Norge måste lämna in självdeklaration. Denna lämnas in senast 30 april året efter intäktsåret till det skattekontor som står angivet på deklarationen.
Tänk på att du kan ha rätt till avdrag i din deklaration, exempelvis standardavdrag för utländska medborgare eller avdcrag för kostnader vid dubbel bosättning. Dessa avdrag måste du själv ta upp i din deklaration.
När skattekontoret har behandlat din deklaration får du ett skattebesked som ger dig besked om på vilken intäkt skatten är beräknad, hur mycket skatt din arbetsgivare har betalt in, samt om du har betalt för lite eller för mycket skatt. Skattebeskedet kommer antingen i juni eller i oktober.
Om du har betalt för lite i skatt får du ett inbetalningskort. Restskatten måste betalas inom fristen som anges på inbetalningskortet. Om du betalar för sent tillkommer förseningsränta. Norska myndigheter tar dessutom hjälp av utländska myndigheter för att kräva in obetald skatt.