Så klarar du telefonintervjun

Så klarar du telefonintervjun

Telefonintervjuer gör det möjligt för en arbetsgivare att enkelt komma i kontakt med arbetssökande som de annars inte skulle kunna träffa. Ofta är ju fler än bara de som finns i företagets närhet av intresse eftersom det ju finns de som söker jobb på annan ort. Hur mycket skiljer sig då en intervju över telefon mot en traditionell motsvarighet, där båda parter träffas i verkligheten? 

Vi går här igenom lite förberedelser som gör dig bättre rustad när det är dags att lyfta luren. 

Tips inför din telefonintervju

Telefonintervjuer är väldigt smidiga att genomföra med tanke på att de kan göras var du än befinner dig i världen. Restid till intervjun behöver inte tas i beräkning och du slipper oroa dig för saker som att komma försent. För somliga är det en trygghet att bekanta sig med en arbetsgivare över telefon innan ett fysiskt möte planeras. Dessutom är sparar en telefonintervju både din och arbetsgivarens tid. 

Skillnader från en vanlig intervju

En jobbintervju över telefon är i grunden tänkt att fylla samma syfte som ett personligt möte. Frågor ska ställas och besvaras så att de som annonserat tjänsten får en så bra bild som möjligt av dig som söker en tjänst. På samma sätt ska arbetsgivaren ge dig en bild av företaget och kunna svara på de frågor som du har. Många förberedelser är helt enkelt desamma som inför en konventionell intervju.

En stor skillnad är att ni under samtalet inte kan se varandra så det kommer inte finnas möjlighet att läsa av kroppsspråk och följa minspel. Under ett samtal på tu man hand går det annars ofta att styra sig i rätt riktning, om du är bra på att läsa av sådana saker. Därför är det vid en telefonintervju ännu viktigare med tydlighet och att du är konsekvent i din samtalsteknik. För gärna anteckningar över det som sägs för att kunna stämma av, men sitt inte och skriv så ivrigt att själva dialogen blir lidande.

Du blir uppringd av en anledning

Det lätt att självförtroendet sviktar om du känner dig nervös inför intervjun. Börjar du tvivla på din förmåga är det viktigt att komma ihåg att de som går igenom ansökningarna gör en professionell bedömning när de väljer ut sina kandidater. Med andra ord har de ansett att du är intressant för tjänsten och har något att bidra med, glöm inte det! Det telefonsamtal ni ska ha med varandra är ingen examination utan en ömsesidig och professionell dialog där ni ska undersöka om företaget och du är en bra matchning för varandra.

Lägg tid på att förbereda dig

Precis som inför andra möten och intervjuer gäller det att vara förberedd och påläst. Leta först fram information om företaget på deras egna webbplatser och konton i sociala medier. Därefter kan du fortsätta leta information från utomstående källor i form av recensioner, nyhetsartiklar eller dylikt. Kan du under intervjun visa att du är insatt i företagets situation utifrån mer än ett perspektiv så är det betydligt mer meriterande än om du enbart har kunskaper som går att hitta överst på företagets hemsida. Använd informationen du samlat på dig för att hitta områden där du tror att du kan göra mest nytta för arbetsgivaren.

Kom ihåg att det inte bara är den som intervjuar som får ställa frågor. Genom att vara påläst kan du komma med egna frågor som i sig ger en bild av din kompetens och samtidigt håller konversationen vid liv. Det gäller dock att vara finkänslig då du vill framstå som nyfiken, men inte arrogant på så sätt att du tar över hela intervjun. Välj dina frågor med omsorg och se till att de är relevanta för arbetet du söker.

Var förberedd på samtalet

Se till att verkligen ha koll på exakt vilken tid ni avtalat för intervjun och att du har gott om tid innan du gör dig redo för att svara. Det är viktigt att du sätter dig i en lugn miljö så att du inte blir distraherad under samtalet och det kan vara en bra idé att ha lite tid avsatt efter själva intervjun, ifall den skulle vara längre än tänkt.

Tystnad är ingen katastrof

Under själva intervjun är det viktigt att du håller dig lugn och inte stressar upp dig om det blir tyst ett par sekunder. Tycker du att det är obehagligt att inte veta vad du ska säga kan du alltid anteckna lite frågor och information innan samtalet och ha framför dig under intervjun. Skulle det då bli tyst kan du vända dig till dessa för hjälp. Kom också ihåg att du inte förväntas vara den som styr samtalet då det trots allt är du som blir intervjuad och inte tvärtom.

Visst kan situationen kännas onaturlig om du är nervös, men om du varit metodisk i din research och verkligen förberett dig har du ingen anledning att stressa upp dig och du har alla förutsättningar för att visa upp dig från din bästa sida. Känner du trots det att du är lite obekväm så kan du alltid gå runt under själva samtalet. För somliga är det lättare att hålla nerverna i styr under rörelse och eftersom intervjun sker över telefon så finns det ingen anledning att känna sig låst på stället.

Läs mer om hur du klarar telefonintervjun och glöm inte att ta en titt på våra senaste jobb.