Vårstäda livet – lev lättare

Vårstäda livet – lev lättare

”Does this spark joy?” det frågar sig städexperten Marie Kondo i en serie på Netflix. Det är något du också borde ta efter – i alla delar av livet och kanske lite extra på jobbet. Monster listar tre viktiga områden som kräver lite extra omtanke då och då – inte minst i dessa lite ljusare tider.

1. Din telefon

Mailboxen, både privat och på jobbet, svämmar troligtvis över av olika nyhetsbrev, uppdateringar och onödiga ”cc”-mail. Se till att du tar några minuter och går igenom vad som är viktigt för dig privat och i din roll på jobbet.

En bra funktion som Monster rekommenderar är att sätta regler för mail, så att de hamnar i rätt mappar direkt. Använder du Outlook? Den enklaste  regeln gör att du kan flytta ett objekt från en viss avsändare eller med vissa ord i ämnesraden till en annan mapp. Läs här hur du gör regeln.

Sen får vi inte glömma alla olika appar och aviseringar som plingar till i tid och otid i din smarta telefon. Blir du störd och avbruten i viktiga situationer? Testa att stänga av alla aviseringar i din telefons inställningar som du inte vill ha. Har du en iPhone? Då kan du också ställa in olika tider som alla appar är blockerade, till exempel på morgonen eller kvällen när du ska spendera tid med familjen eller katten.

En sista sak som är viktig när det kommer till din telefon: rensa i dina sociala medier! Har du en gammal profilbild där du dricker en stor öl? Eller 700 Facebook-vänner som du inte ens kommer ihåg vart du träffade? Gör en digital check: googla ditt namn och se vad som dyker upp, ändra inställningar i olika sociala medier för att se vad som är synligt och gå igenom din LinkedIn-profil. I de allra flesta rekryteringar idag görs en koll i sociala medier för att se vad du är för person.

2. Skrivbordet på jobbet

Har du det stökigt på din arbetsplats? Hur ser det ut på ditt digitala skrivbord? Våga rensa! Kategorisera, släng, ge bort saker du inte längre använder och fråga dig själv Marie Kondos bevingade ord om dessa saker verkligen ”spark joy” eller på svenska framkallar glädje. Hur är det med högen med post-it-lappar, okända visitkort eller gamla kaffekopparna? Blir du glad eller stressad av pärmar med papper eller en helt ostrukturerad mapplogik på datorn? Kanske kan ni köpa in någon växt, roligt spel eller liknande för att höja trivseln på kontoret – prata med din chef.

3. Ditt CV

Trivs du på ditt nuvarande jobb? Är du på väg ut i karriären efter studier? Eller letar du efter något nytt? Det spelar egentligen ingen roll vart du är i arbetslivet – det viktiga är att du har ett uppdaterat CV. Ibland står nästa möjlighet och lurar bakom den mest oväntade knuten. Då är det väldigt skönt att ha de allra senaste uppdragen och kompetenserna listade.

Se filmen med Monsters rekryteringskonsult Isabell Paymandars, där delar hon med sig av sina tre bästa CV-tips här.