Dags att söka praktikplats?

Dags att söka praktikplats?

Hur söker du praktikplats och när är det dags att börja leta efter den? Det och fler handfasta tips får du i den här artikeln!

Grattis! Du har kommit i på din drömutbildning! Men hur ska du nu gå tillväga för att säkra en praktikplats på det företag du framöver gärna skulle vilja jobba på? Vi har allt du behöver veta!

Innan du söker praktikplats

Det är aldrig för tidigt att börja förbereda din ansökan till en praktikplats. Fundera över vilken typ av företag eller organisation du vill praktisera inom. Privat, ideellt, statligt eller kommunalt? Vad vill du fördjupa dig i under praktiktiden, vilka arbetsuppgifter vill du ha? Kanske vill du praktisera utomlands, vilka är för- och nackdelarna med det?

Välj ut tio arbetsplatser du gärna kan tänka dig en praktikplats på. Att söka praktikplats är som att söka jobb. Risken är att konkurrensen är stor över ett begränsat antal praktikplatser. Dags att tänka ur arbetsgivarens perspektiv och fundera över vad just du kan tillföra dem.

Börja att bygga upp din professionella närvaro i sociala medier. Vilka som är mest gångbara beror så klart på vilken bransch du vill arbeta i. Men LinkedIn och Twitter är två bra kanaler där du har möjlighet att bygga ditt personliga varumärke och skapa ett professionellt nätverk. Bjud på din kunskap, dela intressanta artiklar, interagera hela tiden med din praktikplats i åtanke. På LinkedIn kan du även få skrivna rekommendationer av dina kontakter du studerat eller arbetat med. Välskrivna sådana är guld värt för ditt personliga varumärke. Be om det när du har möjlighet! Och du, glöm inte att rekommendera andra tillbaka.

Hör även med ditt nätverk om de har tips om spännande företag du kanske inte tänkt på som söker praktikanter. Då har du en bra kontaktväg in när det är dags att söka praktikplats, to - er gemensamma kontakt.

Tänk också på att nästan hela världen inklusive potentiella arbetsgivare kan se det du delar och gör på sociala medier. Numera är skiljelinjen mellan privatliv och arbetsliv flytande. Men en bra tumregel är att helt enkelt aldrig lägga upp sådant i dina sociala kanaler du inte vill att vissa människor ska se.

När du söker praktikplats

Kom ihåg att söka praktikplats i god tid. Både konkurrens och snäva tidsramar påverkar dina chanser att få den praktikplats du drömmer om.

  • Anpassa alltid din ansökan till företaget du skickar den till. Copy paste och opersonligt lyser snabbt igenom, engagemang och entusiasm likaså.
  • Skriv hellre kort och slagfärdigt än för långt. Skriv eller skicka något som sticker ut, anpassat efter branschen/företaget du söker praktik hos. Håll det professionellt men känsla för humor fungerar ofta bra. Glöm inte att berätta vad just du kan tillföra företaget!
  • Har du redan en portfolio? Om inte, se till att skaffa dig en. Fundera igenom vad du åstadkommit hittills som kan påverka dina chanser till ett efterlängtat ja på din ansökan om praktik, sätt ihop det i en portfolio och bifoga som länk eller PDF.
  • Ta reda på vem du bör kontakta på företaget. Ring, mejla din ansökan och följ upp. Föreslå ett avslappnat möte över en fika för att berätta mer om vad du kan erbjuda samtidigt som det ger dig en chans att få veta mer om företaget. Visa dig genuint intresserad utan att bli jobbig.
  • Möte eller intervju inbokad? Förbered dig noga, kom i tid och ställ många frågor.

Lycka till!

Är ditt CV uppdaterat? Varför inte ladda upp ett helt nytt CV på Monster och söka våra senaste praktikplats jobb.

Källor: Göteborgs universitet, AllaStudier.se