Internansökan
Vare sig du skickar ansökan på grund av en officiell jobbannons på företagets interna nätverk eller för att en kollega inofficiellt berättat om ett jobb, så gäller samma regler för en internansökan som för en extern ansökan. Även här måste dina kvalifikationer och erfarenheter motsvara kraven i yrkesprofilen.
CV och personligt brev
Din internansökan måste innehålla tydlig yrkesrelaterad information om din karriär och utveckling hittills, om dina erfarenheter och kunskaper - med samma krav gällande format och innehåll som vid en extern ansökan.
Företag kräver oftastCV och personligt brev även om det gäller en internansökan. I de flesta fall räcker det inte att du skickar en kort ansökan per e-post till din avdelningschef eller personalchef.
De första stegen
Interna jobbannonser hittar du via företagets interna nätverk, på anslagstavlor eller genom tips från kollegor. Ett eget initiativ skadar inte, även om det inte finns några lediga jobb ute.
Det första steget för din nya karriär kan vara att analysera andra affärsområden, dotterbolag och regioner och leta efter nya alternativ och perspektiv. Inom stora koncerner kan du ta kontakt med en intern personalrådgivare.
Fördelar och nackdelar
En internansökan är generellt fördelaktig för både dig och din arbetsgivare. Du känner till företagets struktur och processer och behöver ingen inlärningstid. Du själv utvecklar både din personlighet och dina yrkeskunskaper och erhåller samma eller bättre lön.
Du bör dock se upp, en ny karriär inom samma företag medför inte bara nya chanser och perspektiv utan även nackdelar. Du bör inte utgå ifrån att man redan känner dig på den nya avdelningen och kan uppskatta dina kvaliteter. Du bör även ta intervjuerna på den nya verksamhets- och personalavdelningen på allvar. I synnerhet stora koncerner bedömer dig enligt samma "stränga" kriterier som externa kandidater när det gäller huruvida du är lämplig för ett internt jobb.
Självanalys
Ett CV som anpassats till det nya jobbets arbetsuppgifter och krav samt ett konkret formulerat personligt brev är obligatoriska. Det första du bör ange, till och med före den egentliga ansökan, är vilken position du befinner dig i och en sammanfattande analys av dina yrkesprestationer hittills inom företaget, samt dina lyckade projekt och erfarenheter.
Nästa steg är att jämföra dessa uppgifter med det önskade jobbet. Ju mer konkret du anpassar din ansökan till kriterierna och bevisar din lämplighet med hjälp av projekt och arbetsuppgifter, desto troligare är det att du kommer att föra ett samtal med den nya avdelningen.
Ansökningsmetoder
Samma sak gäller för preferenser gällande ansökningsmetod. Numera ska ansökan ofta skickas via nätet eller i form av standardiserade blanketter på företagets webbplats. Även interna kandidater måste hålla sig till dessa riktlinjer.
Granska din motivation inför bytet
Om din önskan om ett nytt jobb beror på att du är missnöjd med ditt nuvarande jobb bör du tänka igenom anledningen till varför du är missnöjd innan du byter jobb inom företaget. Är anledningen är att du till exempel vill undkomma en konflikt med en chef eller en kollega kan denna information spridas till din nya avdelning.
Du bör alltid räkna med att din nya chef tar kontakt med din gamla chef för att få ett omdöme om dig. Vid jobbintervjun måste du sedan vara ärlig när du besvarar frågan "Varför vill du byta jobb". Din samtalspartner på den nya avdelningen vill få ett rimligt svar.
Smart kommunikation
Kommunikationen med din chef är alltid en balansgång. Därför bör du tänka taktiskt och inte prata med din chef för tidigt och berätta om din internansökan. Under jobbintervjun bör du aldrig säga något negativt om din "gamla" avdelning eller din "gamla" chef.
Även detta kan ha en bumerang-effekt på dig. Vänta tills alla detaljer gällande avtalet med din nya chef retts ut och tills du har erhållit styrelsens godkännande. Fram tills dess bör du vara återhållsam när det gäller kommunikationen med dina kollegor.
Strukturerad överlämning
Planera en strukturerad överlämning till kollegor, chefer eller nyanställda innan du lämnar din nuvarande arbetsplats. Utforma en plan som anger på vilket sätt kunder och andra intressenter ska meddelas om den nya situationen och lämna arbetsplatsen i samma skick som du själv skulle vilja finna den.
Känn efter noga innan du accepterar ett nytt jobb inom samma företag, så att du är säker på att bytet innebär en chans till personlig utveckling för dig.