I kristider: Bli ett proffs på att socialisera digitalt

I kristider: Bli ett proffs på att socialisera digitalt

Budskapen är desamma just nu världen över: vi måste i största möjliga mån stanna inomhus, arbeta hemifrån när det är möjligt och inte lämna våra hem i onödan.

På bara några veckor har olika termer letat sig in i våra ordförråd, uttryck som självisolering, hemmakarantän, permittering och social distansering. Oavsett om du är introvert eller extrovert (eller en blandning av båda) så kommer du att påverkas av allt hemmasittande, oaktat om du är i karantän ensam eller med andra. Att dessutom göra detta i ett litet utrymme och under en längre tid är onekligen stressande.

Vi har samlat ett gäng tips och idéer för att hjälpa dig att hantera den här tiden på bästa sätt. Situationen förändras snabbt, så se till att du följer de senaste råden. Världshälsoorganisationens WHO rekommendationer finns här och Folkhälsomyndighetens hittar du här.

Använd video för att umgås

Den fysiska isoleringen är, som bekant, ett skydd mot infektion och smittspridning. Men det kan bli väldigt ensamt om man tappar all kontakt med omvärlden på grund av att man inte längre kan träffas. Försök att se den här tiden som en möjlighet att umgås på ett annorlunda sätt.

Social – fast på ett nytt sätt

Ditt företag använder säkert redan digitala mötesformat, som videokonferenser, webinarier och konferenssamtal. Det finns en uppsjö av appar och tjänster som Zoom, Skype, Google Hangouts, Facebook Messenger med flera, som tillåter gratis eller billiga videosamtal. En del har till och med förbättrat sina gratisversioner under den rådande krisen, helt klart värt att undersöka om ni inte har en leverantör idag.

Det finns många sätt för videokonferenser att användas för mer än bara arbetsrelaterade möten. Här är några idéer för att komma igång:

Halv åtta hos mig och dig och dig

Anordna en minst sagt annorlunda middag med vänner (eller trevliga kollegor) via video. Ni skulle alla kunna laga samma recept i era respektive kök och sedan ge betyg, eller varför inte köra lite knytkalas och så får ni avundas vad er virtuella middagsdejt får avnjuta.

En virtuell kaffe i ditt kvarter

Led vägen och bjud in dina grannar till en kopp virtuell java. Ni skulle kunna diskutera viktiga frågor som rör just ert kvarter, bostadshus eller stad. Eller bara vara lite sällskap till någon som behöver det. Lägg en länk i områdets Facebook-grupp (om ni har en sådan såklart), sätt upp en fysisk lapp i huset eller kontakta lokaltidningen för att få lite spridning. Du vet aldrig vem du kan skänka lite glädje till!

Informell matlåda

Lunch måste ätas, så varför inte förtära gårdagens rester tillsammans med några kollegor – (nästan) precis som vanligt. Det är så mycket av den informella kommunikationen som vi går miste om när vi inte ses vid kaffemaskinen, så ta den här stunden och prata om allt annat än jobb (och coronakrisen, tack).

Digital pubrunda? Ja, tack!

Kör en virtuell pubrunda, med tillhörande pubquiz, nötter och en stor stark. Önska låtar, dansa på borden eller kör en runda dart? Det gäller bara att vara kreativ.

Filmkväll+gruppchatt=kaos

Titta på samma film eller serie när du och några vänner är inne och kommenterar i en gruppchatt. Väldigt roligt så länge du inte är lättdistraherad. Det kan, om inte annat, leda till många skratt. Det finns även möjlighet att dela skärmar så att ni vet exakt vad de andra tittar på.

Risk, charader eller TP?

Dags att blanda in de analoga spelen i den digitala sfären. Utmana en kompis i ett parti schack (ni behöver alltså två schackbräden), eller muntra upp äldre släktingar med Facetime-TP. Frågesport är aldrig fel.

Summa summarum, vi behöver mänsklig samvaro för att frodas som människor. Just nu behöver vi bara hitta andra lösningar än att ses på stan. Listan på vad man kan hitta på digitalt är oändlig, det är bara kreativiteten som sätter stopp. Så, våga vara lite annorlunda och ta det där första steget. Vem vet, du kanske startar en trend?