Hur blir man frisk från karriär-utbrändhet?

Så här kan vägen tillbaka se ut.

Av Camilla Andersson, medarbetare till Monster

Känns jobbet plötsligt ovanligt svårt? Är du psykiskt och fysiskt utmattad? Då är det möjligt att du lider av utmattningssyndrom, ett sjukdomstillstånd som orsakas av långvarig stress och informellt kallas utbrändhet.

Sverige är det enda landet där utmattningssyndrom är en unik medicinsk diagnos. Ungefär 25 000 personer om året blir utbrända i Sverige. När du är utbränd kan en lösning kännas långt borta, men det finns hopp. Genom att få behandling kan din hälsa och produktivitet återvända.

Vad är utbrändhet?

Utmattningssyndrom är fysisk och psykisk utmattning orsakad av långvarig stress. Det är därför inte bara symptomen utan också orsakerna som avgör om du är utbränd. Den psykiska utmattningen är dominerande och kan ibland medföra plötsliga svårigheter att utföra även enkla uppgifter. Om du har tecken på utbrändhet bör du ta detta på allvar och fokusera på att prioritera din mentala hälsa och metoder för att hantera stress.

Vanliga utbrändhet symptom

  • svårigheter att koncentrera sig
  • försämrat minne
  • svårigheter att möta krav och utföra uppgifter
  • irritabilitet
  • fysisk och psykisk trötthet
  • fysiska symptom, till exempel värk, hjärtklappning, magbesvär eller yrsel
  • svårigheter att sova
  • minskad motivation för arbetet

Varför blir man utbränd?

Utbrändhet orsakas av långvarig stress. Denna stress kan vara social, som kränkande kollegor eller mobbning på arbetsplatsen, eller relaterad till dina arbetsuppgifter, som för hög arbetsbelastning. Utbrändhet kan vara ett tecken på att ditt jobb inte är rätt för dig.

Personlighet spelar också en roll, eftersom de som har svårt att säga nej och ställer höga krav på sig själva har större sannolikhet att drabbas.

Likaså har du större risk för att bli utbränd om du inte fokuserar på återhämtning från ett stressigt jobb, till exempel genom att ta lunchrast eller koppla av efter jobbet. Oftast är det en kombination av dessa faktorer som orsakar utmattningssyndrom.

Hur blir man frisk från utbrändhet?

Att bli frisk är en process där återhämtning spelar en central roll. Ibland innebär detta att du behöver sjukskriva dig på deltid eller heltid; ibland räcker det att trappa ner på arbetsuppgifter eller krav. Det är osannolikt att du kan bli frisk utan att i alla fall tillfälligt trappa ner på takten.

Utbrändhet behandling

Förutom att du trappar ner på takten innebär en behandling ofta en kombination av flera av dessa metoder:

  • Arbetsterapi: En arbetsterapeut kan ge dig strategier för att anpassa arbetsplatsen och dina arbetsmetoder så att du kan minska stress.
  • Fysisk träning: Fysisk träning kan långsiktigt öka din kapacitet för stress och din energi. Du kan till exempel ta en lång promenad eller utföra stretchövningar på rasterna.
  • Metoder för att hantera stress: Det finns flera metoder för stresshantering du kan lära dig på egen hand eller genom att läsa en kurs, till exempel djupandning och meditation.
  • Psykoterapi: I terapi kan du lära dig strategier för att hantera stress och krav på jobbet.
  • Läkare: Om dessa metoder inte fungerar kan det vara dags att du bokar ett läkarbesök.

Sjukskrivning när du är utbränd

Om ditt tillstånd bedöms vara akut kan du bli sjukskriven på heltid eller deltid upp till sex månader. Du behöver en diagnos för att få en sjukskrivning för utmattningssyndrom, men i slutändan är det Försäkringskassans handläggare som avgör hur länge du kan vara sjukskriven, beroende på din unika situation.

En sjukskrivning på heltid kan övergå till deltid senare. Om du har kognitiva svårigheter efter sex månader kan din sjukskrivning förlängas efter denna period. Generellt sätt har du rätt att behålla din anställning under en sjukskrivning, men det finns undantag.

Strategier för att undvika att bli utbränd igen

Det räcker inte att återhämta sig, eftersom utmattningen kan återkomma om ingenting har ändrats på jobbet. För att undvika detta, satsa både på personliga strategier och strategier som involverar din arbetsgivare, till exempel:

  • Ändra dina krav: En av orsakerna till utmattningssyndrom kan vara att du ställer för högra krav på dig själv. Givetvis vill du göra bra ifrån dig på jobbet, men perfektionism kan bidra till stress.
  • Minska din arbetsbelastning: Du kan till exempel säga nej till arbetsuppgifter som inte faller inom ditt ansvarsområde, delegera uppgifter till andra om du är i en chefsposition eller diskutera med din chef om din arbetsbelastning är orealistiskt hög.
  • Förbättra en dålig arbetsmiljö: Arbetsgivaren har ansvar att se till att du inte får fysiska eller psykiska besvär av ditt jobb genom att erbjuda en bra arbetsmiljö. Du har dock ett eget ansvar ett berätta för din chef om arbetsmiljön får dig att må dåligt. Om du inte får gehör, kontakta ditt fackombud, personalavdelningen eller företagshälsovården.
  • Minska stressen i ditt privatliv: Du bör ta liknande steg i privatlivet som på arbetsplatsen, till exempel säga nej oftare, koppla av från jobbet när du kommer hem och be om hjälp från familj eller vänner om du har för mycket att göra. Ofta är det en kombination av stress på arbetsplatsen och i privatlivet som leder till utmattningssyndrom.

En alternativ strategi: Hitta ett nytt jobb

Om din utbrändhet beror på faktorer på jobbet som är svåra att ändra kan det vara dags att söka ett nytt jobb. Det är möjligt att en dålig arbetsmiljö eller ett hektiskt tempo gör dig utmattad. I sådana fall kan det vara bättre att hitta en arbetsplats som främjar din livskvalitet i stället för att försämra den. Du kan söka till många jobb på Monster genom att skapa en profil och lägga till din information. Detta hjälper också rekryterare att hitta dig för nya jobbmöjligheter.