Välj rätt struktur på ditt CV - vet du varför man skriver kronologiskt?
När du skriver ditt CV så finns det olika upplägg och strukturer att välja mellan. Men vilken struktur är den rätta för dig för ett så effektfullt CV som möjligt? Monster gör det enkelt och skriver kronologiskt. Men vad är kronologisk ordning egentligen? Det är det vanligaste och mest traditionella sättet att strukturera sitt CV på och det mest logiska i de flesta fall eftersom du listar dina erfarenheter och kunskaper från nyast till äldst. De flesta rekryterare är dessutom nyfikna på vad du har haft för dig den senaste tiden.
Det finns däremot fall när ett kompetensbaserat CV kan vara ett bättre alternativ. Vet du varför man skriver kronologiskt eller funktionellt? Vi förklarar begreppen, hjälper dig att strukturera det, samt förklarar varför ett kronologiskt CV oftast är den rätta formen på din ansökan.
Vad är ett kronologiskt CV?
Ett kronologiskt CV är det vanligaste och mest traditionella sättet att skriva sitt CV på. Du punktar upp arbetslivserfarenhet och utbildning under respektive rubrik och listar dem efter vad som är nyast och därefter i fallande ordning till äldst. På så vis gör du din ansökan mer överskådlig för läsaren kan enkelt beskriva din karriärväg. Det är dessutom enkelt att följa vad du har gjort.
Glöm inte bort att alltid anpassa ditt CV efter jobbet du sökt och ta bort irrelevant eller daterad information. Du kan alltid använda dig av Monsters CV-mallar och exempel, alla i kronologisk ordning, som inspiration.
Kronologiskt CV vs funktionellt CV
När du ska skriva ett CV så finns det flertalet olika sätt att skriva det på och strukturer att välja mellan. Det är superviktigt att välja rätt struktur för ett så effektfullt CV som möjligt. Med rätt struktur och format ökar du dessutom chanserna till att få jobbet du sökt eftersom du gör din ansökan så överskådlig och informativ för rekryteraren som möjligt då du visar det som är så relevant som möjligt för rekryteraren
Kronologiskt CV
Anledningen till att man oftast skriver kronologiskt i sitt CV är enkel – kronologisk ordning är en slags tidslinje över din erfarenhet och är det perfekta formatet om du har mycket erfarenhet. Anledningarna till varför ett kronologiskt CV oftast är att föredra över ett funktionellt CV är:
- de flesta arbetsgivare och rekryterare förväntar sig att man skriver kronologiskt
- du gör ditt CV mer överskådligt
- enkelt att följa
- du har gedigen och konstant arbetslivserfarenhet inom branschen du söker jobb
- du har relevant utbildning
- dina erfarenheter är de mest relevanta för jobbet
Funktionellt CV
Det finns dock fall då ett funktionellt CV kan vara ett bättre alternativ än ett kronologiskt och det är viktigt att anpassa sin ansökan efter givet jobb och situation. Ett funktionellt CV kallas även för ett kompetensbaserat CV och den största skillnaden är att istället för att man skriver kronologiskt så läggs fokus på kvalifikationer och kompetenser. Du lyfter fram olika områden du arbetat inom och kompetenserna du besitter. Med ett funktionellt CV är det dessutom inte lika tydligt om du har luckor i ansökan och slipper risk för upprepning.
Ett funktionellt CV kan vara ett bättre alternativ om du till exempel:
- vill byta karriär och saknar branscherfarenhet
- ska söka ditt första jobb och saknar arbetslivserfarenhet
- har tidsperioder då du inte jobbat eller har luckor i ditt CV
- dina kompetenser och kvalifikationer är mer relevanta än erfarenhet
Så strukturerar du ett kronologiskt CV
När du skriver ett klassiskt kronologiskt CV så bör du, förutom att lista dina erfarenheter i fallande ordning, strukturera det som följande:
- Börja alltid med ditt för- och efternamn högst upp
- Kontaktuppgifter (email, telefonnummer, professionell länk, eventuell ort/stad)
- Kort sammanfattning om dig själv och varför du passar tjänsten du sökt
- Arbetslivserfarenhet där du sammanfattar vad du gjort tidigare och som gärna matchar arbetsbeskrivningen
- Utbildning där du listar både formell utbildning och branschrelaterade kurser och certifikat
- Kompetenslista med tekniska och personliga kompetenser (mjuka och hårda)
- Språkkunskaper (viktigt om du söker jobb utomlands eller är flerspråkig)
- Intressen så att rekryteraren får möjlighet att lära känna dig lite bättre på ett personligt plan
- Övriga meriter (ex. körkort, volontärarbete, etc.)
- Referenser (du måste inte ha med dessa och kan skriva att de lämnas på begäran)
Ladda upp ditt nytt CV för att hitta ditt nästa jobb
Nu har du definitiv koll på varför man skriver kronologiskt och fördelarna med ett kronologiskt CV. När du är klar med din ansökan kan du enkelt ladda upp ditt CV på Monster och förutom en uppsjö av olika jobbannonser att spana in så kan du även göra din profil synlig så att rekryterare kan kontakta dig direkt om en passande tjänst skulle dyka upp. Du kan dessutom få nyttiga karriärtips, som denna artikel, skickade direkt till din inbox.