Hur du skriver ett imponerande CV

Hur du skriver ett imponerande CV

Lär dig skapa ett imponerande CV!

Ett välskrivet och snyggt CV är ofta en avgörande faktor till varför många kandidater går vidare i en rekryteringsprocess. Därför är det viktigt att du ser till att ditt CV imponerar, så du inte förlorar en jobbmöjlighet i onödan.  

Följ våra 10 bästa tips för att uppgradera ditt CV!  

Skapa Profil

1. Kvalité före kvantitet 

Fokusera på att skriva kort och koncist med väl utvalda ord istället för att försöka få med allt. I genomsnitt spenderar en rekryterare 31 sekunder med att läsa ett CVGör därför ditt CV enkelt att förstå och försök att vara kortfattadDu kan exempelvis utnyttja storlek, färg och form för att göra ditt CV mer lättläsligt genom att skapa kontraster i texten.  

 

2. Undvik fel till varje kostnad 

Läs igenom, läs igenom, och läs igenom en gång till! Att låta stavfel slinka med i ditt CV anses inte bara slarvigt utan kan också förmedla något om din noggrannhet som medarbetare. Se därför till att gå igenom och rätta ditt CV upprepade gånger (kanske till och med fråga en vän). 

 

3. Välgenomtänkt layout 

Ett snyggt CV har mycket större sannolikhet att bli läst och ihågkommit än ett som är ogenomtänktsvårläst och ej iögonfallande. Försök att se till att ha tillräckligt med utrymme och luft mellan de olika sektionerna så ditt CV blir lättläst för mottagaren. Ha även gärna med ett foto på dig själv, men tänk på att det ska vara professionellt, festbilder kommer inte ge dig drömjobbet! 

 

4. Passande typsnitt  

Beroende på vilket jobb du ska söka kan olika typsnitt vara mer eller mindre passande. Genom att använda något okonventionellt typsnitt kan du visa på kreativitet, på samma sätt som Times New Roman kan vara mer lämpligt för en strikt arbetsplatsOm du har svårt att välja är det sällan fel med enklare varianter så som Mistral, Calibri, och Arial men använd däremot aldrig Comic sans. 

 

5. Förmedla din Unique Selling Point! 

Inga av oss är likadana. Även om någon har tillsynes liknande utbildning och erfarenheter kommer där alltid vara något som gör just dig unik. Fundera på vad som gör just dig speciell och vilket värde du kommer kunna ge företaget. Kanske du bodde ett halvår i ett land där du inte tidigare kunde språket, men nu är flytande? Eller kanske du var lagkapten för ditt fotbollslag när du ledde er till cupfinal? Ett bra CV fokuserar på att förmedla din USP! 

 

6. Använd siffror 

I den mån du kan, försök att inkludera siffror när du talar om dina arbetslivserfarenhet. Att beskriva din tid på ett företag eller ett projekt med konkreta siffror är både imponerande och tydligt. Exempelvis: att du under din tid i studentkåren ansvarade för en organisation som omsatte 100000 kr och att du ledde 12 medarbetare.   

 

7. Anpassa CV efter tjänst 

För att öka dina chanser att komma till nästa steg i rekryteringsprocessen är det viktigt att anpassa ditt CV efter vad som är efterfrågat i beskrivningen av jobbet. Se därför till att tänka på vilken information som är relevant och visa hur dina erfarenheter och kompetenser kan matcha dettaAtt ha körkort är sannolikt irrelevant i första hand för ett jobb som bartender, men kan vara ett krav för en brevbärartjänst. På samma sätt som att erfarenhet av sociala medier kan vara ett krav för en reklambyrå, men vara irrelevant för en redovisningsfirma.  

 

8. Inkludera ditt betyg 

Ett bra betyg säger inte allt, men det kan vara en indikation på att du kan ta till dig kunskap och omsätta det i arbetsuppgifter. Om du har ett högt betyg fundera därför på att förmedla detta i ditt CV. Däremot om dina studieresultat inte är exceptionella fundera istället på att belysa erfarenheter och engagemang som hänt runt omkring din utbildning. Exempelvis kanske du arbetade bredvid dina studier, satsade på att musikkarriären skulle ta fart, eller var involverad i studentkåren?   

 

9. Var ärlig! 

Sanningen är att ingen kandidat är perfekt. Alla har vi haft hinder på vägen och rekryterare förväntar sig inte att du ska ha en felfri historia. Försök därför att vara äkta när du beskriver dig själv i ditt CV och istället fokusera på att visa vem du verkligen är. Om du hade två års paus mellan skola och jobb behöver det inte vara en nackdel, högst sannolikt lärde du dig något om dig själv under den tiden som kanske är relevant för positionen du söker, inkludera det istället!  

 

10. Ha med alla nödvändiga delar 

Det enklaste sättet för att ditt CV ska uppfattas professionellt är att inkludera alla de klassiska CV-sektionerna: 

  • Namn, adress, e-post, telefonnummer

  • Personlig beskrivning

  • Arbetslivserfarenhet

  • Utbildning

  • Förtroendeuppdrag

  • Tekniska färdigheter

  • Språkkunskaper

  • Intressen och färdigheter

  • Referenser 

Ladda ner vår CV-mall här med vidare förklaring kring varje del.  

Visa upp ditt CV! 

Nu när du har skapat ett imponerande och välskrivet CV skapa en gratis profil och ladda upp ditt CV för att bli synlig för rekryterare som kan matcha dig med det perfekta jobbet. Det är busenkelt. Kom igång idag.

Skapa Profil