Skräddarsy ditt CV

Skräddarsy ditt CV

Det är inte ovanligt att man som aktiv jobbsökare kan hitta upp emot 20 olika jobbannonser som man vill söka. Det kan låta som oerhört tidskrävande men det är väldigt viktigt att du skräddarsyr din ansökan för varje jobb du söker. Gör du det kommer dina chanser att få komma på intervju öka dramatiskt.

Följande delar av ditt CV bör vara anpassade för att möta ansökans krav:

Personlig sammanställning
När du har läst de olika kraven som finns i annonsen för den tilltänkta tjänsten och satt dig in i vilka egenskaper som arbetsgivaren är ute efter, summera dina unika säljande egenskaper i några korta meningar. Framhäv dina prestationer och klargör för hur dessa kan hjälpa dig i att lyckas med det jobb som du nu söker.

Anställningshistoria
Om du söker en tjänstmed chefsposition utan att ha direkt jobbat tidigare som chef, lägg tungvikt på de tidigare arbetssysslor som du haft som påminner och relaterar till det tänkta framtida arbetsuppgifterna. Kanske har du i tidigare jobb delegerat uppgifter, fattat många viktiga beslut, haft ekonomiskt eller kanske personalansvar. Det viktiga är att du verkligen visar att du är kapabel till att ta dig an vilka uppgifter som de än vill att du ska göra. Den personen de söker, är den du kan vara.

Färdigheter
Förmodligen kommer det i de flesta annonser du läser nämnas vilka kompetenser som krävs för att söka jobbet. Detta betyder dock inte att du inte ska nämna att du verkligen besitter just dessa kompetenser. Framhäv att du söker jobbet eftersom det arbetsgivaren är ute efter kompetensmässigt, passar in på dig. Tänk även vad enkelt det skulle vara för rekryteraren att se att du är lämplig för jobbet om du nämner dem i samma ordning som det står i annonsen.

Intressen

De flesta ansökningarna föreskriver vissa speciella personliga drag som kan passa in på den som söker jobbet. Läs igenom dessa och se om dina intressen kanske kan relatera till dessa krav.

Exempelvis om du söker ett jobb gällande en ledarposition kan du nämna att du varit kapten i ditt fotbollslag vilket kan demonstrera lite av dina ledaregenskaper även på fritiden.

För att visa att du är en stark kandidat till jobbet är det viktigt att läsa på ordentligt om företaget genom att exempelvis kika på deras hemsida. Den kan ge dig viktiga ledtrådar över hur företagsledningen tänker och vad för slags medarbetare man är ute efter. Söker du ett jobb på en väldigt strikt firma ska du även hålla ditt CV strikt medan om du söker jobb på en firma vars framhållning är lite ”softare ”så kan man släppa lite på mallarna och vara lite mer personlig.