Hur du skaffar ditt perfekta jobb

Hur du skaffar ditt perfekta jobb

Lär dig hur du skaffar det perfekta jobbet!

Att söka jobb kan kännas förvirrande och svårt. Därför har vi på Monster satt oss ner och sammanfattat 10 steg för att hjälpa dig på din resa mot nästa tjänst. Vårt mål är att du ska finna den perfekta matchningen mellan dig och din nästa arbetsgivare.

Se våra 10 steg för att hitta ditt perfekta jobb!

 

Skapa Profil

1. Identifiera dina behov

Första steget i resan mot din nya arbetsplats är att etablera vad du är ute efter. För att hitta en bra match är det viktigt att du bestämmer dig för vilka behov du har av din nästa tjänst. Vad är ditt nästa steg i karriären för att nå dit du vill? Vilka företag/tjänster kan du tänka dig att jobba med? Vad är dina önskemål kring lön, flexibilitet, förmåner, värderingar, företagskultur, distans till kontoret, övertidsersättning, och andra önskemål som kan vara av värde för dig? När du bestämt dina prioriteringar ökar sannolikheten markant att du hittar det perfekta jobbet för just dig! 

 

2. Skriv ett imponerande CV

Ditt CV är din dörröppnare! Här förmedlar du din profil och dina kompetenser, och det är detta dokument en rekryterare kommer att utgå ifrån för att lära känna dig. Se därför till att ha det uppdaterat och i toppform för att göra ett bra intryck och öka dina chanser för att få en intervju. Se våra 10 bästa tips på att skriva ett imponerade CV här.

 

3. Skriv ett snyggt personligt brev

Utöver ditt CV har du chansen att utveckla beskrivningen om dig själv i det personliga brevet. Det personliga brevet är viktigare än vad många tror, då det är genom detta som rekryteraren får en känsla av vem du är utöver dina bedrifter, utbildning och arbetslivserfarenheter. Försök därför att slipa till det ordentligt! Se våra 10 enkla tips för att skriva ett snyggt personligt brev här.

 

4. Gör dig själv tillgänglig

Efter att du gjort de tre fundamentala inledande stegen är det dags att göra dig tillgänglig för rekryterare och hitta spännande jobbmöjligheter. Berätta för vänner, familj och folk i ditt nätverk att du letar efter ett jobb. Det är väldigt vanligt att många hittar sitt nästa steg i karriären genom ett tips eller en rekommendation från en bekant. Du kan också använda olika jobbsökningstjänster, exempelvis hos oss på Monster, för att hitta spännande positioner som du enkelt kan ansöka. Skapa din profil gratis hos oss och ladda upp ditt CV så kan du snabbt komma igång och söka tjänster, samtidigt som du blir sökbar för rekryterare och arbetsgivare.

 

5. Se det som träning

Det är lätt att bli nervös och stressad när varje ansökan och intervju känns som avgörande för din framtid. Även fast du har skrivit en bra ansökan eller haft en lyckad jobbintervju går det ibland inte som önskat. Försök därför att se varje ny ansökan och varje ny intervju som ett tillfälle för dig att öva och lära dig. För varje gång blir du lite vassare och lär dig lite mer samtidigt som det underlättar för nerverna att ge sig utrymme av att göra fel och prova sig fram.

 

6. Ansök till många företag

Likt uttrycket ”lägg inte alla ägg i samma korg” bör du öka dina möjligheter för att hitta den perfekta matchningen genom att söka flertalet jobb. Du har allt att vinna och inget att förlora på att ta din tid och ansöka till flera olika tjänster som du tycker är intressanta. Bli inte skrämd om du inte passar in helt i en arbetsbeskrivning för vanligtvis letar företag mer efter rätt person. Skicka också även gärna in en spontanansökan till ett företag du är intresserad av trots att de inte har några tjänster ute. Om du hittar ett jobb eller en arbetsgivare som känns intressant, ansök!

 

7. Aktivera Job alerts

Ett bra tips för att inte missa några arbetsmöjligheter är att aktivera Job alerts och få notifikation på mail när en tjänst blir tillgänglig som matchar din profil och dina intressen. Många olika jobbplattformar och företag, bland annat vi på Monster, erbjuder den här funktionen. Det är ett enkelt sätt att ha koll på vilka positioner som för tillfället är tillgängliga och aldrig missa en jobbmöjlighet.

 

8. Lägg mycket tid

Arbetssökningsprocessen kan vara tidskrävande mellan att skriva sitt CV, sitt personliga brev och faktiskt söka jobben. Du ökar därför dina chanser att hitta ditt perfekta jobb om du avsätter mycket tid för att slipa på din profil och att söka jobb. Att investera tid och energi i jobbsökande kommer att märkas av och kan ge dig en fördel hos rekryterare då du upplevs som engagerad, seriös och intresserad av att få tjänsten.

 

9. Se ett nej som en ny möjlighet

Tyvärr innehåller jobbsökande ofta att få höra en del nej. Detta kan kännas tråkigt och göra en omotiverad, framförallt när en tjänst känns extra spännande. Men sanningen är att ett nej är något bra! Det innebär att du och företaget inte matchar i era behov. Hade du fått ett jobb som du inte matchat med hade det kunnat börja skava efter en tid. Vad du bör leta efter är en plats där du ska trivas och frodas samtidigt som arbetsgivaren är nöjd med sin nyanställning. Se därför ett nej istället som ett nytt steg på vägen närmre det perfekta jobbet!

 

10. Var tålmodig

Resan mot din nya tjänst kan ta tid. Försök att ha is i magen och var ihärdig på att söka fler tjänster. Det är sällan första ansökan eller första intervjun blir rätt och ofta tar det en stund innan den rätta matchningen uppstår. Var därför tålmodig och vet att i sinom tid kommer du hitta det rätta jobbet för dig som kommer matcha dina behov och önskemål. 

 

Börja din jobbsökningsprocess idag!

Nu när du vet hur du skaffar det perfekta jobbet, skapa gärna din profil gratis hos oss på Monster och ta det första steget mot ditt drömjobb. Klicka på knappen för att komma igång redan idag!

 

Skapa Profil