Sju sätt att säga upp dig på
Att säga upp sig och byta jobb är som att göra slut med en partner – ibland känns det hemskt, ibland som en lättnad där du ser framemot att gå vidare. Alternativt överväldigande, vilket är en ganska naturlig känsla.
Harvard Business Review (HBR) listade nyligen sju olika metoder att säga upp. Monster bad några karriärexperter att titta igenom de olika metoderna och ge sin åsikt på när den ena lämpar sig och den andra inte.
Det korrekta avslutet
HBR beskriver den som: Du bokar in ett möte med din chef och förklarar varför du säger upp dig.
Så kan det låta: “Jag har fått ett jobb på XYZ. Det är ett steg uppåt för mig och jag ser framemot nya utmaningar”.
Då ska du använda den: “Detta ska vara din standardmetod”, menar Robby Slaughter, konsult och produktivitetsexpert. ”Det är ett respektfullt och professionellt sätt att säga upp sig på och ger din arbetsgivare möjlighet till att förbereda ditt avslut. Använd den här metoden när relationen med din arbetsgivare är bra och du respekterar ditt jobb”.
Då ska du inte använda den: Använd inte den här metoden om du har haft det dåligt eller inte trivts, eller om du är rädd för att din chef ska ”bestraffa” dig. (Om så är fallet, se längre ner på listan).
Det tacksamma avslutet
HBR beskriver den som: Den liknar det korrekta avslutet men fokuserar mer på hur tacksam du är för möjligheterna du fått och kan inkludera erbjudandet att lära upp din efterträdare.
Så kan det låta: “Jag vet knappt hur jag ska säga detta eftersom jag verkligen trivts här och är så tacksam över alla möjligheter jag fått, men jag har hittat ett annat jobb. Jag hjälper gärna till med att göra överlämningen så enkel och smidig som möjligt”.
Då ska du använda den: ”Den här metoden används med fördel när du vill sluta på ett positivt sätt och visa att dina chefer och kollegor att du verkligen uppskattat dem”, säger karriärcoachen Joseph Liu. Erbjud dig att lära upp och göra en överlämning åt din efterträdare. ”Detta underlättar övergången för företaget och din chef och visar dessutom att du är proffsig”, säger Liu.
Då ska du inte använda den: “Jag rekommenderar inte den här metoden om du och din chef inte riktigt har förtroende för varandra eller om du tror att din uppskattning inte skulle ses som genuin. ”säger Liu.
Det förberedande avslutet
HBR beskriver den som: Du har pratat med din chef tidigare om att du letar efter ett nytt jobb eller förmodligen kommer att säga upp dig. Detta minskar förvåningen när du sedan väljer att säga upp dig.
Så kan det låta: “Kommer du ihåg i somras när jag sa att jag letar efter nytt jobb? Nu har jag hittat ett som jag tackat ja till. Tack för att du är så förstående”.
Då ska du använda den: “Denna transparenta metod passar särskilt bra då du vill att din chef ska få tid till att planera för den uppkommande situationen och upprätthålla en bra relation”, säger Liu.
Då ska du inte använda den: ”Undvik den här metoden om du ska börja jobba hos en konkurrent eller oroar dig för att bli uppsagd på grund av din ärlighet”, tipsar Liu.
Det likgiltiga avslutet
HBR beskriver den som: Är egentligen detsamma som det korrekta avslutet, men här utan en förklaring.
Så kan det låta: “Jag säger upp mig”.
Då ska du använda den: “Din arbetsgivare har egentligen ingen rätt till att veta varför du säger upp dig eller var du ska börja istället”, säger Karlyn Borysenko, chef på Zen Workplace. ”Om du känner att din arbetsgivare skulle kunna försöka sabotera för dig och ditt nya jobb är detta den rätta metoden”.
Då ska du inte använda den: Denna metod är inte att rekommendera om du har en bra relation med din arbetsgivare och vill att det förblir så. ”Om du inte vill förklara varför du säger upp dig kan din chef hitta på en egen orsak som inte är sann. Är ni bekväma med varandra är det bättre att berätta sanningen”, rekommenderar hon.
Det undvikande avslutet
HBR beskriver den som: Du lämnar bara en lapp eller skickar ett mail till din chef där du berättar att du säger upp dig.
Så kan det låta: Tystnad. (Det är det som är grejen.)
Då ska du använda den: Slaughter rekommenderar den här metoden i fall din chef är otillgänglig eller okänslig. ”Din chef är kanske sjukskriven under en längre tid eller reser mycket och svarar aldrig på dina samtal.” säger han.
Då ska du inte använda den: Använd inte den här metoden bara för att slippa undan från en jobbig konversation. Om du oroar dig för att din chef ska hantera situationen på ett olämpligt sätt kan du alltid prata med HR-avdelningen först och be de att vara med på mötet med din chef”, fortsätter Slaughter.
Det impulsiva avslutet
HBR beskriver den som: Du har varken planerat in eller meddelat din uppsägning ordentligt, utan har istället slutat i all hast – utan att försöka underlätta situationen för din chef.
Så kan det låta: Ingenting. Du lämnar kontoret en dag och kommer inte tillbaka igen.
Då ska du använda den: ”Om din arbetsgivare tidigare betett sig oetiskt eller har en destruktiv eller otrygg företagskultur”, säger Borysenko.
Då ska du inte använda den: Om du har en bra relation med din arbetsgivare och vill bibehålla den. Att bara sticka huvudet i sanden kommer ge motsatt effekt. ”Planera din uppsägning och säg inte bara upp dig utan att ha tänkt igenom det ordentligt – särskilt om du inte har ett nytt jobb som väntar”, säger Borysenko.
Det ‘bränna broar’ avslutet
HBR beskriver den som: Ett försök till att sabotera för din arbetsgivare eller kollegor och innefattar ofta fula och hårda ord.
Så kan det låta: Svordomar och förolämpningar. (Detta görs ibland via e-mail eller social media också).
Då ska du använda den: Att svära är aldrig passande, oavsett situation. Att bränna broar är dock inte alltid fel. ”Den enda gången du eventuellt borde bränna broarna är om fortsatt kontakt med gamla kollegor kan ha en negativ och långsiktig påverkan på dina karriärmål och personliga varumärke”, säger Liu.
Då ska du inte använda den: “Det spelar ingen roll hur upprörd eller missnöjd du är – motstå alltid frestelsen att släppa loss all din frustration när du slutar”, säger Liu. ”Det ger dig ingenting och kommer bara ge dig ett sista, riktigt dålig intryck hos dina gamla kollegor”.