Sitt inte sysslolös – följ upp din ansökan

Sitt inte sysslolös – följ upp din ansökan

Att söka jobb kan kännas som en evig väntan. Först ska du efter skickad ansökan vänta på ett telefonsamtal från företaget och efter en eventuell intervju är det dags att vänta igen. Men du behöver inte sitta med armarna i kors.

När du skickat ansökan:
- Det är bra att visa intresse genom att ringa, men vänta ett par dagar efter sista ansökningsdatum innan du kontaktar företaget.
- Vänd dig till den som står som kontaktperson i ansökan och har tagit emot din ansökan. Fråga alltid först om du ringer och stör innan du lägger fram ditt ärende!
- Se till att ha konkreta frågor om tjänsten och rekryteringsprocessen, annars märker rekryteraren att du bara fiskar efter extra uppmärksamhet.
- Skulle arbetsgivaren redan i detta skede säga att din ansökan inte är intressant, kan du passa på att fråga varför. Saknade du viktig erfarenhet eller utbildning? Eller hade brev och CV helt enkelt för stora brister? Kommer du på intervju finns det saker du kan göra för att slippa rulla tummarna i ängslig väntan på arbetsgivarens nästa initiativ.

Innan intervjun avslutas:
- Klargör vad som blir nästa steg: är det du som ska kontakta arbetsgivaren eller kontaktar de dig?
- Se till att anteckna ett datum eller en vecka då arbetsgivaren tänker höra av sig. Om arbetsgivaren inte har hört av sig efter det datumet är det du som bör höra av dig.

- Gå igenom de frågor som var svåra och de svar som du själv inte var nöjd med. Upprepa de nya ”rätta” svaren några gånger så att de sitter tills nästa intervjutillfälle.
- Fråga dig själv om du vill ha jobbet? Har du några fler frågor till arbetsgivaren innan du kan fatta ett beslut?

- Var det något som du glömde att berätta på intervjun? Om det är något viktigt som kan öka dina chanser att få jobbet, bör du snabbt kontakta rekryteraren och tillägga detta. Men undvik att ta kontakt om det kan uppfattas som klyschor eller upprepningar.
- Utvärdera ditt intryck av arbetsuppgifter och företag. Var det något nytt som du fick veta om jobbet eller företaget som gör att du är mer intresserad nu? Om det känns ärligt och uppriktigt kan du e-posta rekryteraren och berätta detta. Eventuellt kan du vänta med att ta upp det tills nästa gång ni träffas.
- Du bör absolut ringa efter avtalad tid då arbetsgivaren har sagt att denne skulle höra av sig. Var i anställningsprocessen befinner de sig?

- När du kontaktar arbetsgivaren var noga med att presentera dig. Om du inte får tag på kontaktpersonen se då till att ditt namn antecknas. Att klargöra namn och ditt intresse för tjänsten kan påverka anställningsprocessen till din fördel.
- Får du ett avslag bör du kontakta arbetsgivaren och höra dig för om varför beslutet blev som det blev. Fråga gärna om vilka meriter personen som fått tjänsten har. Kanske behöver du ytterligare utbildning eller mer erfarenhet innan du kan få liknande positioner?
- Utomlands är det vanligt att tacka för intervjun brevledes. I Sverige är det mindre vanligt. Men om det känns naturligt kan du exempelvis skicka ett mejl där du tackar för mötet och förklara att du är intresserad av tjänsten utan att låta påstridig.