Tips: så stoppar du kontorsskvaller
Skvaller uppmuntras aldrig på en arbetsplats – men det händer ändå. De här tipsen kan hjälpa dig på vägen.
Ingen gillar en superskvallrare, men trots detta finns de överallt - och då särskilt på arbetsplatsen.
Enligt karriärföreläsaren Karen Litzinger är detta en del av människans natur. ”Vi människor gillar att skvallra”, säger hon. ”Det kan kännas renande att få ur sig de känslor man samlat på sig och även fungera relationsbyggande”.
Det amerikanska ordspråket ”misery loves company” är kanske ganska sanningsenligt ändå.
Skvaller, och då kanske särskilt på arbetsplatsen, kan däremot få konsekvenser. ”Det kan påverka såväl relationen med dina kollegor som ditt eget rykte”, fortsätter Litzinger. Är du den som brukar sköta skvallret är det med andra ord dags att tänka om.
”Skvallret sker inte bara vid kaffemaskinen längre”, säger karriärcoachen och författaren Julie Jansen. Men utifall du inte är medveten om det kan faktiskt din arbetsgivare se vad du skriver och kommunicerar online. Det hör självklart inte till vanligheterna, men det kan vara värt att tänka på. ”Om du behöver prata av dig är det bättre att du gör det efter jobbet”, säger Jansen.
Men även om du är medveten om detta kan du (kanske tyvärr) inte kontrollera dina kollegor och vad de väljer att skvallra om. Vi har därför listat fyra tips på hur du på ett strategiskt sätt kan hantera ofrivilligt skvaller på kontoret.
Alternativ 1: Kom med en lösning
När någon pratar negativt om en kollega handlar det ofta om frustration, men det kan också vara så att det ligger ett annat problem bakom skvallret. I det fallet är det alltid bäst att lyssna på kollegas irritation eller frustration och försöka hitta en lösning på problemet.
Ett exempel - Kollegan: ”Jag klarar inte av Johan. Han levererar aldrig det jag bett om i tid och försvårar därför mitt eget arbete”. Du kan svara: ”Det låter verkligen frustrerande, men jag tror inte att Johan gör det medvetet. Har ni pratat om det? Jag är säker på att ni kan lösa det här”.
Alternativ 2: Delta inte
Även om du inte aktivt deltar i konversationen blir du ändå en del av skvallret. ”Genom att lyssna på någon annans skvaller blir du delvist skylig”, menar Jansen. ”Se till att inte bli en åskådare”.
Skaffa dig en strategi för hur du på ett trevligt sätt kan avlägsna dig från skvallerkonversationen. Håll det enkelt och säg något i stil med ”Ojdå, jag har glömt att skicka ett e-mail” eller ursäkta dig och säg att du måste gå på toaletten.
Detta är förvisso ingen långsiktigt hållbar strategi (särskilt inte om personen i fråga skvallrar mycket), men du kan åtminstone komma därifrån helskinnad.
Alternativ 3: Byt ämne
Det här alternativet kräver lite finess. Jansen rekommenderar att försöka styra över konversationen mot ett annat, lättsamt ämne som till exempel en ny film du vill se på bio. Är du osäker eller inte hittar någon annan utväg kan du alltid komplimentera skvallraren och fråga om du får se bilder på dennes söta hund eller fråga om eventuella helgplaner.
Alternativ 4: Tydliggör att du inte vill vara involverad
Vill du att dina kollegor ska bli medvetna om att du inte har något intresse alls av att delta olika former av kontorsskvaller behöver du vara tydlig. Det kan dock vara lite klurigt, då du heller inte vill klanka ner på dina andra kollegor.
Karriärstrategen Jennifer Anderson rekommenderar att du satsar på en finkänslig approach genom att säga något liknande som ”Vad trist, det låter verkligen som en jobbig situation. Jag känner mig däremot inte helt bekväm med att prata om XX”.
”Det kan kännas lite obekvämt, men genom att vara tydlig förstår den som skvallrar att du inte är intresserad och får istället hitta någon annan att beklaga sig hos”, säger Anderson.