Så skickar du e-mail
Att skriva ett e-mail är precis som mycket annat: inte nödvändigtvis svårt, men fortfarande någonting du kan göra bättre eller sämre. Vill du nätverka, skicka e-mails till intressanta, potentiella arbetsgivare eller verka lite extra professionell? Läs då våra tips:
Ta reda på hur de föredrar att bli bemötta; med förnamn eller mer formellt. De allra flesta företag och/eller personer är väldigt avslappnade kring detta, särskilt i Sverige. Här är det snarare en regel än undantag att använda personers förnamn, men det är ändå bra att tänka efter en extra gång. För att använda fel tilltal (även att vara för formell) får dig att sticka – och inte på ett bra sätt. Om du ska skicka ett e-mail till någon du inte känner, kika gärna på företagets sida eller liknande för att se hur denne brukar benämnas.
Var så koncis som möjligt. Om du mailar någon som du anser vara viktig eller betydande, se till att komma till saken. Lusten att fortsätta läsa minskar ju längre och längre ditt e-mail blir. Tänk på att dessa personer förmodligen får massor med liknande e-mails varje dag. Så istället för att försöka imponera med välskrivna och målande textstycken, håll dig kortfattad och koncis där den som läser direkt förstår vad det handlar om.
Var inte så nervös. Chanserna att din chefs, chefs chef eller den där inspirerande Vd:n kommer att läsa ditt e-mail och analysera varje ord och syfte är relativt små. De kanske inte läser det överhuvudtaget? Undvik därför att tänka för mycket på vad, hur och när du ska skriva. Kontrollera bara stavningen ordentligt och läs igenom det högt för dig själv en gång innan du skickar iväg det. Lämna sedan din dator någon minut, eller ännu längre om du kan. Återvänd sedan när du känner dig redo igen och tänk inte mer på mailet. Om du inte fått ett svar direkt förstås (out-of-office räknas inte). Då blir du kanske nervös igen.
Eller okej, var lite nervös. Det är svårt att nätverka och visa världen att du finns och vad du kan – utan att känna sig klyschig eller dum. Det är med andra ord helt okej att vara nervös om du ska maila någon du vill ta kontakt med i ett professionellt syfte eller kanske be om råd. I många fall kan det till och med vara bra med lite nerver, då det kan hjälpa oss att undvika att göra slarviga misstag, som att t.ex. glömma att ändra företagsnamn i ditt personliga brev.
Det är viktigt att inte vara så hård mot dig själv. Du får vara nervös, men försök samtidigt intala dig själv att det inte är hela världen – det är ju trotsallt bara ett e-mail!
Källa: 42Hire