Så klarar du att komma tillbaka från semestern

Så klarar du att komma tillbaka från semestern

Att komma tillbaka till jobbet efter en skön semester är inte alltid så enkelt. Ofta flyger de lediga veckorna i väg så snabbt att man knappt hinner koppla av från vardagen ordentligt. Sedan sitter man där framför sin dator igen bland kollegorna och inser att man har hela långa hösten framför sig.

Men att vara tillbaka på jobbet behöver inte alltid vara upphov till ångestkänslor, det finns lite knep att ta till när 9-5 vardagen sätter igång.

 • Mjukstart
  Om möjligt, arbeta lite kortare dagar till en början. Rivstarta inte utan låt det ta några dagar att komma in i ett normalt arbetstempo. Visst kan det kännas som att man har hur mycket som helst att ta itu med efter en lång ledighet, men försök inte klara av allt redan första dagen. Ha rimliga förväntningar på dig själv och sätt inte för höga krav.

 • Hitta på saker
  Bara för att vardagen är igång så behöver inte det betyda att du går i ide. Fortsätt hitta på saker efter jobbet, möt kompisar för en after work, gå på museum eller varför inte på teater. Fortsätt aktivera dig så kommer det kanske inte kännas riktigt lika tungt att vara tillbaka i vardagen.

 • Minisemester
  Försök att spara några semesterdagar och gör lite roliga planer för hösten. Varför inte boka in en lång weekend med familj eller vänner? Du får inte bara en välbehövd paus i höstrusket utan även något att se fram emot vilket kan göra att dagarna känns lättare.

 • Dagdröm
  Tillåt dig själv att tänka tillbaka på hur skön och bra semestern har varit. Det kan ge lite extra kick att tänka på de där lata dagarna i solen eller hur skönt det var att sitta inne en regning dag med en bra bok och inga måsten.

 • Nystart
  Se slutet på semestern som en positiv nystart i stället för ett negativt slut. Hur ofta har du inte under semestern sagt ”att det där tar jag hand om efter semestern”. Se till att sätta igång med träningen eller vad det nu kan vara som du skjutit upp. En del saker och beslut har en tendens att sättas på paus under semesterveckorna, tryck på play nu istället och sätt igång med ditt liv.