Att hanterar olika personlighetstyper: så gör du
Olika personligheter behöver olika typer av ledarskap. Hur anpassar du dig efter alla i ditt team? Vi har svaret.
De allra flesta av oss har distinkta ”jobbpersonligheter” med anpassande beteenden och olika sätt att jobba och fungera på. En bra chef vet därför att principen one-size-fits-all sällan resulterar i ett bra ledarskap där alla medarbetare får bästa möjliga förutsättningar.
”Det är otroligt viktigt att du som chef anpassar ditt ledarskap baserat på varje enskild kollega”, säger författaren Todd Davis. ”Ett direkt resultat av detta är gladare och mer produktiva anställda”, den exekutiva coachen Shawna Clark.
Så, hur ska du gå tillväga? Vi har gett svaren på fyra vanliga typer av kollegor du med största sannolikhet kommer att springa på.
1. “Den stenhårda”
Till en början verkar den här personlighetstypen ofta vara den perfekta anställda. ”Deras styrka är att de aldrig slösar någons tid – de fattar sig kort och ser till att saker och ting blir gjorda”, säger Davis. Men om man lägger deras effektivitet åt sidan kan den här personlighetstypen lätt irritera sina kollegor.
Davis föreslår att du bokar in ett möte med kollegan i fråga och nämner detta. Säg något i stil med: ”Jag är verkligen glad över att du är en del av mitt team då du är så fokuserad och ambitiös, men samtidigt alienerar du dina kollegor längst med vägen”.
“Prata också om vikten av sociala kontakter”, lägger Clark till. Ge tips på hur kollegan kan bli mer personlig, som att till exempel börja ett möte med lite småprat och inte direkt köra igång med dagens agenda. Clark tipsar också om att sätta upp mål där fokus ligger på att bygga relationer med kollegorna, något ni regelbundet följer upp.
2. “Den blyga”
Det grundläggande problemet med krävande anställda är i majoriteten av fallen brist på självförtroende.
“Fokusera på att noga förklara de olika processerna och säkerställa att de förstår vad de ska göra från början”, förslår karriärcoachen och författaren Roy Cohen.
“Lär dem framförallt att ställa rätt fråga till rätt person”, adderar Clark. ”Kom även överens om när kollegan i fråga behöver ta reda på saker själv, och när den kan be dig om hjälp”.
Ta dig också tid till att nämna något specifikt han eller hon gjort riktigt bra. ”Om du berömmer dem för någonting specifikt de gjort hjälper du till att stärka deras självförtroende”, säger Davis. ”Tillslut kommer de börja förstå sitt eget värde och potential”.
3. “Den ofokuserade”
Börja med att fråga dig själv huruvida du sätter rimliga och tydliga deadlines. Om så är fallet är det dags att boka in ett möte med kollegan och ta reda på var problemet ligger - saknar de någon specifik kunskap? Blir det lätt distraherade?
Det kan bero på något så enkelt som dålig tidsplanering. ”Det är sällan så att de bara sitter och latar sig, utan snarare att de fokuserar på fel saker”, säger Davis.
Davis förslår att du tipsar kollegan om att boka in en tid på fredageftermiddag eller måndagmorgon för att punkta upp det som behöver prioriteras under veckan. När det är gjort kan de boka in tid för att genomföra detta i kalendern så att inte annat kommer emellan.
Du kan också be dem om veckovisa uppdateringar kring deras arbetsbörda eller specifika projekt som stöd.
4. “Den extremt tävlingsinriktade”
Att ha en riktig tävlingsmänniska i ditt team kan vara fördelaktigt på många sätt. ”Det höjer ofta ribban för hela gruppen”, säger Cohen. ”Men det kan också skapa friktion som i sin tur skadar moralen i gruppen. Om så är fallet behöver du prata med henne eller honom om att vara mer samarbetsvillig”. Coacha kollegan i att prata mer om ”vi” än om ”jag”.
”Tävlingsinriktade personligheter tror ofta att det inte blir någonting kvar åt dem när andra får erkännande eller beröm”, säger Davis.
Prova därför att introducera en ny tankebana där du klargör att det finns tillräckligt för alla – även om en annan kollega får beröm för en viss insats.
Slutligen: “Uppmuntra henne eller honom regelbundet”, säger Cohen. ”Den här personlighetstypen behöver mycket uppmuntran”, avslutar han.