Åtta enkla tips: så får du jobbet – och lönen – som är rätt för dig
Från att skriva ett personligt brev till att löneförhandla – Monsters karriärexpert Vicki Salemi ger tips om alla stegen i jobbsökarprocessen.
Du och ditt jobbsökande är igång. Ibland går det framåt, ibland några steg bakåt. Tills den dag då du fastnar helt och inte vet hur du ska komma igång igen. Det kan vara frågor som ”ska jag höra av mig efter en intervju?” eller ”hur ska jag löneförhandla?”som får dig att bli osäker. Eller kanske den skrämmande uppgiften ”Beskriv dig själv på 30 sekunder”.
Monsters egen karriärexpert Vicki Salemi är tack och lov här för att hjälpa till. Hon har samlat ihop åtta enkla tips att applicera på alla stegen i ditt jobbsök – från att skriva en ansökan till att löneförhandla.
1. Undvik stavfel i din ansökan
Det finns vissa saker du aldrig ska ha med i din ansökan, och dit hör framförallt stavfel och grammatiska missar.
Just stavfel är ett av de lättaste sätten att få en rekryterare att tappa intresset, menar Vicki Salemi. Tack och lov är det samtidigt ett av de enklaste misstagen att fixa till.
Använd dig alltid av rättstavningskontroll och läs igenom ditt CV och personliga brev både en och två gånger. För att vara på den säkra sidan är det alltid av fördel att även be någon utomstående att gå igenom din ansökan.
2. Följ upp alla dina ansökningar
Det räcker sällan att skicka in din ansökan, hålla tummarna och hoppas på det bästa. Enligt Salemi måste du följa upp ansökningarna.
Hon rekommenderar att du ställer in en påminnelse om att återkoppla efter en vecka för varje ansökan du skickar in. På det sättet kommer du inte glömma bort jobben du sökt, och rekryteraren kommer inte att glömma dig.
3. Gör din research
Ju mer du vet om företaget i fråga, ju bättre kommer du att framstå under intervjun. Salemi säger att du kan enkelt kan imponera på en rekryterare genom att visa att du gjort din läxa.
Läs igenom företagets ”Om oss”-sida på hemsidan, registrera en Google Alert om dem och följ dess alla sociala kanaler.
4. Jobba på din hisspitch
Oavsett om du gör ärenden eller minglar på ett nätverksevent – du vet aldrig vem du kanske springer in i. Just därför menar Salemi att det är viktigt att du alltid har din hisspitch redo.
Så, vad är en hisspitch? Det är kortfattat en 30-sekunders introduktion om vem du är, vad du kan och vad du är ute efter. Genom att ha din pitch färskt i minnet kan du hela tiden presenatera dig för potentiella arbetsgivare eller professionella kontakter på ett fördelaktigt vis.
5. Säg tack
Att skicka ett “tack” efter en intervju kan vara en bidragande faktor till att du faktiskt får jobbet.
Enligt Salemi måste din tackhälsning innehålla tre saker: att du tackar personen för intervjun, att du upprepar ditt intresse av tjänsten och varför du tror att du är en bra kandidat och nämn slutligen någonting ni pratat om under intervjun.
Det är viktigt att du inte väntar med att skicka din tackhälsning. Den bör skickas ut snarast möjligt, och vanligtvis inom 24 timmar.
6. Om du inte får någon återkoppling…
...tycker Salemi att du både kan – och bör – återkoppla själv.
Låt det gå runt 10 dagar efter intervjun. Om du inte hört något tills dess kan du skicka ett mail och fråga efter status och om det finns någonting nytt kring positionen. Kom bara ihåg att referera till tjänsten du sökt, då en rekryterare kan ha många uppdrag på gång samtididgt.
7. Ansvara själv för lönefrågor
Få intervjufrågor kan vara så stressiga eller obekväma som de som handlar om din lön. För gränsen är ofta hårfin där du vill varken lägga dig på en för hög eller för låg nivå. Om du får frågan om din nuvarande lön tipsar Salemi att du vänder på det och istället frågar vad löneläget för positionen är. Därefter kan säga den lön du tänkt dig.
8. Löneförhandla
Om du inte löneförhandlar när du får ett jobberbjudande går du med största sannolikhet miste om en del pengar menar Salemi. För som man brukar säga – frågar du inte kommer svaret alltid att vara nej. Varför inte i alla fall försöka?
Så när du får ditt erbjudande kan du tacka entusiastiskt men sedan förhandla och säga att du förväntat dig lite mer, om det vore möjligt.
Genom att lämna frågan öppen kommer rekryteraren förmodligen återkomma med ett högre erbjudande.