Fem tips: så blir du en mer självsäker talare

Ditt förarbete har gett resultat och tack vare din välskrivna ansökan har du blivit inbokad på en intervju. Du är ett steg närmare jobbet, men att visa hur duktig du är i person kan ibland verka stressframkallande. Association of American Colleges and Universities kom i en studie fram till att 85 % av rekryterare anser att muntlig kommunikation är en väldigt viktig egenskap hos jobbsökande, vilket i korthet innebär att uttrycka sig välformulerat och självsäkert.

Känns det lättare sagt än gjort? Då finns det flera beprövade metoder att ta del av, hur obehagligt det än må kännas. Vi har samlat ihop fem bra tips att ta till när du vill ge ett självsäkert och proffsig intryck, nerverna till trots.

Spela in dig själv

Ifyllandsord som ”ehm”, ”ah”, ”vad heter det” får dig ofta att låta osäker – eller i värsta fall, oprofessionell. Dock är vi ofta omedvetna om hur och när vi använder den här typen av ord.

Det första steget är därför att bli medveten om dem, vilket du enklast gör genom att öva framför en kamera. ”Det viktigaste är att öva, öva och öva!”, menar karriärcoachen Pamela Weinberg. ”Gå aldrig på en intervju utan att ha övat och förberett dig på några frågor du är säker på kommer ställas”.

Genom att filma dig själv upptäcker du dåliga och nervösa vanor som att t.ex. snurra håret runt fingrarna, stampa med foten, prata för fort eller använda ifyllnadsord. Träna sedan på att inte fylla ut korta tystnader med onödiga ord eller beteenden.

Förbered dig

Förbered dig genom att skriva ihop svar till möjliga intervjufrågor så att du alltid har någonting att falla tillbaka på. ”Jag tycker alltid att man ska förbereda och memorera några möjliga svar”, säger Dorie Clark, professionell talare och författare. ”Om du då får en fråga du inte är beredd på kan du då ofta ”styra om” svaret till någonting du är mer förberedd på”.

Frågor som “Vilka är dina styrkor?” och ”Varför vill du jobba hos oss?” är ofta återkommande och värda att tänka ut bra svar på. Detta i kombination med en ordentlig research om företaget i fråga ger en stabil grund att stå på och kommer få dig att känna dig mer självsäker.

Öva på att ta djupa andetag

Försök att fokusera på andningen så fort du känner att nerverna håller på att ta över. Karriärcoachen Danielle Harlan berättar att vi blir stela och glömmer bort att andas när vi är nervösa, något som ofta gör det hela ännu värre.

“Att pausa och ta ett djupt andetag eller två kan verka lugnande och få dig att slappna av”, tipsar hon. Öva upp din andning och ta gärna hjälp av en app för att komma igång innan din intervju.

Våga ta en paus

Känner du att du är på väg att prata bort dig – hindra dig själv! Du kan (och borde) tänka innan du pratar. De allra flesta rekryterarna uppskattar att du tar tid på dig för att ge ett genomtänkt svar och har ingenting emot en kort paus.

“Vissa frågor ställs med syftet att se hur du svarar under press”, säger den tidigare chefen på Toastmasters International Jim Kokocki. ”Oroa dig inte för att ta tid på dig. Slappna av, fundera och ge det bästa svaret eller exemplet du kan”.

Ett par sekunder kan förvisso låta, eller framförallt kännas, långa – men en extra sekund eller två kan vara avgörande för ditt svar.

Hitta din power pose

Boosta ditt självförtroende med hjälp av kroppen när du känner dig extra nervös. För kroppsspråket påverkar inte bara din omgivning, utan också hur du känner dig.

Gå därför in på toaletten innan intervjun och – hur löjligt det än må kännas – kör en riktig power pose framför spegeln. Prova t.ex. ”Wonder Woman”, där du står med benen isär, händerna på höfterna och trycker ut bröstet. Stå kvar i posen i två minuter och gå in på intervjun med känslan av att du är riktigt, riktigt bra. För det är du ju.