Personligt brev för att få en praktikplats

Personligt brev för att få en praktikplats

Söker du praktikplats? Då finns det flera saker du ska tänka på. Du behöver bland annat ett vasst personligt brev som får dig att sticka ut från andra sökande.

I exemplet nedan visar vi hur du kan beskriva utbildning och intressen på ett sätt som visar att du är den perfekta kandidaten för praktikplatsen.

Behöver du fler idéer till din ansökan? Vi har även tips på hur du skriver ett bra CV och förbereder dig inför intervjun.

Tips för dig som söker praktikplats

Var noga med att anpassa ditt personliga brev till varje praktikplats du söker. Det är lätt att tänka att detta inte behövs eftersom platserna du söker är väldigt lika varandra, men det är fel. Det finns få saker som irriterar en rekryterare så mycket som ett generellt personligt brev och även om du inte tror det, så kan de oftast se hur mycket tid du lagt ner på att skriva det. Det värsta du kan göra är att lämna in ett brev med material kvar från en ansökan till en annan praktikplats.

Exempel på ett personligt brev för att få en praktikplats

Ladda ner detta exempel på ett personligt brev för att få en praktikplats

MS doc


Förnamn Efternamn 

Födelsedatum: 0000-00-00

Adress: Exempelgatan 1, 123 45 Exempelstad 

Hemtelefon: 00-000 000 | Mobil: 070-000 00 00 

E-post: epostadress@yahoo.se

Ansökan om praktik inom kommunikation på [exempelorganisationen]

 

Hej,

Som driven kommunikationsstudent med ett stort intresse för mänskliga rättigheter tror jag att jag är rätt person för praktikplatsen inom kommunikation hos er. 

Jag är inne på min andra termin i media- och kommunikationsprogrammet på Cityuniversitetet. Det är en utbildning där teori och praktik är tätt sammanvävda och undervisningen bedrivs på både svenska och engelska. Hittills har jag läst kommunikationsteori, mediekunskap och PR och fått höga betyg i kurserna. Studierna har gett mig en djup förståelse för effektiv kommunikation och lärt mig kritiskt tänkande. Nu ser jag fram emot att applicera mina nya analytiska förmågor i en professionell miljö. Jag är också aktiv i universitetets studentförening för mänskliga rättigheter. Nästa termin hoppas jag på att bli PR-ansvarig.

Vid sidan av studierna driver jag sedan tre år tillbaka en litteraturblogg där jag publicerar en till två artiklar i veckan. Inläggen i bloggen fokuserar på diskussioner om böcker och kultur, ofta i relation till politiska frågor. Att hålla produktionsschemat har krävt disciplin och kreativitet, men det har gett resultat. Idag har bloggen över 1000 läsare varje månad. Jag har även Twitter- och Instagram-konton kopplade till bloggen där jag postar koordinerat innehåll, inklusive bilder och videor. Genom mitt arbete med bloggen har jag utvecklat en praktisk kunskap för hur man använder sociala medier för att etablera och förbättra ett varumärke.

Att praktisera hos er skulle vara en fantastisk chans att utvecklas som kommunikatör. Med mitt kritiska tänkande, min kreativitet och mina erfarenheter av sociala medier har jag dessutom mycket att bidra med.

Jag hoppas att mitt brev fångat ert intresse och att jag får möjlighet att utveckla mina resonemang under en intervju. Tveka inte att kontakta mig innan dess om ni har några frågor.

Jag ser fram emot att höra från er.

Med vänlig hälsning,

Förnamn Efternamn