Nyårslöften för din karriär

Nyårslöften för din karriär

Med nytt år kommer nyårslöften om att äta hälsosammare mat, sluta röka, börja träna med mera. Men varför inte också satsa på att göra det kommande året till ett år då din karriär går i den riktning du önskar? Här är 10 punkter som kan vara till hjälp.

Var uppmärksam

Se på varje arbetsdag som om det vore en skoldag. Du kan ha som mål att lära dig något nytt som du kan använda för att exempelvis bli mer produktiv. Det behöver inte vara något som har med din kompetens att göra utan kan likaväl handla om att lära sig arbeta bättre i grupp eller komma bättre överens med din chef.

Var finns nästa utmaning?

För att lyckas i din karriär och vara tillfredsställd med ditt jobb krävs att du vet var du är på väg. Ha utvecklingssamtal med din chef så att du vet vilka utmaningar som väntar, det ger inspiration i arbetet. Finns inte utmaningarna i ditt nuvarande arbete, kan det vara en idé att söka sig vidare.

Förstå företagets mål

Försäkra dig om att du förstår hur just du kan bidra till företagets framgångar. Vilken är din uppgift? Att dra in pengar? Öka varumärkeskännedomen? Skapa goda kundrelationer? Se till att du vet hur ditt jobb passar ihop med företagets mål. På så sätt är det lättare att mäta dina egna prestationer och förstår betydelsen av ditt jobb.

Ärlighet varar längst

Integritet är en viktig del i jobbet, oavsett om du är VD eller vanlig "kontorsråtta". Var ärlig - sjukskriv dig inte om du är frisk, arbetar du hemifrån så se till att du verkligen arbetar. Gör det du säger att du gör - helt enkelt.

Håll dig i form

Detta var säkert en punkt på mångas vanliga nyårslöfteslista, men eftersom det är så viktigt nämner vi det här också. Ta en promenad på lunchen. Gå på gym. Lyft vikter. Motion ökar blodflödet till hjärnan vilket kan ge upphov till fler nya idéer. Du blir mer produktiv på jobbet och framförallt mår du bättre.

Vidga vyerna

Tänk då och då på hur du kan göra något nytt och utvecklas mer. Kanske finns det projekt utanför din ordinarie roll som du kan engagera dig i? Lägg fram egna idéer och försök implementera dem.

Engagera chefen

Försäkra dig om att du och din chef är överens om din roll. Var proaktiv och boka in möten där du kan stämma av med chefen om du lever upp till de krav och förväntningar hon/han har. Utgå inte från att chefen hela tiden är uppmärksam på dig och din prestation - du måste hjälpa till att upplysa henne/honom.

Visa intresse

Även om du mestadels arbetar självständigt är det viktigt att försöka förstår sig på vad kollegorna gör och visa ett intresse för andras jobb. Välj inte bara en liten grupp av kollegor som du umgås med; högstadietidens klickbildning är förbi. Du vet aldrig när du kan behöva människorna i din omgivning, eller när du ska rapportera till dem.

Kommunicera

Låt inte människor vänta på svar. Svara så snabbt som möjligt då du t.ex. får ett mejl. Om du arbetar med ett projekt ska du alltid fråga dig vem som behöver uppdateringar kring detta och rapportera sedan till dem. Prata med andra om vad som är på gång. Om du får hjälp av en kollega - tacka! Kanske verkar det självklart, men listan över dåliga kommunikatörer är lång. Var inte en av dem!

Ha kul

Ta dig tid att ha roligt. Arbeta hårt, men med ett leende. Ingen gillar ett surkart. Ägna även familj och vänner tid. Och dig själv. Det handlar om balans arbete - fritid.

Källa: Monster.com