9 saker ditt CV förmodligen saknar – men som rekryterare letar efter

9 saker ditt CV förmodligen saknar – men som rekryterare letar efter
Det finns en hel del saker i jobbsökarprocessen du förmodligen aldrig skulle få för dig att göra, men här glöms ofta CV:t bort. För inte skulle du väl medvetet skicka ut ett CV som faktiskt saknar några väsentliga delar? 

En rekryterare skapar sig en överblick av ditt CV på genomsnittligen sex sekunder och därför måste du lyckas fånga deras uppmärksamhet – snabbt. Vi har pratat med några karriärexperter om vad de ser som absoluta måsten på ett CV för nyexaminerade och vad som kan hindra dig från att bli uppringd. 

Du har ingen sammanfattning
“Se till att direkt visa att du är rätt kandidat”, säger den professionella CV-skrivaren Dawn Bugni. Och detta innebär inte att lägga till en gammal (och ofta klyschig) sägning i början. Dessa kan du ta bort direkt.  

Skriv istället en kort sammanfattning om varför du är rätt kandidat. Använd dig av ett liknande språk som i platsannonsen för att visa att du anpassat ditt CV efter den aktuella tjänsten (även om det innebär att bara ändra några ord).  Eftersom vissa arbetsgivare inte kräver ett personligt brev längre, måste du se till att ditt CV – och din sammanfattning – sticker ut. 

Du nämner inga resultat
”Som rekryterare älskar du att se kvantifierbara prestationer”, menar Jane Horowitz, grundare av More Than a Resume. Nämn siffror och resultat från din utbildning, som att du t.ex. hanterat en budget på 200 000 kr för din idrottsorganisation, såväl som erfarenheter från eventuella internships (t.ex. ”Jag skötte lanseringen av 12 nya produkter, vilket genererade över 500 000 kr extra i försäljning”). 

Du inkluderar inte din utbildning  
Om du är nyexaminerad är det definitivt okej att inkludera, för tjänsten relevanta, kurser du studerat. Undvik däremot att bara skriva en lista på de kurser du läst, utan nämn vad du lärt dig från några specifika uppgifter eller tentor. 

Du har ingen volontärerfarenhet 
Att ha jobbat volontärt visar en positiv sida av dig som person. ”Det visar att du inte bara är ute efter att tjäna pengar”, säger författaren Wendy Enelow. Samtidigt rekommenderar hon att hålla sig borta från religiösa eller politiska volontärorganisationer då detta kan skära sig med rekryterarens eller arbetsgivarens åsikter. 

Du saknar lite färg
“Du kan gärna använda lite färg för att ge ditt CV en unik touch, men behärska dig”, säger grundaren av SweetResumes.com Jorli Peña. “Ett svartvitt CV med en eller två accentfärger är enkelt och elegant”, fortsätter hon. 
 
Du kan också ta lite inspiration från din potentiella arbetsgivare genom att använda företagets färger i ditt CV. ”Det är diskret med effektivt”, säger Horowitz. 

Du har ett tråkigt typsnitt
Vill du fånga en rekryterares uppmärksamhet? Glöm då Times New Roman. ”Det typsnittet är väldigt simpelt och kommer inte få dig att sticka ut”, säger Enelow. Hon rekommenderar istället typsnitten Calibri, Cambria, Bookman, Palatino, Tahoma eller Verdana, då dessa är standardtypsnitt som kommer fungera i alla operativa system. 

Du använder inga hyperlänkar
“Din e-mail, LinkedIn-profil och en eventuellt personliga hemsida eller portfolio ska bara vara ett klick bort”, säger Horowitz. 
 
Du kan också fundera på att inkludera länkar till dina konton på social media, förutsatt att de är relevanta för tjänsten. ”Om du jobbar inom grafisk design kan t.ex. din Pinterest-profil vara intressant för en rekryterare”, säger Enelow. 

Du har för mycket text
Om du är nyexaminerad eller inte har hunnit samla ihop mycket arbetslivserfarenhet än ska ditt CV aldrig vara längre än en sida. Det kan vara lockande att klämma in varenda liten detalj om de få erfarenheter du har, men ”ett CV som är fullt av massor med text är visuellt skrämmande”, säger Peña. Lämna därför lite luftrum i ditt CV. 

Du har ingen livserfarenhet
Vi pratar inte om hobbys eller intressen här utan om personlig erfarenhet som gör dig unik, värdefull och intressant för tjänsten du söker. Att du har pluggat utomlands i ett land där du inte pratar språket visar t.ex. att du är en problemlösare – ett plus för alla rekryterare.
 
”Som rekryterare vill du lära känna potentiella kandidater på en mer personlig nivå”, säger Peña.