Nio saker att alltid ta med på en intervju – och fem saker att lämna hemma

Vi har satt ihop en lista på saker att ta med på din nästa intervju

Nio saker att alltid ta med på en intervju – och fem saker att lämna hemma
Tänk dig följande scenario: du kliver in på en intervju till vad du hoppas är ditt nya, spännande jobb. Skakar hand med rekryteraren, sätter dig och kommer plötsligt på att du inte har någonting med dig. Inget CV, inte ens en penna. Du börjar tvivla. Kom du ens ihåg att borsta tänderna i morse? 

Äsch, det löser sig. Eller? Har du tur, så absolut. Men har du riktig otur kan detta kosta dig jobbet. 

För att undvika att hamna i den här situationen bör du börja planera och förbereda dig så snart du har blivit inbokad på en intervju.  Vi har satt ihop en checklista att utgå ifrån och som hjälper dig att göra ett bra första intryck. 
 
Saker att ta på med på din intervju
 
1. Mapp
Med tanke på den betydande mängd papper som kan behöva tas med på en intervju är det viktigt att du har en mapp där du på ett prydligt sätt kan förvara dessa dokument. 

“Det här visar att du är organiserad”, säger karriärcoachen Jenn DeWall, vilket är en egenskap många rekryterare letar efter. 

2. Kopior på ditt CV
Du har med stor sannolikhet redan skickat in ditt CV i samband med din ansökan, men man vet aldrig – intervjuaren kan ha missat att skriva ut det eller kanske bara hunnit öga igenom det kort. ”Du vet aldrig hur många du kommer träffa under din intervju, så ta med några extra kopior”, säger karriärcoachen Rachel Loock. 
 
3. Portfolio/arbetsprov
Jobbar du i en kreativ bransch som till exempel reklam, journalism, grafisk design eller mode behöver du ofta ta med arbetsprover på vad du gjort innan. ”Ta med kopior till intervjun som ett första steg. Sedan kan du erbjuda dig att skicka din kompletta portfolio online vid ett senare tillfälle”, säger Button. 
 
Lite beroende på vad du jobbar med kan du också ta med en sammanställning på den positiva feedback du fått från kunder kring ditt arbete. 

4. Referenser
Om (eller när) intervjun går bra kan du bli ombedd att ge dina referenser. Du kan naturligtvis maila dessa efter intervjun, men det ger ofta ett bättre intryck om du har med dig en lista med deras kontaktuppgifter direkt. ”Det är bättre att kunna ge arbetsgivaren det de behöver så snabbt som möjligt för att förenkla och effektivisera rekryteringsprocessen”, förklarar DeWall.  

5. Penna och papper
Att ta lite anteckningar under en intervju kan ha sina fördelar. Dels visar det att du aktivt lyssnar och är intresserad, dels säkerställer det att du inte missar några viktiga detaljer om tjänsten. 

Fråga bara den som intervjuar dig om det är okej och anteckna absolut inte för mycket – du ska fortfarande kunna hålla ögonkontakt och vara med i konversationen”, säger Loock. 

6. Frågor
Genom att ha förberett frågor rörande företaget och tjänsten visar du att du är intresserad och har en förståelse för den potentiella arbetsgivaren och deras verksamhet. Här är några exempel: 
 
•Hur definierar och mäter ni era uppsatta mål?
•Vad är det viktigaste jag bör åstadkomma under mina första två månader? 
•Hur främjar ni sammanhållning och samarbete?
•Hur ser er process ut för feedback och återkoppling mellan anställda och deras chefer? 
 
7. Samtalsämnen
Intervjuer kan ofta vara ganska påfrestande. Ett sätt att lugna nerverna och bygga upp ditt självförtroende är att skriva ner och memorera punkter du gärna vill ta upp under intervjun. Det kan vara särskilda färdigheter som är relevanta för tjänsten eller exempel som påvisar dina styrkor. DeWall rekommenderar att du skriver ner en liten sammanfattning på dina åstadkommande och kunskaper och hur dessa kan kopplas till tjänsten du söker. 
 
8. ID-handling
“Detta kan verka lika självklart som överflödigt”, sager Button. ”Men man vet aldrig. Det kan till exempel vara så att du behöver identifiera dig för att komma in i byggnaden”. 
 
9. Ett leende
Detta är utan tveka den viktigaste punkten. ”Det kan låta klyschigt, men som arbetsgivare vill man se att du är positiv och entusiastisk över att vara där”, säger Loock. 
 
Saker att inte ta med på din intervju
Egentligen är det väldigt enkel: ”Ta inte med dig någonting som kan distrahera dig eller den som intervjuar dig”, säger Button. Detta inkluderar saker som: 
 
•Tuggummi
•Mat
•Dricka
•Dina föräldrar (tror et eller ej, detta har hänt)
 
Tänk också på att ställa in din mobil på ljudlös. ”Du vill inte tappa fokus, inte ens för en sekund”, säger Loock.