Positiva egenskaper – vad eftersöker arbetsgivarna?

Positiva egenskaper – vad eftersöker arbetsgivarna?

I samarbete med Saplo.com har 3000 platsannonser på Monster undersöks för att ta fram en topplista på de mest eftersökta egenskaperna hos arbetsgivarna. Listan har tagits fram genom att man har räknat adjektiven i platsannonserna. Något som är viktigt att komma ihåg är att det inte räcker med att bara rada upp dessa egenskaper, det handlar även mycket om att imponera på rekryteraren så att du sticker ut ur mängden.
Några av de vanligaste eftersökta egenskaperna i platsannonsernas topp 20-listan är till exempel säljinriktad, resultatinriktad och tävlingsinriktad.

- Det ger en rätt talande bild. Det finns ett försäljningsansvar på alla i företaget. Alla måste dra sitt strå till stacken. Min slutsats är att konjunkturen påverkar, säger Stefan Rizvi, marknadschef på Monster i Skandinavien. - Det är mer slimmade organisationer man kommer till. Min uppfattning är att man måste lösa uppgifter som ligger utanför ens egentliga kompetensområde, ofta för att många stödfunktioner har försvunnit.

Dessa är några av de mest eftersökta egenskaperna:

  • Strukturerad - Att kunna strukturera sitt arbete är en egenskap som många arbetsgivare ser som ett stort plus. Om detta är något som passar in på dig så bör du absolut inkludera detta i din ansökan
  • Självgående - Att vara självgående och lätt kunna sätta sig in i i saker är tilltalade för många och helt klart ett populärt adjektiv att inkludera i dina ansökningar. Förutsatt att det stämmer in på dig.
  • Initiativrik - Om du har lätt för att ta initiativ och dra igång saker så borde detta framgå i ditt CV. Ta gärna med konkreta exempel.
  • Ansvarstagande - Punktlighet och ansvarstagande är egenskaper som de flesta arbetsgivare verkligen värdesätter. Lägg med detta i ditt CV eller personliga brev.
  • Säljinriktad - I yrken där kundkontakt är aktuellt är en gnutta säljinriktning aldrig fel och en egenskap som ligger topp-20 av eftersökta egenskaper.
  • Stresstålig - Stresshantering är även det en egenskap som eftersöks av arbetsgivarna. Berätta gärna hur just du hanterar stress i din ansökan.
  • Entusiastisk - De allra flesta älskar entusiastiska medarbetare och de har ofta en positiv inverkan på resten av teamet. Stämmer ordet bra in på dig? Lägg med det i din ansökan.
  • Analytisk - Som med övriga populära egenskaper så är även denna såklart beroende av vilken typ av tjänst det gäller.
  • Kommunikativ - De flesta arbeten innebär kommunikation med andra människor. Kollegor, kunder eller leverantörer. Att kunna kommunicera är en egenskap som värdesätts högt hos arbetsgivarna och ett adjektiv att inkludera i din ansökan om det stämmer bra in på dig.

Källa: Saplo/Monster