Låt inte dina referenser förstöra jobbchanser

Låt inte dina referenser förstöra jobbchanser
Du har skickat in en riktigt bra ansökan och klarat intervjun galant. Så, vad kan nu gå fel? Jo, dina referenser. Läs om hur du undviker några vanliga misstag som kan komma att förstöra dina chanser till ett nytt jobb. 
 
Att inte förbereda dina referenser på ett samtal 
Detta kan tyckas vara ett enkelt misstag att undvika, men det är fortfarande något många glömmer bort. ”Det förekommer alltid samtal till referenser som är varken medvetna eller beredda på att man ska ringa”, säger HR-konsulten Julie Kline. 
 
Det är ett professionellt måste att fråga folk om lov innan du anger dem som referens. Detta för att de ska vara förberedda på ett eventuellt samtal. För om en referens svarar överraskat eller förvirrat när en potentiell arbetsgivare ringer ger det sällan ett bra intryck av dig som arbetssökare. 
 
Att ange referenser som är irrelevanta eller opassande 
Att t.ex. ange VD:n av ett stort företag när du kanske jobbar på lagret är ofta helt irrelevant. “Jag hade en kandidat som angett sin mamma som referens”, säger Kline. ”Jag visste inte om jag skulle fråga henne om han brukade bädda sängen varje dag eller om han tog mycket ansvar hemma”. 
 
Att ange en referens som knappt känner dig – eller kanske känner dig för väl – kan ibland få en potentiell arbetsgivare att ifrågasätta ditt omdöme, din förmåga att nätverka professionellt och tidigare prestationer. För om du inte vill att en eventuellt ny chef ska prata med dina tidigare chefer, kommer de definitivt bli nyfikna.  
 
Att göra det svårt att kontakta dina referenser
“Att inte skriva ner flera kontaktuppgifter till dina referenser kan kosta dig jobbet”, säger Cheryl Palmet, ägare av Call To Career. “Ett telefonnummer är standard, men det kan vara bra att även ange e-mail och kanske till och med Skype-användarnamn om dina referenser bor utomlands. Du kan skynda på processen genom att erbjuda flera olika sätt att kontakta dina referenser på”. 
 
Se även till att dina referenser finns på plats när du behöver dem. Anastacia Kurylo, VD på Fortified Communication Consulting, berättar om en gång då det var väldigt svårt att komma i kontakt med en kandidats referenser. Hon ringde referenserna flera gånger, men de ringde aldrig ringde upp trots flertalet meddelanden på telefonsvararen. ”Vi antog att de kanske var på semester, men vi hade ganska ont om tid. Vi anställde kandidaten ändå tillslut, efter att ha lyckat på tag på några andra referenser, någonting vi absolut inte ångrar – han är en fantastisk tillgång. Men det var nära att vi gav upp och tog någon annan”. 
 
Att du inte förbereder dina referenser
Några av dina referenser är säkert från jobb du hade för ett tag sedan och de vet kanske inte vad du gör nu förtiden. Om en potentiell arbetsgivare får intrycket av att du inte har en regelbunden kontakt med dina referenspersoner kan de komma att undra varför du ens angivit dem. 
 
“Om det var några år sedan du jobbade med de du angivit som referens kan det vara bra att uppdatera dem om vad du gjort sedan dess och vilka tjänster du är ute efter nu”, säger Palmer. ”Skicka gärna en uppdaterad version av ditt CV och en lista på jobb du förtillfället söker för att ge de den information de kan tänkas behöva. Det är också bra att säga till vilka delar av din erfarenhet som de ska trycka extra på”. 
 
Att ange en referens där du inte vet vad den kommer att säga
“Du ska aldrig ange en referens när du inte vet vad de kommer att säga om dig”, menar Palmer. “Rekryterare kontollerar ofta referenser som ett sista steg i en anställningsprocess. Sätt dig därför inte i en situation där du inte vet vad en referens har att säga. Du ska veta att de kommer prata gott om dig”. 
 
“Jag ringde en referens till en kandidat som svarade Jaha, den killen? Vi gav honom sparken för tre år sedan. Han fick inte jobbet”, säger Kline.