Fem tips: så kommunicerar du bättre på jobbet

Vill du göra dig hörd? Inkludera då dessa fem kommunikationstips till dina karriärsrelaterade nyårslöften.

Fem tips: så kommunicerar du bättre på jobbet
Ta nu inte detta personligt, men chansen att du inte alltid ger 100 % på jobbet är ändå ganska påtaglig. Om du känner igen dig är du däremot inte ensam. En studie som Gallup genomfört visar nämligen att hela 70 % av arbetstagarna inte är engagerade i sitt jobb. 

En huvudsaklig anledning till detta är att människor generellt sätt är dåliga på att kommunicera kring sina önskningar och behov. Om du lär dig det kommer det dock vara lättare att hålla dig lugn och tillfreds i din arbetssituation. 

Monster har pratat med några karriärexperter och bett om tips kring hur du kan kommunicera bättre – och gå från omotiverad till riktigt peppad på jobbet. 
 
Tips 1: Lova bara saker du kan hålla
Att vara en ja-sägare kan ofta hjälpa dig framåt i karriären, så länge du inte hamnar i en situation där du säger ja bara för att göra andra nöjda. Det är viktigt att inte ta på sig för mycket och faktiskt bara erbjuda din hjälp när du har tid och möjlighet. 

”Tänk på den gamla sägningen Handlingar säger mer än ord”, säger psykologen Yvonne Thomas som specialiserat sig på karriärrelaterade problem. ”Var konsekvent och säg inte att du ska göra saker du sedan inte klarar av eller hinner med”. 

Alltså; säger du att du ska göra klart en presentation tills på fredag, gör det. Om inte måste du säga till i förväg. Det är mycket bättre att vara ärlig från början än att inte kunna leverera ordentligt. 

”Detta är otroligt viktigt då det ger dig trovärdighet, tillit och respekt på arbetsplatsen”, fortsätter Thomas. 

Tips 2: Vänta inte tills det blir för mycket 
Du kommer att vara överarbetad under vissa perioder, så är det bara. Det är viktigt att säga till när det börjar bli för mycket, särskilt för dina långsiktiga framgångar i karriären. 
 
”Lösningen är att prata med din chef eller teamleader så snart du behöver hjälp eller känner att du inte kan hålla tillsatta deadlines längre”, menar karriärcoachen Tandee Salter. ”Fråga om du kan få hjälp eller om några deadlines kan bli framflyttade t.ex.”. 

Tips 3: Dela med dig av relevant information
Vill du bli sedd som kollegan som alltid är välinformerad, intresserad och bryr sig om andra? Ett enkelt sett att göra det på är att dela med dig av relevant information till de du jobbar med. 
 
”Detta är naturligtvis ingenting du behöver lägga flera timmar om dagen på, men om du läser eller hör någonting intressant som kan vara av nytta för andra är det alltid trevligt att dela med sig av den informationen”, tipsar Brandon Slater, medgrundare av Life’s Secret Sauce. 

Tips 4: Strömlinjeforma kommunikationen 
Att skicka ett nytt e-mail till en kollega så snart du ha en fråga är ofta ganska ineffektivt. Försök istället att samla ihop flera frågor att ställa samtidigt – oavsett om du tar det muntligt eller via e-mail. 

”Skriv en lista på vad du behöver ta upp med personen i fråga”, säger grundaren av Regain Your Time Maura Thomas. Du kan t.ex. utforma listan enligt följande: 
Tomas: Fråga efter feedback kring presentationen; bestäm datum för deadline. 

Tips 5: Ställ rätt frågor
Bra kommunikation handlar inte bara om hur du uttrycker dig själv; det handlar lika mycket om att ställa rätt frågor som ger bra svar. 

“Ett av de enklaste sätten att förbättra kommunikationen på är att ställa frågor som börjar med vem, vad, när, var, varför och hur” säger Tom Hopkins, grundare av utbildningsföretaget Tom Hopkins International. 

För frågor som endast kräver ett ja eller nej kommer inte ge dig särskilt mycket information. Att istället formulera dina frågor som ovan öppnar upp för ett bättre samtal och informationsutbyte. 

“Tricket är egentligen så enkelt som att lyssna på svaren och ställa frågor utifrån det”, fortsätter han. 

Det är då som engagerande och effektiv kontorskommunikation skapas.