Skip to main content

Hur lyckas jag kombinera familj och karriär?

Hur lyckas jag kombinera familj och karriär?

Hör du till dem som ibland tycker att dygnets 24 timmar inte riktigt räcker till? Barn ska lämnas och hämtas från dagis. Mat ska handlas och lagas, tvätten ska tas om hand, räkningar ska betalas och någonstans däremellan ska man lyckas vårda sin relation till sin partner och till sig själv. Att lyckas med att kombinera vardag och familj med en karriär är inte alltid det lättaste. Det finns dock några små tips man kan ta till för att försöka underlätta det eviga pusslandet. Monster hjälper dig med lite goda råd på vägen.

 
Planering
God planering är A och O när det gäller att försöka hinna med allt som måste hinnas med under en vecka. Varför inte ta och göra ett schema över veckan för att lättare få ett övergripande perspektiv? Det kan låta tråkigt att schemalägga sitt liv, men det behöver inte vara så strikt och trist som det låter och ändå vara till stor hjälp. I schemat kan du även avsätta tid för aktiviteter och annan gemensam tid med familjen.
 
Försök även att planera så mycket som möjligt kvällen innan. Exempelvis kan du packa ryggsäcken till barnen eller gör matsäck om det ska med, allt för att inte mornarna ska bli mer stressiga än vad det redan är.
 
Ett annat bra tidssparande tips är att när du lagar mat under helgen så försök att laga något som du kan göra stora portioner utav som du lätt kan frysa in. Blir det stressigt någon dag i veckan och middagen riskerar att bli sen så kan du i stället ta fram en matlåda till middag. Snabbt, enkelt och fortfarande hemlagat.
 
Ta hjälp av människor i din omgivning som befinner sig i samma situation
Föräldrar sitter ofta i samma båt och alla är ibland beroende av lite hjälp. Fråga någon som har barn på samma dagis om ni en dag i veckan kan hämta varandras barn. På detta viset så kan du få en dag i veckan som du kan jobba över, ha lite egentid, gå på bio eller vad du nu väljer att göra. Avlastning en dag i veckan kan vara tillräckligt för att ge dig den där lilla extra kicken som du kan behöva för att orka med resten av veckan.
 
Flexibilitet
Har du lite tur kanske du har ett jobb som gör att du någon dag i veckan har möjlighet att jobba hemifrån. Prata med din chef och förklara din stressiga situation, ofta är man rätt förstående och hjälpsam när det kommer till barnfrågan. Om du har möjligheten att jobba flextider så kan du kanske lämna på dagis och så kan din partner hämta, eller tvärtom. Du kan på det viset komma lite senare på morgonen men då kompensera detta med att jobba lite längre på kvällen.
 
Koppla bort ditt dåliga samvete
Nog så viktigt är att du måste skippa det dåliga samvetet. Det är så lätt att tycka man försummar barnen när man jobbar och vice versa, men denna tanke ska du försöka lägga bakom dig. I dagens samhälle förväntas vi ofta vara några slags övermänniskor som klarar av allt perfekt utan minsta huvudbry, men så är sällan verkligheten. Du gör ditt bästa och det duger, glöm inte det i all stress.

Back to top