Sju knep för att få ett försprång på arbetsmarknaden

Sju knep för att få ett försprång på arbetsmarknaden

Monster har frågat experterna för att klarlägga de viktigaste kompetenserna som arbetsgivare letar efter. Var påläst inom bland annat dataanalys, sociala medier och smart problemlösning. Här får du ett nyttigt försprång!

Arbetsmarknaden är i ständig förändring, likaså vilka kompetenser arbetsgivare letar efter. Att hålla koll på dessa nya kunskaper är ett av de bästa sätten för företag att vara konkurrenskraftiga och ligga steget före. “Arbetsplatser förändras snabbt och därför behöver arbetsgivare anställda som håller sig uppdaterade” säger Julie Friedmans Steel, styrelseordförande och VD på World Future Society, en medlemsorganisation för personer som studerar förändringar i olika industrier.

Få ett försprång på arbetsmarknaden

Vad innebär detta för dig som arbetstagare? Jo, att du alltid måste slipa på dina befintliga kompetenser samtidigt som du lär dig nya saker. Läs tipsen nedan oavsett om du söker ett nytt jobb eller inte, för att bli ännu mer attraktiv för eventuella arbetsgivare.

1. Problemlösningsförmåga

Vissa så kallade “soft skills” (eller mjuka färdigheter), som god problemlösningsförmåga, kommer alltid att vara en eftertraktad egenskap, enligt Vicki Salemi, karriärexpert på Monster. "Utmaningar kommer oundvikligen att uppstå och arbetsgivare vill se att du kan felsöka och lösa dem självständigt", fortsätter hon. Under arbetsintervjun bör du därför visa att du är en van problemlösare genom att berätta om ett exempel från ett tidigare jobb där du identifierade ett problem och utvecklade en lösning.

2. Analysera data

”Just nu sker ytterligare en förflyttning mot en mer datadriven verklighet”, säger Steel. Men siffror är bara siffror om det inte finns en människa som kan tolka dem. Därför söker arbetsgivare med ljus och lykta efter kandidater som kan tolka och nyttja data. Detta är en viktig färdighet för alla, inte bara för arbetssökande inom data och IT, säger Parminder Jassal, chef för tankesmedjan Learn and Work Futures Group vid Framtidsinstitutionen i Palo Alto i Kalifornien, USA. Oavsett arbetstitel bör du därför ha lite erfarenhet av dataanalys och datalogiskt tänkande, oavsett om det är programmering, kodning eller maskininlärning. Datalogiskt tänkande är en problemlösningsprocess för att kunna analysera och ta hjälp av datorer.

3. Djupare kunskap i sociala medier

Sociala medier, som Facebook, Twitter, Pinterest och Instagram, förändrar hur företag gör affärer i grunden. Därför är det viktigt att inte bara förstå hur sociala medier fungerar utan också hur man kan använda dem mer effektivt för affärsändamål. Trots detta är det många jobbsökare som inte utnyttjar sociala mediers fulla potential. ”Att vara kunnig inom sociala medier är en av de fem högst rankade kompentenserna jag ser arbetsgivare söka hos nya kandidater”, säger Robin Colner, VD för DigiStar Media, en digitalbyrå i Harrison, New York. "Arbetssökande som har jobbat fram ett tydligt personligt varumärke online genom sociala medier och innehållsmarknadsföring har en klar fördel gentemot kandidater som har begränsad erfarenhet av social marknadsföring. Jag har sett hur individer i alla åldrar och karriärstadier har fått bättre jobb och avancerat i sina karriärer genom att briljera i sociala medier. Hur ska man då lyfta fram sina speciella färdigheter inom sociala medier under en arbetsintervju? Salemi menar att du kan beskriva hur du använder plattformarna. Använder du Twitter för att hålla koll på branschnyheter eller interagera med opinionsbildare? Vilka typer av artiklar delar du på Facebook? Har du lyckats bygga upp en stor Instagram-profil för att visa upp ett specialintresse? Dina aktiviteter i sociala medier bör helt enkelt vara något mer än bara ett botemedel mot tristess.

4. Kreativitet

En global undersökning från World Economic Forum fann att kreativitet inom kort kommer att bli den tredje viktigaste egenskapen, strax efter problemlösning och kritiskt tänkande. Varför är det så? Jo, för att arbetsgivare letar efter människor som kan komma på nya sätt att ta sig an sina jobb. De flesta intervjusituationer är dock inte utformade för att du ska kunna visa din kreativitet där och då. Det du måste göra är att berätta om tidigare utmaningar som du har tacklat på ett innovativt sätt. Kanske har du strömlinjeformat produktionsprocessen för din avdelning, eller funnit ett sätt att minska företagets driftskostnader? Den här typen av kreativa prestationer är perfekt att visa upp för en potentiell chef.

5. Förmågan att hantera motgångar

“Trial and error”-tänket finns i alla branscher, det vill säga att man vågar experimentera sig fram till olika lösningar. Det innebär alltså att du alltid kommer att möta både fram- och motgångar i din karriär, oavsett bransch. "Arbetsgivare vill se att du kan utvecklas även i svåra situationer," förklarar Salemi. Därför är flexibilitet en av de mest eftertraktade mjuka färdigheterna i dagens arbetsmarknad, säger Steele. Det är alltså viktigt att lära sig återhämta sig från motgångar och stressade perioder. Istället för att vika ner sig under stress och press är nyckeln att lära sig av sina misslyckanden och vända en dålig situation till något positivt.

6. Håll koll på affären

Ju plattare organisationsstrukturer och mindre hierarkiskt styrda företag blir, desto fler arbetsgivare behöver anställa personer som förstår grundläggande affärsprinciper. "Nuförtiden måste individer förstå hur hela företaget fungerar," förklarar Jassal. Visa därför att du känner till de grundläggande funktionerna hos andra avdelningar inom företaget. Det kan göra dig till en betydligt mer attraktiv jobbkandidat.

7. Nyfikenhet och viljan att lära sig nya saker

Att vara nyfiken och öppen inför nya utmaningar är en av de bästa egenskaperna som en jobbsökare kan ha idag, säger Jassal. Du bör ständigt utbilda dig själv och bygga på din egen kunskapsbank, oavsett om det är genom branschspecifika konferenser, kurser, webbinarier eller kanske nätverksträffar. Salemi menar att arbetsgivare vill veta om du har aptit att lära sig nya saker och har koll på branschtrender. Utmanar du dig själv och tar dig an uppgifter som ligger utanför din komfortzon? "Dessa drag återspeglar din önskan att förbättra dina kompetenser och gör dig till en mer värdefull tillgång för alla arbetsgivare”, fortsätter hon.

Ett CV som får dig att sticka ut 

Ett klockrent sätt att få arbetsgivares uppmärksamhet och landa en intervju är att ha ett riktigt bra CV som sticker ut bland mängden. Det ska inte bara framhäva dina kunskaper och erfarenheter, utan också det värde som du skulle ta med tillföretaget. Behöver du hjälp att skriva ditt CV? Ta del av mängder med tips om att skriva ett CV och personligt brev på Monsters karriärsidor.