Klickar du inte med intervjuaren? Så här löser du det
Det finns mycket att fira: du har blivit inbokad på en intervju, arbetsgivaren verkar toppen och löneläget är högre än på ditt nuvarande jobb.
Men sedan händer det något konstigt under intervjun. Du och den som intervjuar dig klickar inte. Inte alls. Personen i fråga verkar kanske inte imponeras över dina svar, verkar ointresserad eller kanske till och med på dåligt humör. Någonting är fel, och du känner av det.
Jobbigt läge, helt klart. Går det att rädda? Definitivt. Vi har samlat ihop några tips om hur du kan hantera situationen och fortfarande lyckas göra ett bra intryck.
Hitta en gemensam faktor
Det finns en del möjliga försiktighetsåtgärder att vidta. Förbered dig innan intervjun med att googla intervjuaren för att få en inblick i deras tidigare arbetslivserfarenhet, utbildning och andra intressen. Försök att hitta några likheter ni delar med varandra och ta sedan hjälp av den informationen under intervjun. På så sätt får ni en gemensam faktor att utgå ifrån.
Du ska däremot inte få panik ifall inget väsentligt framkom under din research. Då kan du istället ställa frågor under intervjun som får de att berätta lite mer om vem de är som person. De allra flesta tycker ju faktiskt om att prata om sig själva. Fråga till exempel den som intervjuar dig varför de trivs så bra på företaget och hur livspusslet fungerar.
Genom att visa att du är intresserad av mer än bara jobbet kan den stela stämningen lättas upp.
Le och håll ut
Ibland kan du känna den avsaknade kemin redan när ni skakar hand medan den andra gånger växer fram under intervjuns gång. Men egentligen spelar det ingen roll när du märker av stämningen, det viktigaste är att du fortsätter att hålla dig på topp.
Gör en liten mental anteckning som ”Okej, vi verkar inte riktigt klicka”, och fortsätt sedan på ett trevligt och professionellt sätt- precis som man gör i vanliga livet (oftast i alla fall).
Genom att själv sätta ord på situationen kan du lägga det åt sidan och istället fokusera vidare på intervjun. Det viktigaste är trotsallt att du kan berätta om dina erfarenheter och kunskaper.
Håll dig lugn
Även om intervjuaren skulle börja bli oförskämd och otrevlig behöver du hålla humöret uppe. Håll dig lugn, cool och samlad och undvik att bli defensiv.
De kan till exempel ifrågasätta din arbetslivserfarenhet eller göra antagande baserat på ditt nuvarande jobb. Oavsett hur och vad situationen är så försök att ta ett (eller flera) djupa andetag och fortsätt att fokusera på det du kan, inte det du eventuellt saknar. Det handlar om att svara på frågan, inte på känslan den framkallar – på så sätt visar du, förutom att du är proffsig, även att du klarar av pressade situationer.
Se upp för eventuella varningsflaggor
Kom alltid ihåg att du ska intervjua arbetsgivaren lika mycket som den intervjuar dig. Hur kändes intervjun? Skulle du trivas där? Samtidigt som du ställer kritiska frågor till dig själv, försök också reflektera lite över varför ni troligtvis inte klickade.
Är den som intervjuar dig någon du kommer jobba nära, som t.ex. en kollega eller chef? Berodde det på situationen eller finns det risk att ni inte kommer komma överens framöver heller? Sådant är viktigt att ha i åtanke – ni måste ju fungera bra när ni jobbar tillsammans också.
Oavsett om du klickar med den som intervjuar dig – intala dig själv att du kommer briljera ändå. Och efter du har reflekterat över situationen får du avgöra om du vill tacka ja till ett eventuellt jobberbjudande. För det måste kännas bra för dig också.