Skip to main content

Jobba utomlands! Dröm eller verklighet?

Jobba utomlands! Dröm eller verklighet?

Om du under en längre tid har känt att Sverige inte riktigt räcker till för dina ambitioner och karriärplaner är det kanske dags att börja fundera på att jobba utomlands. Monster har självklart även jobbet för dig som vill söka lyckan utanför Sveriges gränser, men förutom att hitta ett jobb så är det mycket annat som måste övervägas. Så hur gör man då och vad bör man tänka på inför sitt beslut? Monster hjälper dig med några små tips som ett första steg på vägen. 

Noga genomtänkt beslut
Att besluta sig för att flytta utomlands är inget som sker i en handvändning utan något som bör tänkas igenom noga. Som med alla stora val finns det en hel del för- och nackdelar att väga mot varandra. Först och främst bör du tänka genom vilka konsekvenser som kan bli resultatet av en utlandsflytt. Givetvis för dig själv men även för din omgivning. Relationen till familj, vänner och pojk- eller flickvän kan bli lidande och ditt eget sociala liv kan hamna lite i bakgrunden för en tid. Samtidigt får du en enorm chans att utvecklas och växa, både karriärmässigt och på ett personligt plan. Att ha en utlandsvistelse på ditt CV kommer även att öppna ögonen på många rekryterare och ge dig en skjuts framåt om du sedan söker jobb hemma i Sverige igen. Låt det ta tid att fundera fram ett beslut.

Förberedelser och planering
När väl beslutet är fattat är det dags att fundera på vilka länder som du kan tänkas jobba och leva i. När det gäller länder inom Europa så har vi generellt sett en ganska bra idé över hur man lever och även hur jobbkulturen ser ut. Förändringen blir självklart stor men inte lika påtaglig som exempelvis om du väljer att jobba i Asien. Du har även alltid nära hem, vilket kan vara en skön gardering till en början. Något annat positivt som är värt att tänka på är att i och med att vi är med i EU så är det oftast väldigt smidigt att flytta till andra länder inom EU. Men samtidigt som nämnt, väljer du att jobba i ett land utanför Europa längre bort från europeiska konventioner så kommer du att få en helt annan upplevelse innehållandes väldigt olika kulturer, seder och bruk. 

När du väl har kommit så långt att du vet vilket land som du vill satsa på behöver du ta reda på vad för slags visum och andra intyg som kan krävas för att få jobba där. Sådana ansökningar kan ta tid att få så se till att vara ute i god tid och skjut inte på det till sista stund. En annan viktig sak att titta lite extra på inför en utlandsflytt är frågan om försäkring, kolla med försäkringskassan vad som gäller för just dig. Beroende på val av land bör du även kolla upp om någon speciell vaccination krävs inför resan.

Du måste ju även ha någonstans att bo. Många företag kan erbjuda hjälp till sina anställda med boendefrågan vilket är uppskattat eftersom bra boende kan vara svårt att få tag på även utomlands. Om du själv ska leta boende är en bra hemsida för det www.iut.nu (International Union of Tenants) – där kan du finna boende i länder runt om i hela världen. 

Vill du trots utlandsvistelse fortfarande ha en daglig förbindelse till Sverige så finns det en hel del svenska företag som har etablerat sig utomlands vilket du kan ha i åtanke om du ska söka nytt jobb. IKEA, Ericsson, H&M för att bara nämna några. Denna möjlighet beror ju självklart på vad du vill jobba med, kanske fortsätter du att bygga på en redan påbörjad karriär eller så väljer du att byta bana helt, valet är ditt. 

Vid val som i många fall kan vara helt framtidsavgörande är det snarare regel än undantag att man vid vissa tillfällen tvekar inför sina beslut, som då exempelvis att lämna trygga Sverige för en mer oviss framtid. Är du väldigt osäker så låt beslutet vänta lite, världen kommer inte att försvinna. Men ha i åtanke att det ju sägs att det är sakerna man INTE gjorde som man ångrar, sällan sakerna man faktiskt vågade göra.


Back to top