Coronakrisen och jobb: Allt du behöver veta

Coronakrisen och jobb: Allt du behöver veta

Vi har alla ett ansvar att minska smittspridningen, inte minst på våra arbetsplatser. Samtidigt är det viktigt att du har koll på dina rättigheter innan en eventuell kris kommer till din bransch eller ditt företag. Här har vi samlat några tips som kan vara bra att läsa, vi uppdaterar sidan med ny information kontinuerligt.

Kom ihåg: Situationen utvecklas hela tiden och det finns ingen som har alla svar. Se till att hålla dig själv uppdaterad.

Information från Sveriges myndigheter

Bra länkar att hålla koll på som anställd eller arbetssökande (alla länkar öppnas i ett nytt fönster):

Skydda dig och andra på jobbet

Är du sjuk? Stanna hemma från jobbet! Känner du av några symptom? Stanna hemma från jobbet! Så enkelt är det. Du kan faktiskt rädda liv och avlasta den redan utsatta sjukvården. Enligt Folkhälsomyndigheten är det följande symptom du ska vara vaksam på: ”De symtom som rapporterats är framförallt feber och hosta. Även andningspåverkan, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk är vanliga symptom.”

Om du behöver nysa eller hosta, se till att du gör detta i armvecket. Undvik att röra dig i ansiktet, något som är mycket svårare än du tror. Det sägs att man rör sig i ansiktet 2000-3000 gånger per dag, ofta helt omedvetet.

Tips: vi uppmanas att tvätta händerna ofta och länge (minst 20 sekunder), men det är lite klurigare än vad man tror att göra rent hela handen. Kolla in den här filmen från 1177. Hur ofta tvättar du händerna så där noggrant på jobbet?

Vad innebär varsel och permittering?

Ett varsel är helt enkelt att en arbetsgivare förvarnar anställda om att det kan komma att förlora jobbet. Det är dock viktigt att tänka på att alla som varslas inte behöver bli uppsagda. Vi befinner oss i en ovanlig situation, men lagar och kollektivavtal gäller. En arbetsgivare som planerar att skära ner i sin verksamhet måste följa vissa regler, skriver Unionen, De måste fatta beslut i en viss ordning och berörda fackliga organisationer ska vara med i processen.

Korttidspermittering betyder att man går ner i arbetstid och lön istället för att du blir uppsagd. Så här skriver Arbetsförmedlingen: ”Som anställd kan du få upp till 90 procent av din lön. Kostnaden delas då mellan dig, arbetsgivaren och staten. Staten tar 75 procent av kostnaden. Kortidspermittering ger dig möjlighet att behålla jobbet samtidigt som det ger drabbade företag möjlighet att behålla sin personal och växla upp snabbt igen när läget vänder.”

På den här sidan har vi samlat tips på vad du kan göra innan du står inför ett eventuellt varsel eller uppsägning. 

Hur står det till med din a-kassa?

Har du koll på om du har a-kassa? Sveriges a-kassor gått ihop och förenklat för dig som arbetstagare.

För att ha rätt till inkomstrelaterad a-kassa ska man uppfylla tre villkor:

  • Medlemsvillkoret - varit medlem i en a-kassa i 12 månader.
  • Arbetsvillkoret - ha arbetat minst 6 månader det senaste året, minst 80 timmar per kalendermånad.
  • Grundvillkoret - Registrerad på arbetsförmedlingen - att man kan söka och ta arbete i Sverige.

Vad händer om företaget där jag är anställd går i konkurs?

När ett företag försätts i konkurs utses en konkursförvaltare. Konkursförvaltaren ger sedan mer information om och hur du ska fortsätta att arbeta. Läs mer om hur en konkurs kan påverka dig på Unionens hemsida här.

Coronaviruset: Vad har du för rättigheter på jobbet?

Heléne Robson, chefsjurist på fackförbundet Sveriges Ingenjörer, har svarat på några frågor från Akademikernas a-kassa. Hon berättar bland annat att du som anställd inte behöver ställa upp på att testa dig för corona om din arbetsgivare kräver det, att du inte kan ta ut vabb från Försäkringskassan om förskolan är stängd och att arbetsgivaren har rätt att kontrollera hur mycket du jobbar hemma genom exempelvis en utökad tidsrapportering. Läs fler svar här.

Vad händer med karensdagen vid sjukdom?

Den 11 mars 2020 presenterade regeringen och samarbetspartierna att karensavdraget slopas fram till den sista maj 2020 och att staten kommer att stå för kostnaden. Ersättningen ansöker du om retroaktivt hos Försäkringskassan. Läs mer hos försäkringskassan.

Kan jag gå på anställningsintervju i dessa tider?

Det är såklart upp till dig och din potentiella arbetsgivare hur ni vill göra, men vi på Monster rekommenderar att ni kör videointervjuer och/eller telefonintervjuer istället. Håll utkik på monster.se så kommer inom kort en guide på hur du på bästa sätt förbereder dig för en videointervju.

Så länge kan du läsa våra bästa tips på hur du förbereder dig på en telefonintervju här.

Hur behåller jag gemenskapen med kollegor och vänner vid isolering?

Försök att tänka att du bara ska leva lite socialt annorlunda under en period, inte att du måste göra avkall på allt som är roligt i livet bara för att du inte nödvändigtvis kan gå ut och göra det. I den här artikeln har vi samlat tips på vad du kan göra digitalt med vänner och kollegor.

Jag har tid över: Vad kan jag göra för att hjälpa andra?

Om du känner dig orolig

Just nu är många människor oroliga över coronaviruset. Kontakta din chef om du känner att det påverkar ditt jobb. Du kan också kontakta HR eller facket för stöd. 

Röda korset har öppnat en stödtelefon dit du kan ringa om du känner oro kring det nya coronaviruset: 0771-900 800. Stödtelefonen är öppen vardagar mellan kl. 12.00-16.00 Du kan också kontakta jourhavande präst via Svenska kyrkans chatt eller genom att skicka ett digitalt brev.

 

Har du några fler tips som du vill dela med dig av? Kontakta mig så uppdaterar jag den här sidan direkt. 

/Linn Arledal, marknadschef på Monster Sverige